Откриха изчезнал ръкопис на „Речник на българския език“


Откриха изчезнал ръкопис на „Речник на българския език“
Стоян Шивачев (в средата)
29 Август 2012, Сряда


Телевизия СКАТ единствена показа труда на Стоян Шивачев, подготвен за печат преди повече от 100 години, за който досега се знаеше само от кореспонденцията на автора му

Автор: Стоян Райчевски

Едва ли някой от българистите и езиковедите се е надявал, че уникалният ръкопис „Речник на българския език” от Стоян Шивачев, подготвен за печат преди повече от сто години, не е загубен безвъзвратно като много други български книжовни паметници и че ще се появи на бял свят в наши дни.
Чудото стана! Откри го Христина Шивачева в семейния архив и го показа в началото на месеца в две поредни издания на предаването по Национална телевизия СКАТ „Прокудени от бащин край”.

Ръкописът е съставян възоснова на народните говори в българското землище през втората половина на XIX век. Подготвен е за печат окончателно през 1906 г. Съдържа около 75 000 български думи, някои от които са изчезнали вече и не се срещат в другите речници на българския език. Авторът на този колосален труд – Стоян Шивачев, в началото на XX век прави неимоверни, но безуспешни  усилия да го издаде. Изпраща ръкописа до Министерството на просвещението, до Българската академия, до редица учени българисти и слависти в София, Петербург и Прага.

Досега за този речник се знаеше само от кореспонденцията на автора му и от няколко отделни запазени листи на черновите му.
Сега наново този труд тръгва да търси своя издател.
Учените тепърва ще анализират и коментират събраното от Шивачев безценно езиково  богатство. Откритието е повод да си спомним и за неговия автор, който се явява един от най-ранните и продуктивни изследовател на езика, обичаите, традициите, фолклора и историята на българите.

Стоян Шивачев е роден в Малко Търново през 1854 г. в семейството на Петко Терзиниколов. Завършва класното училище в Лозенград и се отдава на учителска дейност. Даскалува най-напред в с. Граматиково (1868),  През 1872 г. е назначен за учител  в българското училище в Бургас, после – в родния си град. Там той е избран за член на революционния комитет и взима участие в подготовката на Априлското въстание. От 1875 г. отново се завръща като учител в Бургас, където тясно се обвързва с революционната дейност на поп Сава Катрафилов.

Шивачев е човекът, организирал посрещането на руските войски при освобождението на Бургас, а след това е избран за първи секретар на  новообразувания  български Общински съвет на  същия град. По-късно се отдава на юридическа дейност и служи като мирови съдия в градовете Бургас и Созопол и като адвокат в Нова и Стара Загора и на други места. През 1913 г. Стоян Шивачев е назначен за съветник на  българския генерал-губернатор на Тракия в град Одрин. Загива трагично при неизяснени обстоятелства край град Димотика през 1914 г.
Стоян Шивачев е изключително богата и многообразна личност.

Той се занимава с публицистика, съставя учебници, работи над юридически съчинения, превежда от старогръцки, латински и френски. Пише стихове, повести и драми, но най-трайни  интереси показва към научноизследователската работа. Централно място в тази негова дейност заемат проблемите на българската археология, етнография, диалектология, фолклор, история и география.

От 80-те години на  XIX век той започва да работи върху проучването на цяла Тракия в нейните географски граници в историческо, географско, етнографско, демографско и лингвистично отношение. Написва огромен труд от над 2000 ръкописни листа под заглавие „Тракия – от Балкана и Родопите до Бяло и Черно морета”, но така и не успява да го издаде.
Речникът на българския език е плод на  30-годишните му занимания с лексикология и диалектология.

Шивачев неуморно обикаля всички големи села и градове на Тракия, особено нейната южна половина – Цариградско и Одринския вилает. Докато кръстосва тези земи, той успява да събере и голям брой български народни песни, но за тях също не се намира издател.

Иначе големият родолюбец е имал планове да започне издаването на списание „Отечествознание”. За тази цел още през 1885 г. той отпечатва „Покана за спомоществувателство”. Според нея първата книжка на периодичното издание е трябвало да съдържа статии от рода на: „България в историческо, етнографско и географско отношение”, „Розовата долина”, „Едно пътешествие  по турско-българската граница”, „Пътеописателен очерк за Черноморското крайбрежие от Цариград до Кюстенджа”, „Описание на Цариград”, „Народни умотворения”, „Народни обичаи и вярвания” и др.

Повече от един век книжовното наследство на възрожденския изследовател енциклопедист Стоян Шивачев  чака  следовниците да дадат живот на книжовното му дело, които да съберат неговите ръкописите и намирайки спомоществуватели, да направят това национално богатство достояние на цялата българска общественост.



В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Иванка Казакова
05.01.2022 16:47:17
0
0
Прекрасна статия. Намерен ли е издател, статияьта е доста стара, а питането ми е от Новата 2022 г.- ако е издаден речникът или някой от другите ръкописи, бихте ли били добри да споделите къде могат да се намерят или кой ги е издал. Премного ще съм благо дарна !

Бъдете здрави и с добри последователи през цялата Година - желая го от сърце !
2
ТОШКО ТОДОРОВ
29.08.2012 20:20:53
0
0
чакам с нетърпение да си купя книгата -„Тракия – от Балкана и Родопите до Бяло и Черно морета” , и да изпратя даже 1 брой на сина ми в САЩ !!
1
Ник
29.08.2012 17:39:15
0
0
Поклон!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки