Какво не каза Цветанов


Какво не каза Цветанов
Един щастлив вътрешен министър, който вярва, че си върши работата за чудо и приказ...
30 Юли 2012, Понеделник


И как вътрешният министър сам наниза още няколко ореола около светлия си образ

Автор: Веселина Димова

„Който знае много, е мълчалив; който говори много, нищо не знае”
Лао Дзъ


Мисълта на древния китайски философ, макар да е кратка, изчерпателно обрисува безуспешните напъни на вътрешния министър да покаже, че МВР е свършило нещо. Във вторник – 17 юли, ден преди мониторинговия доклад на Европейската комисия в областта правосъдието и вътрешния ред, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов събра цвета на ГЕРБ-овите депутати от вътрешната комисия и журналисти от всички медии в парламентарната зала „Изток” и им представи отчета за тригодишната работа на министерството.

В този час – 10 сутринта, още не се знаеше, че един от народните представители от управляващата партия ще бъде арестуван за търговия с влияние...
Това е същата зала, в която преди година премиерът сричаше предишния доклад, убеждавайки медиите, че дипломатическият език, с който ни критикуват, бил всъщност буквална похвала.

Броени часове след многословното представяне на успехите на МВР вътрешният министър бе осъден от Върховния административен съд за това, че забавил безплатната храна и напитки на полицаите, които дежурят нощем или в извънредни случаи. Съдът задължи министъра в двуседмичен срок да изпълни това, което е в неговите законови задължения. Разбира се, той би могъл да обжалва пред по-горния състав на ВАС. Какво са няколко безплатни напитки за човека, чиито имоти се умножават в последните години?! Как да не ги забрави, когато полицаите си броят стотинките за едно кафе, а той – за един апартамент. Всеки с проблемите си.

И докато Цветанов в защитна поза с кръстосани ръце обясняваше структурните реформи във ведомството, тенденцията за подмладяване на ръководния състав, за повишаване броя на задържаните лица и за намаляването на върнатите за доразследване дела, за разбитите печатници за фалшиви пари и за привеждане в известност на целия кримиконтингент... стана ясно, че по същото време двама служители на ГДБОП изнудвали бизнесдама. Както се казва – не винаги денят си личи от сутринта.

Иначе щеше да е интересно да видим дали физкултурникът-министър щеше да се хвали, че „това, което бе заложено в политическата програма на ГЕРБ, 100 % от промените, реформите, законодателството в МВР са изпълнени“, ако преди да се потупа по гърдите бе научил новината за съгрешилите свои служители?!

След като обяви чутовните победи на родното вътрешно ведомство над организираната престъпност у нас, журналистите взеха, че запитаха министър Цветанов за изчезналите яко дим т.нар. „братя” Галеви. „Сериозно ли смятате, че това е пропуск само на МВР?“ –  отвърна им невинно той, внушавайки едва ли не, че този въпрос касае по-скоро я министерството на културата, я на регионалното развитие – щото, нали, те и двамата бизнесмени помагаха на своя роден край, както Вито Корлеоне на съседите си. Все пак Цветанов успокои, че в издирването им е впрегнат целия ресурс на МВР и международните партньори на ведомството и ведро прогнозира: „Рано или късно ще ги хванем”!

От устата му продължи да се лее мед и масло – как в последните 3 години „имаме най-ниски нива на престъпления, извършени със самоделни взривни устройства от началото на прехода. Също така имаме спад със 16,8 на престъпленията против личността и собствеността на гражданите. През 2011 г. умишлените убийства са най-ниското ниво от последните 20 г. През полугодието на 2012 г. се наблюдава значителен спад на домовите кражби спрямо същия период на 2011 г.”...

Радостните новини нямат край!
Само че домовите кражби на практика „намаляват“ просто защото не всички вече се регистрират. Но и наистина да са по-малко, никой пък не отчете колко са се увеличили похищенията в магазинчета, бакалнички, посттерминали, инкасо автомобили? Що се отнася до престъпленията против личността – то самите полицаи обясняват, че гражданите масово се отказват да пишат жалби, че някой е откраднал музиката от колата им, колелото от мазето или туршията от общия балкон. Така е много лесно статистиката да представя радващи душата резултати.

Вместо да разясни какво точно се случи по знаковия случай около „самоубийството“ на свидетеля по отвличането и убийството на Мирослава от Перник, който изобилстваше от Цветанови и премиерски гафове, вътрешният министър предпочете да отчете, че са намалели отвличанията и че е създадена Общинска полиция в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и предстои такава да се открие и във Варна.

„По три от последните пет убийства имаме задържани лица с постоянна мярка. По другите две работим усилено” – отбеляза още шефът на МВР и за пореден път сам си наниза още един ореол около светлия си образ: „За първи път сегашното правителство има ясна воля за борба с организираната престъпност... В момента колегите работят по всичко, което се е случило през последните 15 години. Много по-трудно е да ги разкриваш старите убийства, отколкото сегашните” – рече мъдро той.

Да, така е. Много трудно е да откриеш истината, когато тя съзнателно е потулвана, когато тези, които трябва да работят за нейното разкриване, са направили достатъчно, за да утъпкат, унищожат, скатаят доказателства. Много трудно е да си обективен, особено ако сам си влезнал в ролята на съдник – роля, която не е писана за теб самия, нито имаш колорита да я изпълниш.


Цветанов още не е казал кой „самоуби“ Стойчо Стоев, замесен в убийството на перничанката Мирослава

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки