Пловдивски общинари си гласуваха тлъсти представителни


Пловдивски общинари си гласуваха тлъсти представителни
Кметът Иван Тотев (вдясно) и областният управител Здравко Димитров, който е бивш кмет на район „Западен“, обичат командировките зад граница
31 Юли 2012, Вторник


Пловдивските общинари изхарчиха още в средата на годината парите за командировки в чужбина. 16 800 лева са пръснати


Автор: Камен Христов

до 30 юни, а общата сума, заложена в бюджета, е 17 000 лева, сочат разчетите. Извън страната са пътували най-вече кметът Иван Тотев и заместниците му. През април градоначалникът заедно с Димитър Кацарски, Стефан Стоянов и Александър Държиков бяха на четиридневна визита в полския град Краков. Веднага след това Тотев и Кацарски летяха до Катар, заедно с правителствената делегация. Кметът е ходил до Виена, а Стефан Стоянов - до Рим.

Според секретаря на градската управа Антоанета Топчиева, бюджетът ще бъде актуализиран според потребностите, защото на управниците щяло да им се наложи тепърва да пътуват.
През 2011 г., когато до ноември управляваше старата власт, за командировки в чужбина са похарчени 21 728 лева.

За служебни пътувания в страната при новия кмет са гласувани 22 000 лева, а до момента са разходвани  12 000 лева. Най-много харчове има в район "Южен" - 1131 лева. По-скромни са в "Централен" - 629, в "Тракия" - 759, в "Източен" - 820 и в "Северен" - 482 лв. През миналата година в район "Западен" са похарчени най-много пари за командировки. Там районен кмет бе сегашният областен управител Здравко Димитров. По негово време са били оползотворени 3522 лева. Сега същото кметство, управлявано от Десислава Желязкова, е изразходвало 972 лева.

Междувременно пловдивските гербери се опитаха да финтират финансовия министър Симеон Дянков, който нареди всички съветници от общините да намалят заплатата си наполовина. Пловдивските управници от ГЕРБ обаче не само, че нямат намерение да се съобразят, но намериха начин да заобиколят условието на Дянков. Те съчиниха нова наредба, според която ще могат да си докарват 850 лева на месец от заплата и представителни разходи. Възнаграждението на съветниците, които се събират 2 пъти в месеца за по 6 часа, става около 200 лева, или 30% от средната заплата в администрацията.

Допълнително общинарите ще прибират до 650 лева за представителни разходи, вместо досегашните 400. Ще оправдават харчовете си с фактури за гориво, работно облекло, книги, консултации.

Пловдив не е единственият, който не се съгласява с указанието на Дянков да занижи заплатите на съветниците. Вече няколко общини в Пловдивско и други региони отхвърлиха новия Закон за местното самоуправление. Вече започна и подписка против ограниченията в него.



Пловдивските общинари ще финтират Дянков с нова наредба

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки