Търново отново посрещна с хляб и сол генерал Гурко


Търново отново посрещна с хляб и сол генерал Гурко
Леля-хаджийка с внуците в писани фистани
13 Юли 2012, Петък


На 7 юли търновци извадиха везаните носии от бабините ракли, писаните китеници и шарени черги,

Автор: Здравка Христова Снимки авторката

за да посрещнат генерал Йосиф Гурко. На тази дата се навършиха 134 години от освобождението на Велико Търново от турско робство. С този исторически акт се слага началото на възстановяването на българската държавност.
“В седемнайсет часа освободих старата българска столица Търновград!” С тези исторически думи генерал Гурко докладва на руския император победния ход на армията си през 1878 г.

Сцената от влизането му в града на бяла кобила и посрещането му от освободените българи оживя миналата седмица.
В ролята на генерала-освободител влезе полковник Христо Драгозов. Той е пенсиониран военен и пристигна от Шумен за възстановката във Велико Търново.

Пушките отново пукнаха в близост до бившия конак, днес музей “Възраждане и Учредително събрание”. Членове на клуб "Традиция" направиха кратка възстановка на щурма на подстъпите към сградата, след което Гурко беше посрещнат от стотици празнично облечени с народни носи българи. Празникът е български и е въпрос на чест и гордост за нас, българите, да уважим историята и традициите ни.

Нека да не забравяме, че сме старостоличани, мълвяха болярите, излезли за празничното шествие по посрещането на братушките. Шествието, водено от отец Славчо, църковни хоругви, генерал Гурко и конен отряд казаци, премина по едноименната калдъръмена уличка под звуците на тъпани и гайди. Точно както преди повече от век, така и днес каменните плочи бяха огласени от тропота на конски копита, ръкопляскания и празнични възгласи.

С бродирани ризи и писани фистани бяха издокарани всички – от деца до баби. В множеството имаше различни народни носии от Северняшкия край, градски контета и лели-хаджийки, които от време на време провеждаха по някой телефонен разговор със съвременните телекомуникационни устройства. Чардаците на къщите по ул. “Гурко” бяха украсени с шарени черги и пъстри китеници. По прозорци и балкони бяха надвиснали хора, които снимаха и ръкопляскаха на шествието.

Днес историците припомнят, че ден след Освобождението, търновското опълчение прави тържествен марш през града и по този повод фелдмаршал генерал Гурко казва знаменателните думи: “Юнаци, бранете старата си столица, бранете своята държава!” Един руски вестник от това време записва следните думи: “Българските опълченци и руските войски освободиха българския Царевград”, с което лансира идеята, че в политически и в културен смисъл се започва изграждането на новата държавност.

В следобедните часове членове на клуб “Традиция” отново “превзеха” търновския конак и освободиха знамето на Първи търновски революционен окръг - точно, както е било по време на историческите събития.
В живата картина на възстановката участваха двадесетина търновски патриоти - половината от тях атакуваха, а другите отбраняваха Конака.

Знамето на Първи търновски революционен окръг е ушито през 1876 г. от горнооряховката Елена Грънчарова. То не е участвало в бойни действия. След предателството в Оборище и разкриването на готвеното въстание в Търново, част от революционерите са арестувани, а знамето е занесено в Конака. Когато руснаците с генерал Гурко освобождават града, намират флага и го връчват на българското опълчение.

От тогава българското опълчение има две бойни знамена - Самарското и това на първи търновски революционен окръг. Върху байрака на зелен фон е извезан жълт лъв и надписът: “Свобода или смърт”. Негова реплика, ръчно извезана, притежават родолюбците от “Традиция”. Не са чак толкова много градовете нито в България, нито в която и да е друга държава, които да са свързани плътно с толкова много история, които да носят свидно в пазвите си толкова много национална памет, както нашият старопрестолен Търновград, гордеят се болярите.

Търново е ядро на три запомнящи се от всеки от нас въстания. Първото е през 15 век, второто  - през 16-и. Град герой е и през Априлското въстание. Това е и градът, в който Славейков и Стефан Стамболов вземат решение, че Съединението от 6 септември 1885 г. трябва да бъде признато.


В деня на Освобождението екскурзоводи на Регионалния исторически музей провеждаха безплатни беседи за великотърновци и туристите по маршрут “Паметни места, свързани с Освобождението”. В музей “Възраждане и учредително събрание” можеше да се видят оръжия, лични вещи и снимки на участници в Освобождението.

Показани бяха 17 литографии и 20 гравюри, представящи исторически моменти от войната - Главната квартира в Горна Студена, боевете при Шипка, обсадата на Плевен. Някои от изложените гравюри са отпечатани във френски и английски ежедневници, както и в испански, които са разпространявани включително в Латинска Америка и Куба.


В изложбата бяха показани и снимки на опълченци от великотърновския край, техни ордени и медали. Посетителите видяха и снимка от 1933 година, когато синът на Гурко идва на посещение в Търново, а кметът го посреща пред Паметника на Обесените.



Църковни хоругви придружаваха шествието по посрещането на генерала-освободител Напети търновски моми и ергени излязоха да срещнат генерал Гурко след 135 години Генерал Гурко влезе тържествено в царствения Търновград Търновци извадиха шарените черги и слънчеви китеници за посрещането на братушките

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки