Славейно ще чества славни годишнини


Славейно ще чества славни годишнини
Панорама към родопското село Славейно
31 Юли 2012, Вторник


В родопското село са се родили много бележити българи

Автор: Никола Веселинов

На югоизток от Момчиловци, сред гористи заоблени хълмове, на камениста тераса, която се спуска стръмно към долината на река Малка Арда, се намира едно малко, но много интересно и китно селце. Днес то се казва Славейно, но до 1934 г. е носело името Карлуково.

От няколко дни в него кипи усилена подготовка за тържественото честване на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Традиционно в родопското село почитат паметната историческа дата в първата събота от месец август. Тази година местните патриоти са решили да съчетаят в програмата и отбелязването на едновековния юбилей  от Освобождението на Родопите от турско робство.

Мероприятията ще започнат още от сутринта на 4 август с панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, след което ще се проведе и тържественият митинг. Вечерта организаторите са предвидили да има тържествена заря, а след нея и концерт с участие на традиционните гости от читалището от Асеновград, както и самодейци от местното читалище, които заедно с представители на тракийските дружества и членовете на  група „Смоляни” от Устово ще огласят градчето с изпълненията си на революционни песни.

В програмата ще се включи и духовият оркестър на военновъздушните сили от Пловдив. На следващия ден (5 август) ще бъдат поднесени венци пред паметниците на местните революционери Пейо и Никола Шишманови до църквата „Света Богородица“ в местността „Хайдушки поляни“,  където са положени техните кости.

Илинденско-Преображенското въстание е връхна точка в националноосвободителното движение на Македония и Одринско. „Героите в тази епопеята и техния подвиг заслужават нашата почит и признание. А честването на паметните дати ни дава национално самочувствие и изпълва народа ни с гордост“, казват организаторите.

Банкова сметка за набиране на средства за националното честване на 109 години от Илинденско-Преображенското въстание и 100-годишнината от Освобождението на Родопите от турско робство:

Фондация „Развитие за Славейно“
IBAN: BG32UBBS78251000160417
Банков код: UBBSBGSF
Обединена българска банка - Смолян




Местните герои


През Средновековието в местността Иноглово е имало голямо българско село. Там през XIV в. се е състояла основната битка с турската армия, настъпваща в Централните Родопи. Предполага се, че основите на населеното място са поставени от българи, избягали от насилственото помохамеданчване. Кръстили са го Карлуково (дн. Славейно).  
Тук са родени необичайно много хора, станали значими и известни по времето, в което са живели.

Славейно е родното място  на войводата Пейо Шишманов и племенника му Колю Шишманов – знаменосец на родопските комити. Тук е родният дом и на създателя на първите големи химически заводи (в Костинброд) Никола Чилов, а също и на Никола Велковски, който започва електрификацията на Смолян. Славейно се гордее и с името на Стойчо Велковски - архитектът, който е проектирал новия център на Смолян и курорта „Елените“.

Селото  е известно и с големия брой лекари, които са се родили в него. Оттук тръгват към попрището на медицината цели 80 души. Сред тях са проф. Д-р Константин Чилов и известният кардиолог ген. проф. д-р Димитър Шишманов. В Славейно са проплакали за първи път още десетки революционери, свещеници и други бележити българи.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки