Добруджанско злато в столицата на кайсията


Добруджанско злато в столицата на кайсията
23 Юли 2012, Понеделник


За девети път в столицата на кайсията – Тутракан, се проведе традиционният празник, посветен на вкусния летен плод,


Автор: Янко Георгиев

наричан тук „добруджанското злато“. За няколко часа миналия четвъртък центърът на дунавския град бе „ароматизиран“ от свежия дъх на кайсиите, изложени от производителите, надпреварващи се да хвалят съблазнителната си стока.
Конкуренция им правиха от щанда за дегустация на прочутата кайсиева ракия, където направи впечатление фактът, че все повече жени се захващат да варят прочутия местен еликсир.

Което не им пречи, разбира се, да въртят лъжиците и над тавите с кайсиевото сладко, а също и да забъркват най-вкусните възможни сладкиши от божествения плод.
Покрай различните награди за кулинарни произведения и напитки, бяха избрани и носителите на най-престижното отличие – „Принцеса Кайсийка“ и „Принц „Кайсия“. Тази година корони на главите си сложиха седемгодишните Георги от Варна и Шерилин от тутраканското село Белица.

Много емоционално протече и състезанието по... най-бързо цепене на кайсии.
Неотдавна подобен празник, посветен на култовия за региона фрукт, бе проведен и във второто по големина село в България – Айдемир, разположено само на 2 км от дунавския бряг.
Предстои премиера на фестивал на маджуна от диня, който се предвижда да се състои за първи път тази есен в силистренското село Калипетрово.  



Тазгодишните „кайсиени“ принц и принцеса – Георги и Шерилин

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки