Израел ли отрови Арафат?


Израел ли отрови Арафат?
Ясер Арафат и Ариел Шарон
31 Август 2012, Петък


Шарон отрича, но има и други мнения


Израел няма нищо общо с това. Ние не навредихме физически на Арафат, дори когато той беше в разцвета на силите си, заяви приближен до бившия израелски премиер Ариел Шарон.
Бивш израелски представител отрече твърденията, че Израел е отровил палестинския лидер Ясер Арафат.

Новината идва след като във Франция беше поставено началото на съдебно разследване за евентуалното убийство на Арафат, след като швейцарска лаборатория обяви, че е открила следи от полоний по вещи  и дрехи на палестинския лидер.
Арафат почина във френска клиника през 2004 г. През юли бе ексхумирано тялото на покойния палестински лидер, след като се появиха предположения, че той вероятно е бил отровен през 2004 г. с радиоактивния елемент полоний-210.

Дов Вайсглас, началник на канцеларията на тогавашния израелски премиер Ариел Шарон и ключов играч в разговорите около влошеното здравословно състояние на Арафат, заяви тези дни, че Израел не е имал причина да навреди физически на палестинския лидер. През последните две години от живота на Арафат Израел го изолира в централата му в град Рамала, на Западния бряг, обвинявайки го, че насърчава палестинската интифада.

„Израел няма нищо общо с това. Ние не навредихме физически на Арафат, когато той беше в разцвета на силите си, та какъв интерес ще имаме от подобно действие, когато той беше политически отстранен", заяви Вайсглас.
Той обаче нарече Арафат един от най-големите врагове на Израел.

Вайсглас си спомни, че той и други израелски представители са вечеряли в Брюксел с тогавашния дипломат номер едно на ЕС Хавиер Солана, когато към полунощ звъннал телефонът му. От другата страна на линията бил тогавашният палестински премиер Ахмед Корая, който  казал, че Арафат се нуждае от специални медицински грижи в болница в Рамала.
Въпросът бил дали Израел ще му позволи да напусне убежището си. Вайсглас позвънил веднага на Шарон у дома му и той незабавно дал зелена светлина за прехвърлянето на Арафат в болницата.

На следващия ден европейски дипломат позвънил на Вайсглас, за да му каже, че според палестинските лекари Арафат бил много болен и се нуждаел от по-добро лечение в Европа. Шарон се допитал тогава до представители на разузнаването, които били убедени, че Арафат има усложнения от грип, но палестински информатор, близък до лекарите на Арафат, казал, че палестинският лидер щял да живее само няколко дни.

Тогава Шарон позволил Арафат да бъде пратен за лечение във Франция, така че Израел да не бъде обвинен, че носи отговорност за влошаването на здравето му, разказа Вайсглас.
След кончината на Арафат на 11 ноември 2004 г. на 75-годишна възраст френски лекари казаха, че той е имал възпаление, жълтеница и заболяване на кръвта, известно като  дисеминирана интраваскуларна коагулация или разсеяно вътрешносъдово съсирване. Но лекарите не можаха да заключат напълно какво е довело до това състояние, което обикновено се причинява от много неща, като например инфекция, колит или болест на черния дроб.

Така се зародиха спекулации за смъртта на Арафат. Заговори се за отравяне и зараза със СПИН. Мнозина в арабския свят смятат, че той е бил убит от Израел.
Но Раанан Гисин, довереник на Шарон, казва, че идеята е била не убийството на Арафат, а само смяна на палестинското ръководство и че Шарон винаги е отхвърлял варианта за убийството на палестинския лидер, за който са му споменавали неколкократно израелски представители.

Същевременно палестинският президент Махмуд Абас днес приветства началото на разследването за убийство във връзка с кончината на Арафат.
Припомняме ви, че още през 2006 година близък приятел на бившия израелски премиер твърдеше в книга, че палестинският ръководител Ясер Арафат е бил отровен по заповед на Ариел Шарон.

В сензационно посмъртно признание починалият журналист Ури Дан пише, че Шарон тайно е отстранил Арафат, тъй като не можел да се реши на директно убийство, съобщи тогава в. "Аш Шарк ас Аусат".
Журналистът бил личен биограф на Шарон. Двамата се познавали от повече от 50 години. Ури Дан даже бил негов личен говорител по време на войната в Ливан през 1982 г..  



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки