За кожата на един ветеринар


За кожата на един ветеринар
В сряда агроминистърът заяви във Варна, че хипермаркетите всъщност сами били замразили цените, ей така – промоционално
10 Август 2012, Петък


Мирослав Найденов направи важна крачка към замразяване на членството ни в Европейския съюз

Автор: Ани Александрова

Нормалният човек би трябвало да си зададе въпроса, кое е по-ненормално в условията на (уж) пазарна икономика: дали призивът „За Бога, братя, не купувайте!”, или лукавото: „По дяволите, купувайте от двете (трите) вериги, с които съм се спазарил!”.

Отговорът, издържан в стилистиката на времето, в което живеем, гласи – ненормалното е министър да „замразява” цени; чиновник да картелира пазара; ветеринар да посяга на общественото здраве и на равновесието в държавата. Всичко това бе сторено тези дни у нас от един единствен човек.

Яка му гърбина на д-р Мирослав Найденов – бивш главен кучкар на столицата и настоящ министър на земеделието и храните. Може и да му е убегнало от вниманието, но лично първият партиен и правителствен ръководител ген. инж. д-р Бойко Борисов май се дистанцира от идеята да се слагат във фризера цените на основните храни. Което пък означава, че си е запазил и правото да смени министъра като носна кърпичка, защото така не се озаптяват цени.

Огледайте се, преди да тръгнете към „Метро” (което може да е на една туба бензин от вас) или към „Кауфланд”; или към която и да е голяма верига с малко замразени цени!

Аз знам на съседната уличка едно малко магазинче, където сиренето и кашкавалът са по-евтини с левче на килограм; и знам също колко ми струва пътя до големите вериги; и неведнъж съм усещала по джоба си колко скъпо ми излизат флиртовете с текущите промоции в тези магазини, от които се завръщам у дома с куп ненужни неща. Но както казваше дядо ми, мир на недоверието му към министерски обещания и замразени цени – сутрин човек се буди с илюзията, че днес ще успее да излъже живота, а вечер си ляга с безпощадното разбиране, че и този път животът го е надлъгал.

Днес бизнесът и производителите не са съгласни с ветеринаря д-р Мирослав Найденов. Бизнесът казва, че правителството няма право да влиза в подобни договорки с част от участниците в пазара, защото така неглижира самия пазар, което е незаконно. Производителите пък са в потрес, защото от години обясняват на същия този министър как големите вериги им извиват ръцете и прибират лъвския пай от печалбата.

Така ще е и сега – отстъпките от производителите, печалбата – за веригите. Утре ще ни скочи и Европейската комисия, защото ще види точно това – незаконна намеса в пазара, а защо не и забранена държавна помощ за част от участниците в него. В други ден трите месеца ще изтекат и цените ще луднат – както стана преди година със „замразените” за месец горива.
Между другото, когато правителството контролира покупките и продажбите, първото, което се купува и продава са министрите.

Това е доста свободна перифраза на един американски политолог, който всъщност казва, че когато законът контролира покупките и продажбите, първото което се купува и продава са депутатите. Всичко това е казано не на шега, защото страшно много се връзва с практиката на българското правителство и парламент, чито лобистки законопроекти се множат като отровни гъби след дъжд.

Много хора не вярват на министър д-р Мирослав Найденов. Едни заради неумението му като шеф на „Екоравновесие” да се справи преди години с безстопанствените кучета в София (макар и под ръководството на кмета ген. инж. д-р Борисов). Други – заради провалите му с въвеждането на стандартите „Стара планина”. Трети – заради превръщането на вездесъщата Агенция за безопасност на храните в лична – на министъра – земеделска полиция, тормозеща бизнеса, както му е угодно. Друг е въпросът, че когато и да изгърми министър Найденов, оставката му все ще е закъсняла!

За, Бога, братя, купувайте разумно и оцелявайте! И не забравяйте, че с безумия като тези, сътворявани от министър Найденов, замразяваме единствено членството си в Европейския съюз. Какво да се прави: Брюксел не случи на страните-членки от Балканския полуостров, а туземното население пък все не случва на министри…



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки