Реанимирането на тоталитаризма не е спряло


24 Август 2012, Петък


Разглеждайки предпоследния брой на „Десант“, вниманието ми най-вече бе привлечено от статията „Призраци от мавзолея”.



Духовете на Георги Димитров и Ленин все още бродят по нашите улици. Нещата обаче с това реанимиране на тоталитаризма, който никога не си е отивал, са много по-тежки.
Не мисля, че случайно след т . нар. „Промяна“ в началото на 90-те години не бяха създадени методологически трудове по различните хуманитарни науки. Първо, такива не бяха написани, за да се подмажат правителствата на „академичните“ учени, а второ – за да се установи идеологически хаос в страната ни. Освен това на им е било до науката, която винаги се превръща в слугиня на политиката.

На практика се получи така, че след като починаха Пантелей Зарев, който е голям и тоталитарен, и не лишен от иновации учен, Тончо Жечев, а от писателите – Николай Хайтов и Ивайло Петров,  то начело излязоха дребосъци, интелектуални джуджета.
Защото какво например е дала на науката една Милена Цанева, която възвръща методологията на пролетарската критика от 30-те години.

Нейното „вазоведство“ е тоталитарно, а именно то изпълва учебниците на 90-те години на миналия век. Ето какво пише тя в Алманаха по литература за VІ клас за героя от вазовата класика „Под игото“ Бойчо Огнянов: „Марксическата критика действително има основания да бъде недоволна от този образ. В някои моменти той е станал жертва на ограничения авторов мироглед. Никой, който що-годе познава идеологията на нашето националноосвободително движение, няма да приеме мислите, които авторът влага в устата му в неговия спор с Кандов“.

И никой досега не поставя въпроса, че с тази статия Милена Цанева като автор и Иван Радев като общ редактор на помагалото, както и екипът на Образователното министерство, който го е одобрил, са извършили идеологическа диверсия. Даже вместо да има наказани, има повишаване в звания – Цанева става член-кореспондент на БАН, а Радев – академик-професор.
Така е, защото у нас липсва научна критика. България е разграден двор и за учените и кой откъде мине мъкне, трупа за себе си титли, книги, пари...

За съжаление  у нас поставят авторитета над истината. Много литературни критици се изкараха дисиденти и днес са галени деца на СПБ. Като Светлозар Игов например, който заради чисто хулиганство – нахлузването на една портретна рамка върху главата и врата на Дико Фучеджиев, е изпратен в тухларните.
Надявам се в „Десант“ да преценявате нещата и хората според това, което могат, и да извършите кралимарковския скок от равнището на статията „Призраци от мавзолея“ до задълбочената критика на тоталитарната идеологема, която още ни държи в плен на нашите водачи.


Петър Тодоров
Тутракан



В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки