Бели ружи, нежни ружи...


Бели ружи, нежни ружи...
02 Август 2012, Четвъртък


Цветето е не само възпято в песен, но и лекува цистит


Иванка Делчева е на 75 г. и живее в морската столица на България Варна. Разказа ни, че от години е ревностен почитател не само на в. „Десант“, но и на СКАТ. Не пропуска предаване по най-българската телевизия, като има предпочитания към „Нашата храна – нашето лекарство“ с водещ проф. Христо Мермерски. Самата тя е преживяла драматична „среща“ с народната медицина.

През 1978 г. баба Иванка все още е млада жена – здрава, бодра и енергична. Току-що е прехвърлила 40-те си години. Работи в канцеларията на голямо за времето си варненско предприятие.
Най-неочаквано обаче, вероятно поради прекарана настинка, тя заболява от цистит. Страданията й траят цели 4 години, като междувременно се установява и наличието на песъчинки в бъбреците й.

През това време тя опитва лечение с медикаменти, като непрекъснато сменя най-различни хапчета. Но ефектът от приемането им се оказва твърде краткотраен и болките й се подновяват отново и отново.
От дума на дума, Иванка споделя проблемите си в разговор с една позната възрастна жена, която й дава съвет да опита с билката бяла ружа. Нейните корени оказвали поразителен ефект при това заболяване. И така, окрилена от нова надежда, варненката се заема да се лекува с рецептата от народната медицина.

Подготовката на прилагането й започва от вечерта. Взима се 1 супена лъжица корени от бяла ружа (сега те се продават в смляно състояние) и се заливат с 1-2 литра питейна (чешмяна) вода. Оставя се да кисне цяла нощ. На сутринта настойката се прецежда и количеството й се разделя на 4 равни части, които се приемат на 4 пъти през целия ден – сутрин, обед, следобед и вечер, 30 минути преди ядене.

Иванка обяснява, че вкусът на целебното биле не е особено приятен, а по-скоро напомня този на пръст. Затова тя препоръча по-чувствителните към миризми и вкусове хора да вземат по лъжичка мед след всяка доза, за да прогонят неприятното усещане в устата си.

Жената, която е оставила цистита зад гърба си, уточнява, че е хубаво след петнадесетия или двадесетия ден на лечението да се почине ден-два и след това пак да се продължи по същата схема. Лично тя е правила процедурата повече от 3 месеца. Накрая не само че успяла да се отърве от досадното и много трудно за лекуване от традиционната медицина заболяване, но и вече повече от 30 години няма никакви проблеми с бъбреците и уринирането.

След сериозна настинка през изминалата мразовита зима циститът отново напомня за себе си, но прилагайки незабавно изпитаната вече рецепта, само за няколко дни баба Иванка се отървава от него.
„Трябва да си упорит обаче“, съветва читателите възрастната жена. И допълва, че понеже сега е топло, за препоръчване е лечебната течност да се съхранява или в хладилник, или поне на място, където няма пряка слънчева светлина, за да се избегне вкисването й.

Днес Иванка Делчева се радва на 4-ма правнуци и се хвали, че и двете й дъщери, и шестимата й  внуци са почитатели на здравословния начин на живот и хранене, поради което се радват и на цветущо здраве.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки