Имало ли е „български жестокости” в Одрин


Имало ли е „български жестокости” в Одрин
Наши телефонисти край Одрин през 1913 г.
29 Август 2012, Сряда


Преди 99 години
В разследванията на Международната комисия Карнеги



по време на Балканските войни срещаме името на баронеса Варвара Ивановна Икскул фон Хилденбандт. Тя заедно с генерал Георги Вазов и майор Константин Митов дава показания в защита на българите по време на направената през 1913 г. анкетата. По време на войната тази красива, богата и образована жена става милосърдна сестра. Тя ръководи медицинска мисия, състояща се от 25 палатки, през които минават над 5000 ранени войници и офицери.

Баронесата прекарва пет месеца и половина в непосредствена близост с военните действия. Ранените българи я наричат Руския ангел. Тя взима активно участие в тяхното транспортиране от Одрин през Лозенград до Свиленград.
Ето какво пише тази благородничка в свое писмо с дата 28 август 1913 г. до руския учен, историк и общественик Максим Ковалевски:

„Говорила съм ти толкова много за България и ти винаги си посрещал мойте разкази с интерес, така че сега не се колебая да ти пиша, понеже истината превръща това в мое действително задължение по повод на една статия, която се появи в един от последните броеве на „Daily Telegraph", привидно произхождаща от руски дипломат, изпратен от неговото правителство да направи разследване относно „българските жестокости" в Одрин. Казвам „привидно", защото за щастие общественото положение на лицето, което е отговорно за тази „информация", събрана в продължение на два дни, е вече официално опровергано.

Историята е дело на един вестникарски кореспондент, който по своя собствена инициатива предприел да извърши „разследване", ако изобщо такава дума може да бъде употребена, с цел да представи редица трудни проучвания, които изискват много повече време, за да бъдат сериозни и повече или по-малко верни. Повече или по-малко верни, защото, струва ми се, че post factum, имайки предвид състоянието на духовете на бившите воюващи, техните национални особености, както и взаимните им ожесточения, почти невъзможно е да се достигне до цялата истина. Несъмнено аз не твърдя, че правя това в момента.

Единствено бих желала да докажа чрез фактите, които съм видяла със собствените си очи, че най-добрите намерения – и няма съмнение, че кореспондентът е бил вдъхновяван от такива намерения – често пъти постигат резултати, които са много далеч от истината. Той заявява, между другото, че град Одрин е бил ограбен и полуразрушен от българите, когато те влезли в него.

Аз отидох в Одрин на третия ден след българската окупация и първото ми впечатление, когато навлязох в града, бе огромно учудване от реда, който цареше там, въпреки обстоятелството, че полицаите по това време бяха само 30 души и че улиците буквално преливаха от войници и войскови части, които вървяха в една или друга посока, очевидно радвайки се на победата, но без да направят каквото и да е, което би могло да обиди победените...

Европейският печат е пълен с описания за „български жестокости", извършени срещу турци, гърци и сърби. Странно е да види човек такова пристрастно единодушие при отправяне на обвинения, които е много трудно, почти невъзможно, да бъдат проверени. През време на това, което се нарича „Втората война" – т.е. от възобновяването на военните действия между българи и турци до завземането на Одрин от турците, – нито един чужд кореспондент не бе допуснат в поделенията на българската армия.

Единствено нашата мисия се движеше заедно с предните български части. И аз мога да потвърдя, че през време на двата месеца, които прекарах в Караюсуф, не само не видях нито един случай на обезобразяване на ранени или на мъртви, но не съм и чула да се говори нещо подобно. След обсадата на Одрин от българите действително видях турски трупове, които лежаха със стотици по пътищата и по бойните полета. Те бяха ужасни, понеже разлагането на телата бе започнало.

Те лежаха непогребани в продължение на няколко дни, понеже нямаше достатъчно хора да съберат всички мъртъвци, а жегата бе неописуема. Но никога не съм виждала нито един труп, който да е бил обезобразен. Видяхме десетки ранени турци. Те горчиво се оплакваха от лошия начин, по който са третирани от своите офицери, но нито един от тях не каза нищо за някакви „български жестокости"...

Европа е виновна в извършването на една голяма несправедливост, като покрива с такъв облак от грозни престъпления хора, които се биха при изключително трудни условия, които се биха със стоическо геройство, без да роптаят, хора, които умираха като мъченици, без каквито и да са оплаквания, със сърца, изпълнени с вяра във величието и мощта на своята родина. Аз мисля, че познавам българите, както добрите, така и лошите. Но сега не мога да не се поклоня пред тях с най-дълбоко уважение и с най-горещо възхищение”.


Патриотичен календар

26 август 1886 г. — Княз Александър Батенберг абдикира от българския престол

26 август 1934 г. — На връх Шипка е открит Паметникът на свободата

27 август 1895 г. — На Черни връх на Витоша започва основаването на Български туристически съюз под ръководството на писателя Алеко Константинов

27 август 1916 г. — Българската армия осъществява втория етап на Леринската операция на Македонския фронт по време на Първата световна война

29 август 1921 г. — Умира българският опълченец Никола Корчев, последният знаменосец на Самарското знаме

30 август 1040 г. — Избухва въстанието на Петър Делян

30 август 1881 г. — В София са раздадени първите бойни знамена на части на Българската армия

30 август 1924 г. — В София е осветен православниятХрам-паметник „Св. Александър Невски”

30 август 1984 г. — При бомбен атентат, извършен от протурски терористи на жп гарата в Пловдив, загива една жена, а 42-ма души са ранени

30 август 1987 г. — Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина — 209 см, който и до днес остава ненадминат



В категории: История , Горещи новини

11
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
11
Turk
01.12.2018 20:45:28
0
0
В интерес на истината българските жестокости са следните гавра с пленени войници, оставени без храна и вода насеер от одрин в тополите и Клане на пленени войници.Няма спор това е истина.Сега пдувайте колкото оскате и отивайте на пазар смирени в Тюркийе.
10
Българин
25.02.2014 09:54:17
2
1
История
Писал/а на: 28.04.2013 13:15 - на мама ти в путката. Само турско лайно като теб отрича историята и натрапва турската версия. Днес трябва да има кланета на лайна като теб. Турците, помияр долен, са избили по най-жесток начин над 500 000 българи само в Тракия само през 1913 г. Още над 500 000 българи са държани в затвори, където са бити и изнасилвани - и мъже и жени. Оцелелите биват прогонени без нищо в България, като част от тях умират по пътя - следствие на изтезанията. А ти, мършо, адвокат на турците, не смей да споменаваш думата история. Геноцидът бил измилсица, понеже турците удържали. Ебах та в свинята мръсна. Те сами са се изклали - ей така за изкуството. Шибаняк. Сами са си вадили очите, само се се изгаряли и живи са се заравяли в земята. Духач на турски членове си ти. Не споменавай думата история, гнусар, камо ли да я използваш за ник.
9
ей сега ви ебах майката
22.09.2013 21:59:21
1
0
смърт на всички турци, сърби, гърци, румънци и техните подръжници
d
8
История
28.04.2013 10:15:16
1
0
Може малко да се знае за тежи жестокости, но те са си истина. Било е време, когато много народи считали, че турците вече няма да ги има и затова са избивали когото и колкото могат. Същото са правели и арменците с помощта на руските войски в източните части на османската империя. Но турците взели, че удържали. И понеже с военни средства не са се постигнали целите на някои нови държави, сега се лансират разни геноциди - арменски, тракийски и т.н.
7
Ina - do Leon
02.09.2012 14:26:23
0
0
Извинявай,но ми се струва,че връзката ти с главния мозък не работи много добре...Затова трябва да ти бъдат обяснени някои неща.Първо-за какъв дявол трябва да си сменяме азбуката? Тя си е наша и е съвършено пригодена към нашия хубав език.Второ- какъв смисъл има да пишеш на латиница за хора,които не знаят твоя език.Те ще прочетат,но няма да разберат. А може би и гърците трябва да си сменят азбуката според тебе? Различните азбуки не са възникнали случайно,те са възможно най-съвършеният instrument,способен да прeдаде фонетичните особенности на даден език.В този смисъл кирилицата е идеалната азбука за българския език. Не знам как да определя въпросите ти, засягащи годините и турското робство,като глупави или просто заядливи? Да не би църквите и читалищата да са построени от османците,майченски загрижени за духовното развитие и издигане на презираната от тях рая? Доколкото знам,те са строени от доброволни пожервования на самите родолюбиви жители на градове и села.А относно Априлското въстание,няма българин,който да не знае годината на неговото избухване.По-добре спри с глупавите си коментари,че излагаш и себе си и своите съплеменници.А... и още нещо: протyрски не означава обезателно турски,а настроен протyрски,т.е. действащ в интерес на Турция.
6
leon
02.09.2012 10:13:11
0
0
Bate Niki - nyama da ya instaliram 6toto nyama smisıl - za6toto skoro evrosıyuza 6te vi naloji latinicata - a po dobre e viy da si instalirate latinicata zaradi uvajeniye kım Gırci,Makedonci,Sırbi,4ernogorci, rumınci a taka sı6to i tutrci
5
бате Ники
31.08.2012 09:35:52
1
0
leon,
Първо си инсталирай кирилица, защото не е учтиво да караш хората да се зверят на шльокавицата ти.
Второ "аргументите" ти са смешни - да питаме гърците и сърбите. Ами гърците са известни като най-големите мошеници на Балканите, а сърбите - като най-крайните и дървени националисти отричащи всички факти, които не им пасват. Отделно, че са пряко заинтересована страна в подобни спорове, а не независим източник.
Трето за какви "македонци" говориш:
а/ гражданите на БЮРМ
б/ населяващите географската област Македония
в/ древните македонци
г/ измислената коминтерновска нация
Защото, ако намериш исторически документ от периода VII-XIX век, в който се говори за "македонци" извън контекста - "българи, населяващи съответната географска област", то има обявена доста солидна парична награда. Няма обаче, никакъв интерес към спечелването и, което показва, че явно хората с "македонско" самосъзнание са много богати и не им трябват допълнителни награди.

А пък по темата:
Много е показателно, че за "зверствата на българите в Одрин" се говори от сърби, гърци и какви ли не, но не и от самите турци.
4
leon
30.08.2012 07:01:47
0
0
do PİSAL tva e po temata no admin ne ya izlı4va ---za jestokostite na bılgarskata armiya znayat vsi4ki jivu6ti na balkanite , popitayte gırcite , sırbite , makedoncite te 6te vi kajat podrobno za zverstvata na bılgarite a za odrin po dobre da ne spomenavame
3
29.08.2012 20:37:29
0
0
Leon,
Ne vizdam tvoia komentar da ima neschto obschto sas statiata. Aman ot prodaznizi!
2
29.08.2012 10:05:11
0
0
1
leon
29.08.2012 06:48:39
0
0
При бомбен атентат, извършен от протурски терористи на жп гарата в Пловдив- za6to proturski? nali v BG nyama Turci taka pone kazvat po SKAT nali ima6e bılgari hristiyani i Bılgari mohamedani ? do koga 6te podıljavame s tova dvoen standart i za6to kogato stava vıpros za kulturnite pametnici - ( 4itali6ta , u4ili6ta , cırkvi i manastiri ) postroeni po vreme na turskoto robstvo vinagi 6te kazvame godinata a nyama da spomenem 4e sa postroeni prez turskoto robstvo , akogato stane povod za bata6koto klane obezatellno 6te nablegnem na turskoto robstvo a nyama da spomeneme godinata
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки