Дянков благослови най-голямата далавера по Черноморието


Дянков благослови най-голямата далавера по Черноморието
10 Август 2012, Петък


Кой всъщност прибира парите от шумно рекламирания музикален фестивал „Духът на Бургас“

Автор: Екип на Десант

Петото поред издание на музикалния фестивал със звучното българско име „Спирит ъф Бургас” (в една реклама дори морският ни град стана Бъргъс, но друго си е така, не простее като „Духът на Бургас”, нали?”) вече е в историята. За едни (30 000 фена, според организаторите) остава споменът от емоциите, за други (търпеливите бургазлии, които напразно чакат фестът да съживи местната икономика) – горчивият вкус от причинените неудобства по време на тридневния форум. За една съвсем малка, но подбрана група, пък остава тлъстата печалба от най-голямата далавера, организирана по Българското Черноморие. С особеното съдействие на Община Бургас.

За три дни (от 3 до 5 август) на бургаския плаж се изляха огромни количества алкохол. Напитките се предлагаха на корави цени, но за сметка на това – без касови бележки. Къде е бил финансовият министър Симеон Дянков по това време, че не е пратил данъчните да изловят богопомазаните търговци и да им брулнат едни солени глоби, биха попитали наивно читателите на „Десант”. Ами, там беше. Във вип зоната – и той с чаша в ръка, приковал поглед в кмета Димитър Николов, който тактически му отвличаше вниманието с кръшни танци и пресилено куфееща усмивка.

Всъщност, дори и Дянков да си беше влязъл в ролята на финансов министър, данъчен инспектор трудно би проникнал в строго охранявата от частна фирма плажна зона, отцепена и оградена за нуждите на фестивала. Даже служителите на родната полиция чинно стояха отвън и не смееха да припарят край сцените на Спирита. Където пък най-свободно се търгуваше дрога.

Няколко заблуди за ползите на града
За Бургас е имиджово и икономически важно да бъде домакин на един такъв изключително съвременен и интересен фестивал, каза миналата година Димитър Николов в отговор на упреците, че общината инвестира огромни средства в една частна инициатива, без това да се отрази по никакъв начин на местната икономика. И на съмненията, че замисълът на този проект е от него да се реализират огромни печалби, но за определен кръг от хора.

Истината е, че за нито едно от изданията до момента организаторите не са показали на основния си партньор Община Бургас дори примерен разчет на приходите и разходите около организацията на феста. Бюджетът на фестивал от мащаба на „Спирита” е не по-малко от 3 милиона лева, казва още Николов, без да уточнява на каква база прави подобни изчисления.

В пълна мъгла тънат и реалните разходи на общината около провеждането на форума. Всяка година от джоба на бургазлии излизат 300 000 лева под формата на субсидия, гласувана от мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет на Бургас. Така за 5 години в „Духа на Бургас” са потънали общо 1,5 млн. лв.
Освен това, пак за сметка на местните данъкоплатци, кметската администрация се е нагърбила с подготовката и изграждането на инфраструктурата за нуждите на фестивалното градче, изграждането на площадки за сцените, доставка на ток, вода, цялостно почистване и извозването на тонове боклуци, оставени на пясъка на Северния плаж и пръснати из Морската градина от хилядите фенове на „Спирита”.

Срещу всичко това Бургас получава мъгляви обещания, че в общинската хазна някой път ще влязат 10 процента от печалбата на фестивала, ако, разбира се, има такава. Въпреки неизброимите облекчения (дори теренът е предоставен безвъзмездно, без една стотинка наем), спонсорства, приходи от реклами и от цени на билети (тази година единичните вървяха по 70-80 лева, а за трите фестивални дни – от 150 до 220 лв.) , фирмата организатор „Спирит фестивалс” ООД не е калкулирала нито лев печалба.

Под съмнение са и „ползите за местната икономика”, тъй като форматът на „Спирита”, за бургазлии е видно, привлича бедни меломани, които предпочитат нощувките на открито в Морската градина или на плажа, вместо да платят за хотел. Както и авантюристи, изкушени алкохола и дрогата, които тук се раздават в неограничени количества.  

...И няколко лъжи в полза на частната инициатива
Отдавна на гражданите на Бургас им е ясно. Полза от „Духа на Бургас” сигурно има, но само за определени хора, които хитро са намерили начин да излязат богати от кризата за сметка на общината. А общината пък няма нищо против. Дори пиарите на Димитър Николов са впрегнати да работят за частната фирма и зорко да бдят в списъка с имената на акредитираните журналисти да не попадат представители на неудобни медии. Както и да прикриват с нагли лъжи безобразията, извършвани в името на доходоносния фестивал.

На 12 юни служители на отдел „Озеленяване” към Община Бургас изсякоха до голо част от Морската градина, точно зад хотел „Приморец”. Само за няколко дни посечените дънери бяха изкоренени, а разчистеният терен – засипан с пясък. Скандалната операция бе кръстена от пресцентъра на общината „санитарна сеч”, а на подравнения участък в последствие бе изградена една от сцените на „Спирита”.

В нормална държава за подобно деяние прокуратурата щеше вече да е разпоредила проверка.



Прости сметки


Според общинския съветник от партия „Средна европейска класа“  Георги Манев, частната фирма „Спирит фестивалс“, която организира „Спирит ъф Бургас“, е ощетила града с много сериозна сума. Официалните разходи на общината са около 150 хиляди евро. Неговите изчисления  показват,  че при 30 хиляди посетители (колкото се хвали кметът на морския град, че са хората, присъствали на събитието) и при билет от 100 евро, приходите трябва да са 3 милиона.

Разходите на организаторите не надвишават 700 хиляди евро, като според бургаския общински съветник те се покриват само от сумите, дадени им от множеството рекламодатели. (Те пък после си ги избиват като продават продуктите си във фестивалната зона. При това – без да издават касови бележки).
Въпреки това, частниците, организиращи мероприятието, вече 5 лета (макар да сменят името на фирмата си) отчитат загуба и настояват всяка следваща година за още по-висока субсидия от общинската хазна.

Установено е, че се издават фактури за суми, многократно завишаващи реалните разходи. Пример за това е хонорарът на Бъста Раймс, който реално е 40 хиляди долара, но на общината е представена сметка, че са му платени 80 хиляди.
Бургазлии не спират да се питат вече цяла петилетка в чий джоб потъва разликата и накъде изтичат реализираните печалби.  



Строга охрана съблюдаваше достъпа до сцените. Не само гратисчии, но и данъчен не можеше да припари до свещената територия За прехваленото събитие в Бургас идват предимно бедни меломани, които предпочитат нощувките на открито в Морската градина, на сянка под паметниците на националните ни герои Георги Манев

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Манев
11.08.2012 16:54:16
0
0
Тази година програмата беше скапана и привлече само отрепки, барабар в Дянков. Сметките действително са абсолютни различни от това, което се представя.
30 000 фенове - бълнувания на Болен Николов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки