Софиянци срещу Фандъкова


Софиянци срещу Фандъкова
Коли, безброй коли, търсещи къде да се движат и паркират
31 Август 2012, Петък


Кметицата превръща столицата в град-касичка, но надали ще успее

Автор: Ани Александрова

По-малко от година след началото на втория кметски мандат на Йорданка Фандъкова десетки хиляди столичани вече протестират срещу намеренията на управниците от „Московска” 33 да превърнат София в град-касичка и да третират гражданите като брашнени чували. Новите правила за паркиране, които влизат в сила от 1 септември, отприщиха недоволството на част от хората и те излязоха на улицата, блокираха централни кръстовища, организираха се в социалните мрежи.

Това е закономерна реакция срещу съчетанието от управленска немощ, некомпетентност и алчност, характерни за ГЕРБ като цяло и за екипа на Фандъкова в частност. Започнатото от Бойко Борисов в битието му на кмет бе доразвито от някога скромната училищна директорка, утвърдила се като един от най-покорните, безропотни и старателни изпълнители на волята на първия партиен и правителствен ръководител.
Е, резултатите са налице: София е градът с най-мръсен въздух в Европа, най-скъпото място за живеене в България, рай за бездомните кучета и ад за столичани.

Пари. Рекетът като услуга
В най-новата история на България винаги става дума за пари. Когато иде реч за София – за много пари. Така е и с платеното паркиране. Досега в Синята зона се плащаше 1 лв./час – от началото на септември ще се плаща двойно. С пъти се увеличават и таксите за махане на скоба и за освобождаване от наказателен паркинг след репатриране на кола с „паяк”.

Срещата с „паяк” отскача от 30 на 60 лв., а освобождаването от скоба се „актуализира” от 10 на 30 лв. Появява се и зелена зона, т.е. градът се превръща в един огромен платен паркинг. За капак живеещите в зоните за платено паркиране трябва да се бръкнат с по още 150 лв. за стикер в синя зона и 100 лв. за зелена. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока – съответно 450 лв. и 300 лв.

Стикерът дава право да паркираш в уличките около дома си, но не ти гарантират място. Удължава се и работното време на синята и зелената зона – 8.00 до 19.00 часа, като синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

Общинските съветници от ГЕРБ и кметската администрация инатливо твърдят, че целта на промените не е да се събират повече приходи, а само да се освободи центъра от коли.
Първото е очевидна лъжа, а второто е мисията невъзможна.
Засега гражданските протести доведоха само до отлагането с един месец на новите такси за стикерите и обещанието да се опростят безумните бюрокатични процедури за издаването им.

Широко затворени очи

Подходът на кметската управа към проблемите с паркирането и трафика би бил по-подходящ за неуки хора, живеещи в пещери, отколкото за управници от 21 век. Фандъкова би трябвало да знае, че в САЩ разрушиха стадиона, на който се игра финалът на световното първенство по футбол през 1992 г., за да построят на парцела многоетажен паркинг. Шефът на транспортната комисия в общината Радослав Тошев е обикалял достатъчно по белия свят, за да е видял, че срещата с многоетажните паркинги започва още на летищата и продължава дори в сърцата на големите градове.

Но не – Фандъкова и компания едно си знаят, едно си баят – сини зони имало навсякъде по света и те нямали алтернатива. Да, има ги – но целта им е да осигурят краткосрочен платен престой на възлови места и никой не си въобразява, че така ще намали трафика. Ако една кола е паркирана в центъра на града 24 часа, то тя не създава трафик. Ако на това място колите се сменят на всеки час или два, то така се генерира трафик, нали?

Кметицата Фандъкова със сигурност знае, че има десетки големи европейски градове, където паркирането е безплатно за живеещите в центъра (Барселона), или на символични в сравнение със София цени (Париж, Берлин). Градоначалничката би трябвало и да помни обещанията от началото на първия си мандат за строителството на поне  10 големи подземни паркинга в центъра на града, в т. ч. и под сградата на Народното събрание. Къде са, г-жо Фандъкова?

Евтини трикове и отлагане
Как, освен като евтин трик за отвличане на вниманието можем да оценим спомената от Фандъкова вероятност общинските съветници да се откажат от картите си за безплатно паркиране в синя и зелена зона.

Какво, ако не лъжа, е твърдението на Фандъкова, че повечето хора, живеещи в центъра, осъзнават ползата от платеното паркиране, защото така се създава възможност да се освободят тротоарите от паркирани коли и се осигурява достъп на живеещите в центъра до собствените им гаражи. Паркирането по тротоарите е забранено – със или без синя зона и именно общината е длъжна да гарантира спазването на тази забрана, нали?

Кога столичната градоначалничка ще се разпореди апаратите на тези, които събират таксата от синя зона, да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП) или това не й отърва?
Кой има полза от налагането на неефективни и порочни правила за паркиране в голяма част от столицата, освен онези, които ще се разпореждат по непрозрачен начин с приходите, увеличени в резултат на поскъпването? И не е ли крайно време тези приходи да се инвестират единствено и само в строителството на многоетажни гаражи?



Столичани блокираха кръстовища в знак на протест срещу новите правила и цени за паркиране Снимка Сергей Антонов Новите синя и зелена зона Фандъкова е непреклонна за синята зона Снимка Крос

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки