Мерилин Монро – съветска шпионка


Мерилин Монро – съветска шпионка
Мерилин Монро
08 Октомври 2017, Неделя


Българин разкрива истинската същност на блондинката и остава изненадан, че е писала остроумни афоризми

Автор: Борис Цветанов

На 5 август 2013 г. светът отбеляза половин век от загадъчната смърт на американската легенда Мерилин Монро. Милиони фенове, 8-метров паметник, книги, филми, сувенири напомнят за секссимвола на Щатите от последните романтични десетилетия.

Версиите за нейната кончина също се множат с времето, но преобладава тази за „отстраняването“ на блондинката, за да не създава проблеми на братята Кенеди: единият – президент, а другият – министър на правосъдието.

Читателят вече познава Димитър Адамов Димитров – повече като генерал Доналд Доналдсън, приятелят на Джон Кенеди, предупредил го за големия заговор срещу него. Тук ще се спрем на опита му година и половина преди ония събития да разкрие Мерилин Монро като съветска шпионка.

Този му опит вероятно ще легне в основата на идеята КГБ да фалшифицира биографията му през 1978 г., когато попада на негови следи (Доналдсън се укрива от 1963 г. от  световната конспирация – убиецът на Кенеди). Представянето му като  осем години по-малък поставя под съмнение всичко, което Доналдсън е разказал за убийството на американския президент.

Всичко е дозирано с доста истини, като тази, че в детските му години Димитров е бил наричан в родното си село Медковец Дико бибето (от „бибе“ – диалектна дума за малкото на гъската). Дори сестра му Василка Манойлова, която живееше в Лом, пригласяше на измислиците.

Не се мина и без баба Ванга – на пророчицата се приписа, че „видяла“ през 1978 г. Димитров жив. В неговото дискредитиране КГБ пусна в ход и платени журналисти от руското списание „Огоньок“, които в статия през 1978 г. му приписаха връзки с „Коза ностра“ и го изкараха наемен убиец на мафията, приятел на Джо Бонано и Карло Гамбино, убил по тяхно нареждане през 1976 г. разследващия журналист Дон Боулс, разобличил в статии Бари Голдуотър във връзка с мафията...

Когато през 1990 г. и десет години по-късно и в нашата преса се появиха публикации за „най-големия авантюрист в българската история“ (визираме вестник „Нощен труд“), от американския културен център декларираха, че в регистъра на US гражданите няма данни за човек с имена Доналд Адамсън Доналдсън. Като утешителна награда се казваше, че причината може да е попадането на този човек в някоя програма за защитени свидетели (голяма нелепост!) или с по-особения му статут на генерал от тайните служби.

На снимката, която публикуваме, Димитър Димитров – Дико бибето, е облечен в странна униформа. А тя е такава, защото като син на бедни родители той е изпратен в един жп полк в София като барабанчик и там завършва средно образование. Въпреки че между двете снимки има половин век разлика, приликата между двамата е убедителна.

Но да се върнем на Мерилин Монро и да видим какво разказва самият Димитров-Доналдсън – по това време той е един от ветераните разузнавачи, основали Бюро за информация. 16 септември 1996 г., село някъде в България, Димитров-Доналдсън:

„Търгувахме с информация. Разкривахме тайни и ги предлагахме при поискване. ЦРУ, ФБР, полицейски управления, щатски шерифи, дори Шарут бетахон – Израел... В търсене на тайни попаднахме на Мерилин Монро. Търкаляше се из креватите на Джон, американците го наричаха Джак, на Робърт, че и на Теди. Нищо особено като знаем за безкрайните женски истории на Джак и за нейните три брака и безброй мъже... Само дето край Кенеди Мерилин се бе задържала съмнително продължително.

Джак ми е разказвал с умиление как реела поглед в тавана, когато скучаела край двамата братя, които си водили разговори: „Ех, какви умни разговори водите – въздъхвала – а пък аз съм една глупачка...“


И друг път Мерилин е изтъквала, че е глупава: „Аз съм олицетворението на всички вицове за блондинки“. Само дето не беше така. Ние бяхме попаднали на нейни бележници – не дневници, каквито си водят ученичките или политиците-маниаци.

Тетрадки по всичко: стихотворения, рецепти за манджи и какво ли не, но аз бях впечатлен от някои изречения, които си бяха чисти афоризми, минимум думи – максимум смисъл, достойни да влязат във всеки сборник от рода на „Мъдростта на вековете“.

Ето: „Мъж – човек, който винаги забравя рождения ти ден, но винаги знае на колко си години“; „Холивуд – място, където за целувка се плащат 50 000 долара, а за душата ви – 50 цента“; „Умното момиче си тръгва преди да са си тръгнали от него“; „Със строго спазване на правилата не се стига доникъде“...

Така възниква въпросът: Защо се прави на глупава?

И отговорът: да си осигури възможност, без да се притесняват от нея, братята да си водят държавнически разговори. Беше началото на 1962 г. – Берлин, Куба, съветски ракети, атака на космоса, предстоеше излитането на Джон Глен, икономиката на СССР – Джак бе повярвал на Хрушчов, че СССР ще настигне икономически след десет години Щатите и през осемдесетте ще построи социализма.

Всяка дума беше безценна за Кремъл. Агент на КГБ в кревата на американския президент беше върхът на успеха в шпионажа. Не бързах да приемам, че в дъното е КГБ, можеше да е и Тел Авив – евреите бяха вдигнали мерника на Кенеди – пречеше им за атомната бомба. Можеше да бъде и работа на Фидел Кастро – Кенеди беше неговия кошмар... Но в крайна сметка стигнахме до извода, че Мерилин работи за Москва.

Третият й мъж Артър Милър си беше комунист от 1943 г. Но по-важното е, че открихме нейна връзка с Гюс Хол, председател на компартията на Щатите. И с неговите приятели братята Чайлдс – Джак и Морис, евреи, съветски шпиони поне от четвърт век.

Наши хора във ФБР ни казаха, че всъщност тия двамата били и федерални шпиони още от времето, когато нямаше ЦРУ и с шпионажа се занимаваше ФБР. (През 1980 г. Рейгън удостои братята Чайлдс посмъртно с президентски медали за свободата!).

Накрая открихме и руската връзка – Анатолий Гарбилов. Търговски представител към съветското посолство. Със съмнителен дипломатически имунитет. Но това беше от 1959-1960 г. Гарбилов беше отзован. Започнахме да търсим новата връзка.

Открихме и още нещо: Мерилин бе посещавала Москва с делегация, но всеки ден й се губели часове. Специалисти от ЦРУ бяха на мнение, че даже се срещала с Хрушчов. Кръгът се затвори. Много бяха шпионите около Мерилин Монро.

Скоро открихме и новата връзка – Генадий Григоренко, пристигнал и той като търговски представител в края на 1961 г. Всичко дойде на мястото си – дори отговорът на въпроса защо любовната връзка Монро-Джон Кенеди продължаваше вече осем години. Знаем вече философията на блондинката: момичето си тръгва преди да са си тръгнали от него. Не беше и влюбена кой знае колко. Нито пък за нея сексът беше нещо кой знае какво.

Един неин афоризъм го доказваше: „Какво нося в леглото – „Шанел“ номер пет, разбира се“.

Друг допълваше картината: „Аз съм едно малко момиче, което напразно търси някой да го обича“. И още: „Не заблуждавам никого, те се заблуждават сами, изграждайки си някакъв образ за мен“...
На 29 май 1962 г., облечена в съблазнителна вталена рокля, тя изпя „Happy birthday” на Джак. Тогава предрекох буря.

На 2 март наш човек я бе проследил до Мексико, където тя се бе срещнала с фанатичния комунистически емисар на Фидел Кастро Фредерик Фийлд. Тогава нашият човек бе забелязал, че я следи не само той, но и ФБР.

През юни засякох среща на Мерилин с Григоренко. На 26 юли – нова среща между двамата. И вероятно съм допуснал грешка. На 28 юли Григоренко отплава за Москва отзован. Усетих, че съм следен. Всичко можеше да е и случайно, но в разузнаването никога не се знае кое е случайно и кое – не.

На 5 август Мерилин Монро бе намерена мъртва. Официално: самоубийство вследствие свръхдоза успокоителни. Успокоение за неразсъждаващи.

Много ми приличаше всичко на почерка на КГБ. Тази смърт бе един вид предизвестена. Ана Фройд, дъщеря на Зигмунд Фройд – психоложка, при която Мерилин Монро бе ходила за съвети, бе отбелязала в лекарския си дневник: „емоционално нестабилна, силно импулсивна, не понася самотата, депресивна, параноична с шизофренични отклонения“. Беше изградена и легенда, вероятно полуистина за неин прадядо, който се самоубил в лудница, за майка й, че била изпадала в маниакална депресия.

Възможно е отдалече на Мерилин Монро в Москва да е заложено като на кон, който като се умори да бъде убит. Затова и вероятно е нагласена работата с това неуравновесеният психоаналитик Ралф Грийнсън да стане много близък с нея.

Наричала го е „моят Иисус“. А може би имаме работа с грандиозна измама, защото тя пише до психоаналитика си на 4 август: „Чувствам се много добре... Мисля, че най-сетне постигнах контрол над себе си и живота си...“



Димитър Димитров Ехо от клеветническата статия в „Огоньок“ в брой на българския „Нощен труд“ от 2000 г.

В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки