Наша читателка посрещна 100-годишен юбилей


Наша читателка посрещна 100-годишен юбилей
Изглед към Панагюрище – родно място на учителките Райна Княгиня и стогодишната Мария Ризова
13 Август 2012, Понеделник


Учителката от Панагюрище Мария Ризова е най-възрастният жител на града

Автор: Веселина Николова

В будното средногорско градче Панагюрище от години съществува клубът на учителите и културните дейци – ветерани „Цвята Зографска“. Всички негови членове са ревностни патриоти и редовно четат в. „Десант“. Зам.-председателят на културния клуб Магдалена Тодорова разказва, че често различни публикации в нашето издание предизвикват оживени дискусии. За ветераните, чийто живот е протекъл по трънливите друмища на духовния фронт, това е вестникът, който казва истината и събужда у всеки искрени патриотични чувства.

Но не за това ни е думата. А за един скромен член на панагюрското духовно средище – бившата начална учителка Мария Ризова. Тя е най-възрастният гражданин на Панагюрище и преди по-малко от месец отпразнува своя едновековен юбилей.
Родена на 14 юли 1912 г., в разгара на Балканската война, Ризова тръгва по стъпките на своята видна съгражданка от епохата на Априлското въстание – Райна Княгиня, и завършва специализираното училище за учителки в родния си град.

Едва 18-годишна вече обучава първия си клас от 45 деца. След това се мести да преподава на най-малките в Перущица. Тези няколко години там за нея остават незабравими не само заради израстването й като професионалист, но и защото се запознава със съпруга си – също учител.
По време на близо 50-годишната си славна кариера, Мария учителства и в селата Ридино, Къклица, Джебел, Великденче. През 1938 г., вече семейна, тя се завръща завинаги в родното възрожденско Панагюрище.

С годините всеотдайната преподавателка успява да се превърне в любимка за поколения свои ученици, намирайки време да ръководи не една и две извънкласни форми. В същото време не пропуска и година без да организира екскурзии за своите възпитаници. Самата тя в миналото трупа хиляди незабравими спомени и впечатления като запалена туристка. Обиколила е Охрид, както и много градове в Турция и Австрия, като естествено не пропуска във Виена да отиде на опера.

Днес нейните колежки от  Панагюрище от сърце й честитят достойния юбилей и й пожелават още дълги години да се радва на своите деца, внуци и правнуци.



Мария Ризова в първите години на учителстването си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки