Язовирите за бракуване


Язовирите за бракуване
Язовир "Тъмни лък" е един от безстопанствените общински водоеми, с компрометирана язовирна стена и в непосредствена близост до Велико Търново
24 Юли 2012, Вторник


5 на сто от язовирите във Великотърновска област са в незадоволително или лошо състояние.


Автор: Здравка Христова

По нареждане на областния управител проф. Пенчо Пенчев през миналия месец е направена основна проверка на всичките 101 водоема в региона.

„Наредих на проверяващите да опишат точното състояние и да не спестят нищо от констатациите, защото състоянието на язовирите е плачевно“ – коментира губернаторът. И уточни, че 35 са потенциално опасните язовири. От 57-те общински язовира само за 8 има изготвени аварийни планове, което е престъпно нехайство. Областният управител изтъкна, че 20 на сто от язовирите, които са публична общинска собственост, са безстопанствени – те все още не са отдадени под наем или пък са предоставени някому на концесия.

Докладът със скандалните констатации е изпратен до вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов и оттогава ни вопъл, ни стон. Нито държавата, нито пък общините са се задействали нещо да променят. Поддръжката на водоемите продължава да е под всякаква критика. На 26 от тях не работят основните изпускатели, а на 88 от съоръженията не са почистени деретата на 500 метра след основния изпускател, което е сигурна гаранция за наводнение при високите води, коментират експертите.

От всички проверени 101 язовира в добро и задоволително състояние са едва 44, е заключението на експертите. Комисията, направила проверките, предлага 12 от общинските язовири да бъдат бракувани. Процедурата по извеждането им от експлоатация обаче е дълга и тромава. Първо, решение за това трябва да вземе Общинският съвет. После в средата на язовирната стена се прави пробив, което прави водоема неизползваем.

Като виц звучи разказаното от проф. Пенчев, че такива бракувани язовири се пълнят с пръст до дупката в стената. След което в тях се пуска стадо крави да го затъпчат и запълнят с екстременти. После се пълни с вода и съоръжението се ползва за напояване или за рибарник. Така че гаранция няма, че „надупчените“ язовири пак няма да влязат в употреба.

Най-притеснителната констатация от скандалния доклад, за който държавата и общините се правят, че не знаят, е, че всички водоеми в региона вече са с „изтекъл срок на годност“. Те са  строени в периода от 1957 до 1961 г. за 50-годишна експлоатация.  
Дано Господ пак се окаже българин и не ни прати пак обилни валежи като тези, които потопиха село Бисер дълбоко под водата.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки