България почете Шипченската епопея


България почете Шипченската епопея
Членове и симпатизанти на НФСБ склониха глава пред бюст-паметника на ген. Радецки в Габрово
31 Август 2012, Петък


По повод 135-годишнината членове на НФСБ поднесоха венци и цветя на различни знакови места, свързани със съдбовните събития



Автор: Гергана Господинова

Стотици българи от всички краища на страната и от различни възрасти  изкачиха на 25 август историческия връх Шипка, въплътил в себе си героизма и саможертвата на загиналите за свободата на Отечеството, за да отбележат 135-годишнината от боевете, променили хода на Руско-турската освободителна война.
„Шипченската епопея по безспорен начин е издържала оценката на времето и се нарежда сред малкото останали ни поводи, с които да се гордеем, че сме българи”, коментира съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов, който бе сред участниците в традиционното мемориално планинско бягане „Шипченска епопея”.

Близо 300 представители от национално дружество „Традиция” пренесоха  стотиците присъстващи граждани в дните на съдбовното лято на 1877 г., като ги направиха свидетели на възстановка на решаващите за изхода от Руско-турската освободителна война боеве. Пресъздаването на военните действия и героичната защита на върха от руските воини и българските опълченци бе кулминацията на честванията.

Най-младите участници в този римейк на събитията бяха двама младежи от Трявна на 16 и 17 години, които не скриваха вълнението си от тръпката, завладяла ги докато щурмуват многобройните вражески редици.  Инициативата да станат членове на дружество „Традиция” е на техния баща Николай Колев, който тази година за втори път се бе нагърбил с нелеката задача да брани Самарското знаме на Орлово гнездо.

„На този връх се е решила войната и се е поставило началото на възстановяването на Третата българска държава, защото свободата се взема на върха на щиковете и с проливане на кръв” – категоричен бе той минути преди началото на възстановката.
Сред „ветераните” пък бе 88-годишният дядо Живко от София, който биеше тъпана в средите на „турските орди“.
Родолюбците от национално дружество „Традиция” се бяха постарали да спазят съотношението 1 към 5 в полза на турските войски, както е било в действителност. 

За сегашните „военни действия” на връх Св. Никола бяха използвани оригинални оръжия и униформи и бяха изстреляни повече от 3 хиляди халосни патрона. Любопитно бе, че наравно с мъжете, без да им отстъпват по умения, „в боя“ се впуснаха и много представителки на нежния пол, въоръжени с пушки и ножове . Те дори се шегуваха помежду си, че не е изключено скоро и някоя от тях да заслужи честта да изпълни героичната роля на генерал Столетов.

Пред саможертвата на героите, оставили костите си по планинските бойни полета,  сториха поклон и патриотите от „Национален фронт за спасение на България”. Председателят на НФСБ – Стара Загора Пламен Енев беше категоричен, че боевете край Шипка имат специално място в нашата история, защото именно на този връх е даден отговор на въпроса ще я има ли България, или не.

Предишния ден, на 24 август, десетки родолюбци от партията на СКАТ почетоха паметната дата и в Габрово. С венци и цветя пред Братската могила в града на хумора те сведоха глава пред героичното дело на българските опълченци и руски воини, извоювали свободата на Отечеството.
Патриотите от Националния фронт отдадоха заслужена почит и пред бюст-паметника на ген. Радецки, който командва тежките отбранителни боеве в Шипченския проход.



Николай Колев от Трявна (на преден план) защитава Орлово гнездо заедно със синовете си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки