Коренът от хрян прави чудеса


Коренът от хрян прави чудеса
20 Август 2017, Неделя


Болка не вирее там, откъдето „мине“ лютивото растение, гарантират народни лечители

Автор: Силвия Горанова

Много са рецептите, които може да се намерят за приложението на корените на богатия на целебни вещества хрян. За чудесата, които стават с организма по време на прилагането на съвсем лесни и краткотрайни процедури с тази ценна билка, ни разказа обаче от първо лице препатилият Димитър Момчилов от Генерал Тошево. Той се похвали, че макар и днес да е на 77 години, се чувства като младо момче.

И това, по думите му, се дължи на късмета, че е успял да открие начин за лечение на не едно и две сериозни заболявания с помощта на корените на лютивото растение.

Една сутрин преди около десетина години, докато си шета нещо по двора, внезапно дядо Митко усеща режеща болка в лявото си рамо. Дни наред тя ту се появява, ту изчезва, но с течение на времето става все по-остра. Лекарите му обясняват, че най-вероятно е стоял на течение и неприятните усещания постепенно ще отминат.

Но след дълги месеци на неутихващи страдания се стига до там, че възрастният мъж не може дори да се облече без да получи болезнен спазъм дори при най-малкото движение на ръката си. Натриването с всички възможни мазила, продавани в аптеките, така и не успява да облекчи болките му.

Един ден обаче негов стар познат му казва една рецепта и Димитър решава да я изпробва.

Взима корен от хрян и го настъргва на ситно. После прави с него компрес, разстилайки го върху хавлия или найлон, който поставя върху болното място за 10-15 минути. И така всеки ден. След 10 процедури болките на добруджанеца изчезват напълно.


След това, пак с помощта на хряна, той успява да се отърве и от други сериозни болежки.

Една зима силно се възпалява гърлото му и се появява кашлица, която след няколко седмици вече става хронична. Появяват се и хрипове. И макар че ден след ден обикаля болниците, лекарите така и не могли да определят точно какво му е, нито пък от какво са предизвикани симптомите на заболяването, което толкова дълго не отшумява.

Случайно попада на издание за лечение с билки, в което вижда рецепта с хрян, подходяща за страданието му. Окрилен от надежда, защото билката вече веднъж му е помогнала, само след няколко минути вече я прилага.

Смесва 200-250 г настърган хрян в едно бурканче пчелен мед. Взима по 1 супена лъжица от сместа 3 пъти на ден преди хранене. След около седмица дядо Митко забравя за кашлицата, а след още няколко дни и хриповете изчезват без следа.

С тази смес той прави опит и да излекува гъбичките по краката си, като вечер преди да заспи ги измива добре с хладка вода, подсушава ги добре и намазва засегнатите места с лечебната смес с помощта на тампон. След половин час си обува дебели чорапи и така прекарва нощта. На сутринта след четвъртата такава процедура открива, че досадните гъбички са изчезнали и до ден-днешен не са се появили отново.

Димитър Момчилов съветва хората, които решат да прилагат рецептите с хрян, да настържат в сместа и малко кора от лимон, за да се убие силната и неприятна миризма на корените.

Той с възторг споделя и едно друго лечебно средство, само че приготвено с прополис, за което гарантира, че и най-скъпото лекарство, предлагано от фармацевтичната индустрия, не е така ефективно, колкото него.

До този извод стига след като в продължение на дълги и мъчителни 20 години комфортът му се разваля от неприятното възпаление на дебелото черво (колит), от което страда. Медиците и тук не успяват да му помогнат, а го подлагат на всякакви процедури, по-болезнени дори и от самото заболяване. Нищо не облекчава болките му, а съпътстващите кръвотечения му създават безброй неприятни ситуации.

Преди 5-6 години обаче успява да се излекува и оттогава не е стъпвал повече на лекар. А вълшебният лек се приготвя от лесно, по-лесно.

Взима се 1 пакетче краве масло от 125 г. и се обърква с 18 г настърган прополис. От получената смес се оформят топчета, с големината на шоколадово драже, които се взимат по едно 3 пъти на ден преди хранене – сутрин, обед и вечер, докато свърши сместа. Червата се изчистват за броени дни, а болките изчезват завинаги.
***


Други наши читатели добавят още изпитани рецепти с хрян:

Най-доброто лекарство за синузит!

Настърган хрян - 1 с.л.,1 с.л. оцет, брашно и, ако е необходимо, малко водичка. Омесва се тесто, което се разделя на 3 части.
Едната се слага на челото, а другите две – в областта на синусите, като се внимава да има поне един пръст място под очите. Кожата предварително се намазва с мазнина (най-добре мас, но може и зехтин).
Всяка вечер се повтаря процедурата, общо 10-12 на брой. Започва се от 3 минути престой на хряновата питка върху синуса. Втората вечер се удължава на 5 мин., третата – 7  мин. и всяка всяка следваща – по 10 минути.
Последните две процедури да бъдат по 12-15 минути. Трябва да се знае, че е доста парещо за очите и кожата, но при добро желание се издържа. Доказано помага. Прилагала съм го върху мен, съпруга ми, децата ми. Казвала съм го на много хора и при всички има ефект. Гнойта изтича, гарантира Слава от Пловдив.


За пречистване на слузта:

За тази цел се взима 150 г настърган и разтрит на каша хрян и в него се добавя сокът от два-три лимона. Тази смес спомага за разлагането на слузта в местата на нейното натрупване, без увреждане на слизестите ципи, не дразни бъбреците, жлъчния мехур и храносмилателния тракт, споделя Кремена Иванова от Варна.




В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Таня Миленова
19.11.2020 04:08:57
0
0
Благодарности за споделеното от всички хора. Хрянът лекува плевмония. Настъргват се 300-400 грама в 3 литра вода, която не се затопля. Пие се по 6 лъжици на 3 часа. Температурата спада
Пие се да подобряване на състоянието през деня на 3 часа по 6 лъжици.
3
Елица Стоянова
23.10.2018 20:55:19
3
0
Имам рецепта за алкохолен извлек от хрян, който има много добро антибиотично действие, особено в комбинация с извлек от латинка. Помага при леки форми на възпаление на пикочните пътища и половата система, леки форми на синузит, бронхит, възпаление на УНГ-системата, венците и усната кухина и много други.
Ситно нарязан хрян се залива с високопроцентов алкохол за пиене, трябва да е над 70%, и се оставя да престои 3-4 седмици в буркан на тъмно, като от време на време сместа се разклаща интензивно за 10-15сек. След това се прецежда и се държи на тъмно или в тъмно шише. При първи признаци на настъпваща настинка се разтварят 15-20 капки от извлека с малко вода и се пие по няколко пъти на ден.
2
Попова
03.07.2018 14:49:17
8
4
Много ценни рецепти!
Благодаря за споделянето!
Бъдете здрави!
1
Виолета
11.11.2017 16:16:34
12
5
Аз слагам 150 грама хрян на киселото зеле/поставя се при втасало зеле/. Така зелето се запазва за по-дълго време!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки