Овчево крие ревниво тракийски гробници и светилища


Овчево крие ревниво тракийски гробници и светилища
В околностите на Овчево се крият няколко древни гробници
04 Септември 2012, Вторник


Трябва да си голям ентусиаст и да носиш пионерски дух, за да намериш древните съоръжения край джебелското село

Автор: Симона Александрова

Територията на община Джебел е гъсто изпъстрена с множество скални паметници от най-дълбоката античност. Тук са регистрирани още през 1958 г. дванадесет обекта с национално значение. Сред тях най-значими са: тракийските скални гробници при с. Воденичарско, тракийската и средновековна крепост при с. Устрен, тракийските скални гробници, винарските камъни и тракийските крепости при с. Рогозче, скалните гробници и светилища при с. Овчево.

По принцип цялата долина по течението на река Върбица между Златоград и Момчилград, която откъм юг се загражда от склоновете на Гюмюрджински снежник, изобилства от тракийски скални гробници и причудливи скални образувания.
Самите погребални съоръжения представляват уникални паметници на мегалитната култура и основно техни образци са открити в централните дялове на Източните Родопи, където са регистрирани около 50 такива обекта.

Те обаче, за съжаление, са ограбени още в древността. Но външният им изглед и устройство несъмнено са твърде сходни с подобни паметници, които се намират в сакралната Странджа планина, а също и на места в Североизточна България и Източна Стара планина. Някои от тях са изсечени направо в каменния масив, а отворът към вътрешността им е покрит с плоча. Другите са оформени като изкуствени пещери и имат обемна гробна камера с четириъгълен или овален план.

В архитектурно отношение особено интересни са гробниците в джебелското село Овчево. Те се откриват, след като се подмине общинския център Джебел и зад гърба на пътешественика остане острото било над село Устрен, над което извисява снага запазената до 2 метра и половина средновековна крепост Устра.
Оттам пътят се спуска към село Овчево, където се намират поне 7 скални гробници. Две от тях се намират в самото село – в двора на изоставена къща в неговите окрайнини. Тук човек може да види най-различни следи от някогашното присъствие на траките по тези места – ниши, улеи, стъпала, изсечени в скалите... А всички знаем, че нашите тракийски предшественици са обособявали своите светилища именно в скалисти местности и по високи върхове.

Превземайки канара след канара, отдалечавайки се от населеното място с множество полусрутени и изоставени къщи, въоръжените с много ентусиазъм и дръзновение туристи, щурмувайки драките, обрасли сипеите, може да се натъкнат на най-различни древни останки и всечени дълбоко в скалните масиви странни дупки.

Естествено, тук пътеките и туристическата маркировка са въображаем лукс, за който само може да се мечтае. Но пък това създава благоприятна възможност човек да се наслади на тръпката да се чувства първооткривател на древни и неизвестни следи от някогашното присъствие по тези земи на мистична древна култура.

Да се разчита на местни водачи е също мисия невъзможна. Останалите 60-ина жители в превърнатото в махала село масово вдигат рамене, когато някой външен посетител ги попита как да стигнат до старите светилища. Независимо че част от тях се намират сред дворовете им.
Но така е в Родопите. На места дори нарочно затрупват пътеките към интересните обекти с отрязани дървета и замаскирват достъпа до тях – за да се предпазят от иманяри и да не ги притеснява досадния интерес на всякакви външни хора към ревностно пазеното спокойствие на родните им места.

Има и друго – голяма част от собствениците на имоти тук най-безцеремонно използват скалните дупки, представляващи старинни гробници, за... склад на различни техни продукти! Подобна практика не е чужда и в други населени места, благословени с такива археологически обекти в землището си.
И ако вдъхновеният да посети различните мегалити пътешественик остане с пръст в уста, поне може да зърне от шосето някои от скалните гъбки, пръснати в околността, оформени от обветрения и отмитите от тукашните реки пясъчник и различни минерални структури. 

Освен погребалните съоръжения с кръгли камери, в Овчево се откриват и няколко тракийски скални гробници с четвъртита камера. В скалите около тях и до днес личат причудливи изсичания, някои наподобяват стъпала. По-наблюдателните туристи стават свидетели как по тях местните стопани прекарват магаретата си към близката ливада.

Особен интерес предизвиква гробницата, която се намира в местността Чаира в близост до Овчево. Както може да се предположи от самото име на тази територия, тя представлява просторна ливада. От югоизток поляната е преградена от стръмен рид. Насред нея стърчи близо 8-метрова скала, върху която е оформена неравна площадка с издълбано плитко в нея басейнче в четвъртита форма. В единия му край се открива улей и археолозите предполагат, че така издълбаното корито  е представлявало винарски камък, в който се е складирало виното за извършваните древни  езически ритуали.

Буренясали са пътеките дотук, доколкото въобще може да се говори за наличието на някакви пътечки. Но ако човек се въоръжи с търпение и силно желание да открие тези невероятни свидетелства на времето, ревниво пазени от местните жители, със сигурност ще успее да попадне на поне една от тези гробници или светилища. И няма начин да не си зададе въпроса – а колко ли още такива древни съоръжения се таят неоткрити сред шубраците и непроходимите места на величествените и пълни с тайни Родопи.



Входовете на тракийски гробници са досами крайните къщи на село Овчево А някои от погребалните съоръжения се намират насред селските дворове Изсечените още в античността в скалите стъпала За утешение на туриста край пътя „растат“ причудливи скални гъби

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки