Ако не си кмет от „нашите”, няма пари за бедствия


Ако не си кмет от „нашите”, няма пари за бедствия
Ако Даниел Панов не беше от ГЕРБ, със сигурност нямаше да получи пари за какъвто и да е ремонт
03 Август 2012, Петък


Правителството масово орязва исканията на опозиционните кметове за пари за спешни ремонти и отстраняване на щети от бедствия.

Автор: Здравка Христова

Позорната практика вече се изпълнява и във Великотърновския регион.
На последното си заседание Областният съвет по кризи тотално отхвърли искането на кмета на Свищов Станислав Благов (СДС) по линия на бедствията да бъдат отпуснати 7,4 млн. лв. за укрепване брега на Дунав при село Вардим.

Свлачищата и ерозиралите брегове са бич за хората в района, защото освен всичко друго, влошават и качеството на питейната вода. Преливащата река и високите подпочвени води превръщат изворите във Вардим в мътилка, а от тях се водоснабдява цялата община.

Искането на Свищов беше отхвърлено с мъглявите мотиви, че пари в Междуведомствената комисия към Министерски съвет нямало. Били останали само 3 млн. лв., които трябвало да бъдат разпределени за цялата страна. С довода, че имало надписани пари и нямало направени обследвания, беше отхвърлено искането и на кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров (БСП) за 880 хил. лв. Той поиска сумата за ремонт на срутващия се мост в село Куцина.

Съоръжението е с изтекла конструктивна гаранция и експлоатация, заключиха изненадващо от Областния съвет по кризите. Никой в комисията обаче не повдигна въпроса, че този мост е единствената връзка на хората от Куцина с нивите им. За сметка на това пък подкрепа получи искането на търновския кмет Даниел Панов (ГЕРБ) за 59 хил. лв., за ремонт на църковна камбанария.

Полицията, пожарната и още няколко държавни институции „доброволно“ се отказаха да търсят от държавата възстановяване на направените от тях разходи при потушаването на огромния пожар, който в средата на юли изпепели 300 декара гора край Арбанаси. На две частни авиокомпании, изпратили самолет и вертолет да плискат вода от въздуха, обаче бяха гласувани по 30 000 лева.

354 хил. лв. ще получи и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев (ГЕРБ) за укрепване на свлачище от железничарския град до хижа „Божур“. По пътя там почти не минават коли и хора.



Мост за хората в Куцина няма да има, но пък за пътя до хижа „Божур“ пари ще се намерят Жителите на с. Вардим пият мътна вода заради свлачища в района

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки