Хоби и държавник, държавник и хоби


16 Август 2012, Четвъртък


За оплакване е онзи народ, в който държавникът упражнява управленската си дейност като хоби, а хобито издига в ранг



на най-важнотов държавническото си изкуство. Той или забравя с каква ирония Монтен представя самохвалството на онзи побъркал се френски крал, който за най-голяма своя гордост и слава считал умението си превъзходно да свири на флейта, или – което е по-вероятно, никога не е чел „Опити“ на световно известния френски писател моралист. А те са школа за духовно израстване на всеки интелектуалец – бил той държавник, бил той обикновен учител.
\
Но нищо ново под слънцето. И такива чудеса са се случвали в световната история. Нали императорът на Великата Римска империя Комод, син на императора-философ Марк Аврелий, за да развлича тълпите, се е сражавал като гладиатор на арената с професионални бойци. Нали Нерон запалил Рим, за да придобие автентична представа за унищожаването на славната Троя от ахейските варвари, начело с мирмидонците на Ахил „богоравни“ –далечни прототипи на нашенските мутри.

Тъжна е аналогията на днешните сцени с моменти от историята на Римската империя, от която в крайна сметка остават само руини. Но преди тя да рухне, душите на римляните са били опустошени и са се превърнали в развалини. Големият ни враг всъщност се таи в самите нас. Или както е казал Емерсън: „Руините раждат руини“.


Петър Тодоров
Тутракан



В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки