В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Резени черна ряпа, поставени на челото, облекчават главоболието
19 Юли 2012, Четвъртък


Дъщеря ми, която е на 52 години, вече повече от половин година страда от ужасно и непрестанно главоболие.



До този момент нито един от предписаните й медикаменти не й е помогнал. Интересувам се какви народни средства и начини за излекуването й може да се приложат. Знам, че по-добри лекове от тези, с които природата ни е дарила, няма.
Пенка Величкова,
с Бодрово, общ. Димитровград


Главоболието най-често е изява на редица функционални или органични заболявания на нервната система. Нерядко обаче може да се наблюдава и при вътрешни заболявания. Болките в главата обикновено са първият сигнал за редица остри инфекции – грип, тиф, пневмонии, катари на горните дихателни пътища. В тези случаи то предхожда повишаването на температурата. При остри инфекции болките са локализирани в челото или слепоочията, имат остър характер и често се съпровождат с гадене и повръщане.

Това е първият симптом и при бъбречна недостатъчност, захарна болест и подагра. В тези случаи главоболието е тъпо, стягащо, но може да бъде и пристъпно – както при  мигрената.
С подобни оплаквания от мигренозен тип могат да протекат и жлъчнокаменната болест, и дискинезиите на жлъчните пътища. Не са редки и случаите, когато това е сигнал за повишено кръвно налягане, особено ако болката е в тилната област на главата.
Специалистите изброяват над 200 различни видове главоболие и над 250 причини за появата му. Затова природната медицина е създала и толкова рецепти. А като цяло се препоръчват спокоен сън, избягване на нервните натоварвания, спазване на определен дневен режим и млечно-растителна диета.

Рецепта 1 (Росица Тодорова от Варна): Прави се отвара от мента и шипка. Към нея се добавя и 1 чаена лъжица мед. Чаят се пие поне 2 седмици сутрин и вечер.

Рецепта 2 (Стоян Ленев от Асеновград): Една шепа листа от орех и 100 г морска сол се варят в 2 л вода, докато течността остане наполовина. Излива се в леген и се добавя топла вода, колкото да покрие глезените. Краката се киснат 10 мин., като от време на време се наплискват и коленете. След това крайниците се увиват в хасена кърпа, бинтоват се хлабаво и се оставят така до сутринта. Процедурата се прави 10 пъти.

Рецепта 3 (Мария Кузева от с. Труд): Няколко картофа се нарязват на тънки колелца, поръсват се с чисто кафе и се слагат на челото и слепоочията за 2 часа.

Рецепта 4: Филийки от черна ряпа, поръсени с оцет, се поставят на челото.

Рецепта 5: (Васил Пенев от Пещера): Размесват се равни части мед и чубрица. От сместа се яде 3 пъти дневно по 1 чаена лъжица. Рецептата е подходяща и при световъртеж.

Рецепта 6 (Василка Костадинова от Ловеч): При нея причината била замърсяване на задстомашната жлеза. Излекувала се е със следната рецепта: 3 супени лъжици овесени ядки се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят 2 часа да киснат в термос. Настойката се пие сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша.

Рецепта 7: На тила, прасците и ходилата се поставя компрес от хрян или лук. По този начин могат да се премахнат или успокоят всевъзможни възпаления.

Рецепта 8 (Иванка Петрова от Балчик): 1 г канела се залива с четвърт чаша гореща (но не вряла вода) и се оставя за половин час. След това се добавя малко мед. На всеки час се пият по 2 глътки от настойката. Ако болката е много силна, от същата отвара се прави компрес на челото и слепоочието.

Рецепта 9: Налейте в тенджера 500 мл вода и същото количество ябълков оцет. Кипнете получената смес, свалете тенджерата от огъня и без да я охлаждате, вдишвайте изпаренията до получаване на облекчение.

Препоръка: За лечение на слабо, но често повтарящо се главоболие, приемайте всеки ден по 1-2 чаени лъжички ябълков оцет, разтворен във вода.

Още рецепти за главоболие очаквайте в следващия брой на „Десант“.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки