Самолет от стари бойлери кръжи над автосервиз


Самолет от стари бойлери кръжи над автосервиз
Стоян Кехайов
28 Август 2012, Вторник


Бургазлията Стоян Кехайов създава истински авангардни творби от... ауспуси и пружини


Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Сигурно милиони деца по света в началото на ХХ век са се опитвали да си представят как точно изглежда Тенекиеният човек, докато в унес са разлиствали страниците на „Магьосникът от Оз“. Преди, разбира се, Холивуд да им натресе наготово своята визия за образа на този герой във  филмовата си адаптация на романа, реализирана 40 години след издателската му премиера.

В наши дни един обикновен автомонтьор и тенекеджия от Бургас пък създава един след друг  цяла дружина от яки мъжаги с метални снаги, вдъхвайки втори живот на изхвърлени от употреба пробити гърнета, пружини, ауспуси, амортисьори и всякакви други части от леки и тежкотоварни коли.

Техният майстор – Стоян Кехайов, върти автосервиз от години заедно с брат си Георги. Тенекиените човечета са се превърнали в запазена марка на тяхната фамилна работилница, която е известна в целия морски град. Но жителите на жилищния комплекс „Меден рудник“ са първите, които виждат новите рожби на самоукия майстор-авангардист.

Неотдавна на покрива на сервиза в покрайнините на най-големия бургаски квартал „кацна“ и елегантен синьо-бял самолет. Любопитното е, че той е изработен не от обичайните алуминиеви и титаниеви сплави, а от... стари бойлери! Негов „конструктор“ пак е майстор Стоян, естествено. Вятърът равномерно върти денонощно аероплана и затвърждава статута му на безпогрешен ветропоказател. Доста непретенциозно предназначение, като се има предвид, че на опашната му перка стои знакът на американската космическа агенция НАСА и по-скоро човек очаква
от корпуса му да изпълзят извънземни.

Като стана въпрос за детски книжки като тази за „Магьосникът от Оз“, няма как да не отбележим, че влечението у Стоян към конструирането датира тъкмо от детството му. Тогава, докато другите му връстници в детската градина се карат за играчките, той мачка пластелина и „сътворява“ помпи, кранове и всякаква друга техника. „Нямаше нещо, което да е попаднало в ръцете ми и да не съм разглобил“ – припомня си „невръстните“ пакости днешният майстор с гаечен ключ и електрожен в ръце.

Според него „в човешката същност е заложено да създава“. Затова и не спира да майстори своите фигури. Не като хоби и не в свободните си минути, а ей така – по всяко време. И на всяко място. Същото прави и в дома си, който е изпълнил с механични паяци и други бионични екземпляри. При това, оказва се, че на заклетия техничар не е чуждо и изящното изкуство и той често грабва четката, за да създаде поредното си
платно с вълнуващ и колоритен пейзаж.

Не остава дълго извън ръцете му и фотоапаратът, с който редовно щраква „на портрет“ интересни местности и незабравими гледки – много от тях вече е качил в „Гугъл ърт“.
Талантливият майстор заедно със свой приятел преди време измайсторява и самодеен ветрогенератор – само че с хоризонтално разположена перка. Един от прототипите сега успешно се върти в Германия. Двамата с брат си Георги кроят планове да захранват вбъдеще автосервиза си изцяло с биоенергия.

Ако парафразираме крилатото заглавие на романа от Уди Алън „Ако импресионистите бяха зъболекари“ в „Ако тенекеджиите бяха импресионисти“, ще разберем как се раждат ултрамодерните техно творби на Стоян Кехайов. И тогава ще осъзнаем, че мечтата на Тенекиеният човек от Оз, която той изплаква в копнежа си: „Мога да бъда човек, само ако имах сърце“, е на път да се сбъдне. Защото създателят на неговите събратя от автоработилницата край бургаския „Меден рудник“ е оставил в кухите им ауспухови тела по частица от своето голямо и изкушено от творческото предизвикателство сърце.



Автосервизът с атрактивните скулптури Футуристичен симпатяга приканва клиентите още край пътя Тези младежи наистина са със стоманени мускули

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки