На плаж и бира с българска рибка


На плаж и бира с българска рибка
Бай Наско е категоричен: „За китайска цаца не съм чувал дори“
13 Август 2012, Понеделник


Ядем ли китайска цаца и какво плува в нашето море

Автор: Георги Ваташки

Какво му трябва на човек в адските жеги на лято 2012. Да се добере до морския бряг, където да се отдаде на изкушението на всички отпускари – студена халба бира с вкусна пържена цаца. Или пък друга черноморска риба. Край плажа просто никой не се сеща за кебапчета...
Само че дали всичко, което ни сервират морските заведения и капанчета, е такова, за каквото ни го представят загорелите от слънцето сервитьори.

Преди седмица приятели от София споделиха, че поръчаният от тях уж черноморски сафрид в крайплажното бистро ги изненадал със странния си „пластмасов“ вкус. В отговор на протестите им, любезното момиче, което им сервирало порциите, невинно обяснило, че рибата е била дълбоко замразена и може би затова така непривично въздейства на вкусовите им рецептори.  
Скоро след тази случка  се появи  информация, тиражирана в доста печатни и електронни медии, че цацата, която ни се поднася в морските курорти, е внос от Китай. Екип на „Десант“ незабавно тръгна по следите на любимата на всички българи копърка, за да установи каква е истината  за произхода на морските блюда този сезон.

Първата ни спирка бе пристанището на древния Несебър. Рибарите от градчето са преквалифицирали своите лодки в корабчета за разходка и вместо да дебнат рибни пасажи, чакат любопитни руснаци и чехи, за да им покажат „отвътре“ залива.
Според един от морските вълци Атанас Тодоров, когото заварихме да защитава честта на местните рибари, заради топлата вода по крайбрежието рибата се е оттеглила навътре в морето и си трае там. А сервираните по заведенията в Стария град сафрид и ципура са  турски.

Скумрията също не е черноморска, а внос от далечна Канада. С българско „гражданство“ са единствено леферът и калканът, но те пък се въдят в много малки количества, които се  оказват недостатъчни да задоволят родния пазар, особено през летния сезон. Иначе попчета се намират в изобилие, а при повече късмет несебърските рибари може да се похвалят и с улова на някой и друг паламуд. Всичко останало е внос от далечни морета и океани.

Що се отнася до цацата, Атанас е категоричен, че си е наша, родна. „Ловим я рано сутринта –  напълно прясна и българска. Както си е било винаги. Ако няма, примерно както когато беше бурно морето преди няколко дни, я замразяваме и я продаваме на кръчмите. За китайска цаца дори не съм чувал“. И компетентно ни разяснява, че за него това твърдение е абсурдно, тъй като дребната рибка вирее само в Средиземно море, Черно и по Атлантическата линия, така че няма как китайците да я хващат по китайско и да ни я доставят оттам в България.

Бай Наско, както е известен несебърлията, сподели с горчивина причините за малките количества българска риба. „Уловът намаля много тази година заради корабите, които използват дънни тралове. Те разорават дъното в търсене на миди и унищожават хайвера и храната на рибите. А отделно водата се трови от танкерите на „Лукойл“, сподели той и допълни, че с пълна сила продължава и порочната практика на турските власти да спират преминаването през Босфора и навлизането в Черно море на големите рибни пасажи.

Проблем за рибарите, според морския вълк, са и ниските изкупни цени на уловеното в мрежите им. „Нашия сафрид търговците на едро го вземат за 5-6 лева за килограм. После по заведенията се продава от 10 до 15 лева. Така кръчмарите само с една порция си избиват парите. А ние с тия пет лева кое да купим по-напред – нафта за лодките или такъми и мрежи. Ако откажем да продаваме, ни плашат с евтин внос от Средиземно и Северно море. Не е далеч денят, когато българските морски деликатеси напълно ще изчезнат от пазара“.

В правотата на бай Наско се убедихме, когато продължихме нашето разследване с обиколка на рибната борса в Бургас. Веднага се набива на очи, че тук сезонната черноморска риба липсва. На тържището се предлага предимно речна и замразена риба.

Замразена е и цацата, предлагана от тях. Българска обаче се оказа копърката само на един от търговците. Складовете на всички останали са заредени с уж руска цаца. Дори на пръв поглед се вижда, че рибата е малко по-едра от любимото бирено мезе. Обстойната проверка на нашия екип разкри, че всъщност става въпрос за латвийски шпроти. С това име цацата е известна в Европа.

Спецове от бургаската рибна борса ни разясниха, че от Поднебесната империя се внасят хек, минтай и японска скумрия. Океанската посестрима на последната пък бе „пристигнала“ у нас от местообитанията си в Хърватско или от далечните норвежки фиорди. Компания й правиха дори замразени екземпляри от студените води на Исландия.

Това, което видяхме на един рафт и помислихме за калкани, всъщност се оказа... ватос. Приликата между двата вида е голяма и често туристите се объркват, взимайки по-долнопробния средиземноморски ватос, вместо култовия му „двойник“, подведени от по-ниската цена.

На рибния пазар не липсва и екзотика. Особено впечатление прави макроронусът –  деликатесна разновидност на хека, чийто дом се оказа далечна Нова Зеландия. Океанският кликач е пък с обичайна „адресна регистрация“ в Северния Атлантик.
Къде обаче е българската риба в целия този разнороден асортимент от всякакви континенти и океани?

Управителка на рибен склад на едро, пожелала анонимност, сякаш ни разкрива някоя ревниво пазена съдбовна тайна, ни отвори очите, че единствено карагьозът и мъничката атерина са уловени в български води. Рядко се среща и родна пъстърва, само че тя трудно се открива сред масово продаваната по тържищата нейна посестрима от Фарьорските острови.
От нашите ширини отдавна е изчезнала и ципурата. Ако държите все пак тя да присъства в менюто ви, ще може да си вземете от пазара само средиземноморска – основно италианска и испанска. Кефалът твърдо е турски, големите живи раци пък се оказват родом нейде от Северния Атлантик.

За да бъдем докрай обективни, проверихме и какво предлагат крайбрежните заведения в Морската градина на Бургас. Собствениците им определено не бяха отзивчиви към споделянето на „фирмената“ си информация с нас, но част от персонала подхвърли под сурдинка, че „прясната“ риба, която се сервира на туристите, е по-скоро изключение. На практика се пържи най-вече дълбоко замразена цаца, която може и да не е от Китай, но в повечето случаи не е и българска.

С две думи китайската инвазия на рибния пазар се оказа преувеличен слух, но разследването на „Десант“ по тържища, капанчета и рибарски пристанища разкри една тревожна тенденция. Вече е много близо денят, в който морска държава като нашата ще се окаже без своя морска продукция на трапезата. Как човек да не се връща с носталгия към спомените за времето, когато България имаше близо 40 кораба в риболовния си флот и добив от 130 хиляди тона риба на година, който продаваше не само у нас, но и по целия свят.



Прясна със сигурност е атерината Рибарските лодките на несебърското пристанище по-често влизат в морето, за да разхождат туристи, отколкото да ловят риба И на борсата, и в магазините, а и в заведенията по морето – рибата е предимно дълбоко замразена	 Снимки: автора


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки