Руската военноморска база в Тартус


Руската военноморска база в Тартус
27 Юли 2012, Петък


Това е единственото съоръжение на Руската федерация в Средиземноморието


Във връзка със спекулации на западни агенции относно бъдещето на руското военноморско присъствие в сирийско пристанище, бе публикувано официално руско изявление, че базата на Военноморския флот на РФ в сирийския град Тартус няма да бъде закривана. Това заяви главнокомандващият ВМФ на РФ вицеадмирал Виктор Чирков. По думите му РФ никога не е подготвяла евакуация на руски граждани през базата в Сирия.

Тартус е останала от съветската епоха, домакин на военноморски доставка и базово техническо обслужване, по силата на споразумение от 1971 г. със Сирия, където все още работи руски военноморски персонал. Базата е създадена по време на Студената война, за да поддържа флота на Съветския съюз в Средиземно море. През 1970 г. подобни точки за подпомагане се намират в Египет и Латакия, Сирия. През 1977 г. египетските бази за поддръжка в Александрия и Марса Матрух са били евакуирани и кораби и имущество са били прехвърлени в Тартус, където военноморската база се трансформира в 229-а военноморска и подкрепяща дивизия на кораби.

Седем години по-късно точката за подкрепа Тартус е обновена, за да стане 720-Точка за логистична поддръжка. През 1991 г. Съветският съюз се разпадна и средиземноморският флот, 5-та ескадра в Средиземно море, която е съставена от кораби от Северния флот и на Черноморския флот е прекратила своето съществуване. Оттогава е имало случайни експедиции от страна на руските кораби и подводници на ВМС в Средиземно море. Военноморската база за логистична поддръжка в Сирия сега е част от Черноморския флот.

Тя се състои от три плаващи докове, единият от които е оперативен, с плаваща работилница, складова база, казарми и други съоръжения. След като Русия е опростила на Сирия три-четвърти, или $ 9,6 милиарда, от 13,4 милиарда щатски долара от дълга от съветската епоха и става основен доставчик на оръжие през 2006 г., между Русия и Сирия са проведени разговори относно възможността Русия да развива и увеличава своята военноморска база, с оглед на засилено военноморско присъствие в Средиземноморието.

На фона на влошаващите се отношения на Русия със Запада, като войната в Южна Осетия през 2008 г. и плановете да разположат ракети на САЩ за отбраната в Полша, президентът Асад се съгласи с преобразуване на пристанището в една постоянна база в Близкия изток за ядрено въоръжени военни кораби на Русия. От 2009 г. Русия обновява военноморската база в Тартус и драгира пристанището, за да се позволи достъп за по-големи военноморски плавателни съдове. На 8 септември 2008 г. има десет руски военни кораби на док в Тартус.

Според ливанско-сирийския коментатор Джоузеф Фара, флотилията, която се премества в Тартус, се състои от крайцера "Москва" и четири ядрени ракетни подводници. Руски официални лица от съветската ера смятат , че там е реновирано, за да служи като опора за постоянно руско присъствие на флота в Средиземно море. През 2009 г., РИА „Новости” съобщи, че базата ще бъде напълно оперативно съвместима за оказване на подкрепа в антипиратските операции на Русия. Тя също така ще подкрепи руското военноморско присъствие в Средиземноморието като база за "ракетни крайцери и дори самолетоносачи".

Понастоящем група руски военни кораби, начело с флагмана - противолодъчния кораб "Адмирал Чабаненко" - са тръгнали от Североморск, близо до Мурманск (Северозападна Русия) и наближават сирийското пристанище Тартус. "Адмирал Чабаненко" е придружаван от три големи десантни кораба, а по време на плаването към групата от Северния флот ще се присъединят стражеви кораб и съд от спомагателния флот.


Сергей Лавров:

Вашингтон оправдава тероризма

Дипломат номер едно на Русия визира позицията на Държавния департамент, че подобни атаки (като тази в Дамаск на 18 юли) не са изненадващи предвид поведението на сирийското правителство.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров разкритикува позицията на САЩ по отношение на сирийската опозиция, нарече я оправдание на тероризма и обвини Вашингтон, че не е осъдил атентата в Дамаск от 18 юли.
"Това е една доста ужасна позиция. Това е директно оправдание на тероризма - заяви Лавров на пресконференция. - Дори не мога да намеря думи, за да формулирам нашето мнение по този въпрос".

Лавров подчерта и че позицията на отделни западни политици относно Сирия си противоречат една на друга.
Той посочи за пример мнението на Хилари Клинтън, че Башар Асад има все още време за мирно предаване на властта, докато френският външен министър Лоран Фабиюс заявява, че сирийският лидер няма да остане безнаказан.
"Какви сигнали ни изпращат всички тези политици. Ние имаме много повече въпроси към тях, отколкото те имат въпроси относно позицията на Русия и Китай за разрешаване на сирийската криза", заяви Лавров.

На 20 юли Русия и Китай отново наложиха вето в Съвета за сигурност над проекторезолюция, заплашваща Сирия със санкции. Това бе третото руско-китайско вето срещу опитите на ООН да окаже натиск върху Дамаск от началото на конфликта в Сирия преди 16 месеца. Първите две са от октомври 2011 г. и февруари 2012 г.



Сергей Лавров

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки