Четвърта медийна армия напредва към Дамаск


20 Юли 2012, Петък


Преглед на информационния поток от последните денонощия




Основните заглавия по темата за Сирия са тези:
„Ирак призова своите граждани да напуснат Сирия“, „Бан Ки Мун се срещна с Ху Цзинтао“, „Руско-турски разговори за Сирия“, „Камикадзе уби военния министър на Сирия“, „Сирия и Иран перат пари през HSBC“, „Белият дом предупреди Сирия за химическите оръжия“, „В Алма Ата подпалиха консулството на Сирия“, „Асад използвал химически оръжия“, „Още държави подкрепиха санкциите на ЕС за Сирия“, „Генерали се съюзяват с бунтовниците в Сирия“...

Макар и рядко, срещат се и такива заглавия: „Русия хвърли решение за Сирия на масата“, „Знаем ли истината за Сирия?“, „Загиналият в Сирия френски журналист убит от бунтовници?“, „Откъде идва оръжието в Сирия?“
Нямам никакво намерение да навлизам в подробностите под всички цитирани заглавия, но на някои детайли ще се спра накратко, за да ви доочертая дезинформационната риалити-драма, която западната Четвърта медийна армия използва в новата си поредна офанзива срещу съществуващата съвсем реално и легално в международното правно пространство държава Сирия.

Легална, суверенна държава. Но на кой му пука...
Между другото, ако прочетете няколко пъти тези заглавия – и едните и другите, отговорът на въпроса „Какво става в Сирия?” ще ви блесне като божие провидение, независимо дали се кланяте на Христос, Мохамед, Йехова или друго. И ключето е най-близкото, последното заглавие: „Откъде идва оръжието в Сирия?“
Да, откъде идва?

За легалното, голямото, тежкокалибреното оръжие, с което е въоръжена легалната, официална армия, командвана от Министерството на отбраната на държавата Сирия, нещата предполагам са ясни. Подобно на държавите България, САЩ, Великобритания, Русия и т.н. в годишния държавен бюджет за това са отделени съответните средства, представляващи обикновено няколко процента от тези бюджети. С тези пари държавата Сирия си купува всякакво въоръжение примерно от Русия и Китай, България и Иран, Турция (доскоро).

Но на нас ни разправят, че примерно напълно нелегалното формирование Сирийска освободителна армия било напредвало към Дамаск в „бой последен” и ние с вас седим и се чудим как се напредва срещу национална армия, въоръжена със свръхзвукови изтребители, хеликоптери, танкове, тежка артилерия, за ракетките и КПВТ-та да не говорим!? Зер, как се бори танк с калашник!? Отчаяна работа...

Ще кажете, ами не пише ли в оная статия?
Резонен въпрос.
Не пише.
Как така да не пише?!
Ами така. Намерих го заглавието с търсачките в интернет, но колчем чукна да се отвори статията ми излиза следният шампион по телеграфичност: „Откъде идва оръжието в Сирия?“

18 юли 2012
Експерти по сигурността и морското разузнаване споменават на първо място района на Черноморието
Това е. Толкова. Даже няма точка накрая. Дали авторът е гонил Гинес или редакторът е задрямал няма значение, или пък някой се е погрижил да поскъси отговора, е все тая. Важното е, че ние с вас така и не получихме директен отговор на въпроса, та ще се наложи да поразмърдаме малка част от сивото си вещество за да стигнем очевидния отговор – ами за такива терористични групи обикновено се грижи ЦРУ, поне така се оказа с казуса „Ал Кайда”.

В либийския сценарий се яви намешано и британското МИ-5. В този случай турският военнопромишлен комплекс, който търпи взривообразно развитие през последните години, не ще е пропуснал възможността да обрише анадолския си мустак о Сирия.
Друго да ви вълнува? Например, защо в хилядите горди съобщения на западната Четвърта медийна армия за това, че:
„Камикадзе уби военния министър на Сирия“
няма и дума на възмущение срещу поредния терористичен акт на планетата Земя? Ако в следващите дни някой камикадзе се взриви на олимпиадата в Лондон – ще е вой до бога! Плюнчене и слюнчене и заклеймяване с грозни думи на световния тероризъм!
И правилно, тероризмът не трябва да се търпи и в най-дребните му прояви. Така е...

Добре, ама защо си мълчи Западът, когато има тероризъм в държавата Сирия!?
Двоен стандарт?
Да, двоен стандарт!
Небеса, колко е гнусавичка понякога така наречената западна демокрация, колко е отвратничка, чак да ти се доповръща!
Да боцнем лекичко и в появилата се онзи ден американска класика:

„Белият дом предупреди Сирия за химическите оръжия“
Оппа! Това да ви напомня нещо? Ирак? Ядрени, биологически оръжия, чудесен повод да се стовари там цялата американска армада, за да обеси Саддам! Въх, ма то май Саддам нямал такива. Извинявай, Саддам, малко те пообесихме, ЦРУ сгрешило, ти там горе, да не ни споменаваш с лошо, сори!

И за още по-сигурно се изплющява и другото заглавие дето ви го споменах – „Асад използвал химически оръжия“ (!). Шантава работа, ще се наложи да ви цитирам и част от съдържанието на дописката:
...Бивш сирийски дипломат е убеден, че президентът Башар Асад може да използва химическо оръжие срещу опозицията. Науаф Фарес, който заемаше поста посланик в Ирак, твърди, че подобни оръжия най-вероятно вече са били употребявани. Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие, подчерта Фарес, цитиран от БиБиСи.  По думите му бомбените нападения из Сирия са по нареждане на Асад с помощта на „Ал Кайда”...

А сега, де! Използвал ли е или може да използва химически оръжия или най-вероятно вече са били употребявани или имаме класически христоматиен пример на дезинформационни, остроманипулативни техники за пране на мозъци! И това е, моля ти се, БиБиСи! Британският символ за порядъчност, пфууу...
В атрактивното заглавие:
Знаем ли истината за Сирия?

„Дойче Веле” се опитва да вмъкне парче бекон в синтетичната соева кавърма на западната медийна агресия срещу суверенна Сирия, като поразчепква източниците за хилядите публикации срещу Сирия:
Мрак, много кръв и много смърт – медиите разказват ежедневно за драматичните събития в Сирия. Кой обаче им подава информацията, след като в страната почти няма чужди журналисти? Дали това, което четем, е истината?

И друг път сме виждали вече как по време на война първа загива истината. Почти всяка информация за ставащото в Сирия започва и завършва с уточнението, че данните за броя на жертвите не могат да бъдат проверени от независим източник. Не е ли редно тогава да се запитаме откъде всъщност идват всичките информации за жертви и ранени? Можем ли изобщо да им вярваме?

Повечето световни медии публикуват статистики на Сирийската обсерватория за човешки права /СОЧП/. Това наименование вдъхва доверие, защото напомня за други уважавани организации като “Амнести Интернешънъл” или “Хюман Райтс Уоч”. В действителност обаче СОЧП не представлява институция с множество сътрудници, а организация, в която работи един-единствен човек: тя е личен проект на Рами Абдулрахман. Той ръководи СОЧП от двустайния си апартамент в британския град Ковънтри. От 2000-та година насам Абдулрахман живее в изгнание...

... И все пак сирийският правозащитник не е съвсем неоспорван. Така например през ноември 2011 година стана ясно, че Абдулрахман не е истинското му име - в действителност се казвал Осама Сюлейман. Обвиниха го също така, че откраднал името “Сирийска обсерватория за човешки права” от сайт в интернет и че незаконно се самообявил за председател на формацията. Поради това днес има две “Сирийски обсерватории за човешки права”, които воюват помежду си. Разликата между тях е само в окончанието на интернет адресите – съответно org и net...

Ще приключа с цитатите дотук, защото за тази персона пуснах цяла статия още преди половин година. „Дойче Веле” с целия си огромен апарат и финансиране се усети, че цялата информация за Сирия се фабрикува в един апартамент в Ковънтри, Англия. „Сетила се Мара да се побара!” Но не посмяла! Т.е. „Дойче Веле” спира дотук. Не изказва гласно това, което всеки нормален човек без грам журналистически опит и познания веднага ще си измърмори – тоя мошеник в Ковънтри, кой му плаща – американците или англичаните... или и едните, и другите.

Не, „Дойче Веле” срамежливо замълчава, след като е хвърлило прах в очите на публиката, за да си осигурят имиджа на независима медия... И в същата тази статия не пропускат възможността да набият още един медиен пирон в ковчега на сирийската държава:
Информациите за гражданската война идват на практика изцяло от редиците на опозиционните дейци. Данните, подавани от официалните медии в Сирия, не се считат за правдоподобни. Който избива собствения си народ, не може да се надява, че някой в чужбина ще му повярва.

Да коментирам ли? А, бе, господа дойчевелевци, а това, кой ви го каза, за избиването на собствения народ? Нали божем ви, досега се тревожехте, че светът на практика няма достоверни източници вътре в Сирия, нали в предното изречение казвате, че цялата информация идва от страна на бунтовниците!? Какво стана с прословутото правило за трите независими източника на информация? И защо опозиционните източници да са правдоподобни, а официалните – не!?

Накратко казано, драги читатели, през изтеклата седмица имаме само един факт, потвърден отвсякъде – западната Четвърта медийна армия предприе офанзива срещу Дамаск.
Това е от мен, до другата седмица.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки