Вместо мерки срещу кризата – замразени цени


Вместо мерки срещу кризата – замразени цени
Социална ни кошница - все по-бедна
31 Август 2012, Петък


Родители на първокласници пишат сценарий за „Апокалипсис по български“

Автор: Веселина Николова

Заигравката на Мирослав Найденов със „замразените“ цени на определени храни по големите вериги магазини не успя да залъже дори и на най-преданите поддръжници на политиката на ГЕРБ. Упреците по адрес на нестандартната „антикризисна мярка“ принудиха аграрния министър да направи още едно нелепо признание – всъщност, той имал предвид „промоциите“ на залежали продукти, от които и бездруго хипермаркетите гледат да се отърват.
Зад тактиката на Найденов народът прозря поредния монопол и картелно договаряне на закриляните от правителството търговски фирми, също както и при горивата.

Опитът на министъра да успокои прогресивно обедняващия българин се оказа неуспешен и поради още една причина.
Безсмислените думи и обещания не пълнят нито „социалната ни кошница“, нито пък продънените ни джобове. Проверка на „Десант“ установи, че цените на определени храни в кварталните магазинчета в областните градове продължават да растат.
През последните 6 месеца цената на олиото се повиши с 20 процента.

С от 10 до 15 стотинки е скочила и стойността на кофичка кисело мляко, а някои марки колбаси са завишени с 50 на сто.
Дългогодишна търговка от Бургас споделя, че това „тихо“ увеличение важи в еднаква степен и за големите вериги магазини. Там обаче ценовият устрем по-трудно се усещал, заради агресивната реклама в медиите и частичните намаления на някои по-залежали стоки.

„Такова чудо не е било досега. От години имаме семеен магазин, но сега вече нищо не се изкарва. Хората си броят жълтите стотинки дори, за да си купят хляб. Често и те не им достигат“, казва още жената.
На фона на ширещата се безработица и ниските доходи, които едва покриват рекордните сметки за ток, парно и вода, очакванията за 20-процентно увеличение при стоките от първа необходимост през зимата са направо плашещи. Производители на хляб предричат цени от 2 лева за килограм самун, а най-разпространената закуска – българската баничка, да поскъпне двойно.

Тези дни се очаква да бъдат повишени и билетите за междуградския транспорт, заради завишените цени на горивата. Таксиметровите компании също обявиха, че се готвят скок с около 20 ст. на километър.
В същото време минималната работна заплата (290 лв.!) и детските надбавки не се очакват да помръднат.  И тай като немалко хора я карат на социални помощи и на минимални заплати, ясно е, че българинът го чака небивало тежка зима.

Която пък според прогнозите на синоптиците ще бъде дълга, люта и снежна, за разлика от кратката и дъждовна есен.
По всичко изглежда, че ще се наложи да лишаваме и децата дори от най-дребните неща, защото инфлацията ще удари и техните „джобни“. Няма да помогне и осигуряването на сандвичи, приготвени в вкъщи, защото освен хляба и колбасите, кашкавалът също гони рекордни цени и на места е стигнал до 25 лв за килограм по цени на дребно.

Истински „Апокалипсис по български“ пък ги чака родителите на първолаци тази година. Разходите около стягането на малчуганите за школото ще убият радостта от първия учебен ден в хиляди български семейства.
Родители споделят, че миналата година подготовката за 15 септември на едно дете е била между 250 и 300 лева. Тази година обаче сметката им с тези пари няма излезе.
Ударите под кръста започват още от избора на спретната дрешка, подходяща за празничния ден, разказват за патилата си из родните магазини майки и татковци.

Ако в школото, което сте избрали за наследника си, няма училищна униформа (която между другото също излиза около 100-тина лева), ще ви трябват поне около 300 – 350 лв. за подходящо ежедневно облекло, спортни екипи за часовете по физкултура, зимно яке и удобни обувки, пресмятат родителите.

Оттам нататък се добавят и парите за разните задължителни учебни пособия като тетрадки, сметало, ножички, блокчета, пластелин, моливи, флумастри, гъбички, острилки, пластмасови букви и цифри, които, набавени дори и от борсата, няма да паднат под 30 лева. В сметката не влизат подвързиите за тетрадки, които, оказа се са един от най-големите луксове, тъй като са по-скъпи от самите тетрадки – малко над 0,40 лв. Една хубава, здрава, голяма и удобна ученическата раница струва между 40 и 50 лв.

Да не забравяме и прескъпите букети за първия учебен ден, които варират от 10 до 25 лева за малък, но спретнат и представителен вързоп цветя.



Тази година и първолаците излизат по-скъпо

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки