С мръсни пръсти към политическата баница


С мръсни пръсти към политическата баница
Яне Янев може да бъде използван като ветропоказател – докато щеше да уволнява Борисов, сега предано се е кротнал в сянката Му
13 Юли 2012, Петък


Година преди изборите политиците заточиха приборите, така че и троха да не остане за народа

Автор: Веселина Димова

Година преди парламентарните избори и повече от шест месеца след президентския и местния вот политиците започнаха да редят правилата на следващата си стратегическа игра. Как ще си разпределят баницата предстои да видим догодина, но как си сервират приборите е видно още сега.

И без специални умения по политически анализ е видно кой до кого се нарежда на масата. Наред с екзотичните предложения, като това членовете на тайни общества да обявяват публично своята принадлежност към подобни съзаклятия, както и сексуалната си ориентация, някои партии си позволиха да пробват границите на търпимост на българските политици.

ДПС първи предложиха своите идеи за промени в Изборния кодекс. Наред с много практичните и добри решения, с които може да се повиши прозрачността на всички стъпки по пътя към честни избори, те невинно подпъхнаха и идеята за провеждане на избори на език, различен от българския, стига да има преводач. С йезуитското оправдание, че видите ли, в нашите села все повече англичани си купували къщи и в знак на грижовност за благоденствието на пришълците от острова, агитацията трябвало да може да се провежда и на английски.

Можеше доганци да се присетят и за няколкото японски семейства, които живеят в България, и за китайците, някои от които говорят по-брилятен български език и от циганите, стига зад тази им загриженост да не прозираше истинската причина за това тяхно предложение – а именно да се разреши официално предизборната агитацията да се води на турски.
Не че цели поколения не израстват със сателитните телевизии на южната ни съседка; не че има места в България, където трудно можеш да си купиш хляб, ако го поискаш на езика свещен на нашите деди... Това се премълчава. Удобно и трайно. Докато не бъде изкрещяно.

Както удобно и трайно се премълчава хамелеонщината на Яне Янев. Сега, в сезона на пожарите, министър Цветанов може да го назначи я за ветропоказател, я за сигнален ракетоносец – мненията на Янев се сменят по-бързо от листа в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант. А за пиротехническите му умения спор няма – не Витоша, цяла „Витошка” може да пламне от пламенните му речи.

След като не успя да уволни премиера Борисов, Янето тутакси му отиде на крака за приятелска среща... Но колко дълга е паметта на горките гласоподаватели, я! Те едва ли пазят спомени за превъплъщенията на настоящия лидер на РЗС. Затова и не се чудят, че наскоро той предложи „лица, които не са упражнили правото си на глас, да не могат да заемат изборни постове, а при кандидатстване за работа в държавни институции да имат предимство гласувалите”.

Като поясни – кандидатстват двама експерти за работа, имат що-годе еднакви показатели като професионален опит, образование, умения, ама работодателят трябва да избере този, който е ходил да гласува. Добре, че не уточняват – който е гласувал правилно, че повечето интелигентни хора ще загубят и сегашната си работа!

Е, това важи за работа в структури и организации, финансирани от държавни или общински бюджети, и в търговски дружества с държавно или общинско участие. Ама като сметнем колко е администрацията и като извадим оредяващия частен бизнес и олекналата тежка индустрия, излиза, че едва ли не всеки трети-четвърти човек трябва да рапортува – гласувал, кога, как.

Така че е повече от ясно – РЗС, разбирай Яне, плътно следва стъпките на новия си идол – ГЕРБ. Припомняме за страдащите от по-къса памет: преди няколко месеца гербаджиите въведоха задължително членство в европейски развитата си партия, ако си на държавна службица. Естествено, това условие все още не е поставено пред кадрите на централните софийски администрации, където поне малко все още се пази лустро. Но пък с пълна сила важи в отдалечените от столицата провинции, където гласовете са предварително преброени.

Като говорим за баница, за да се докопат партийците до нея, бедността у нас трябва да е грижливо поддържана и целенасочено развивана. Щото, както Мая Манолова разправяше преди време, от 20 човека в селото (произволно избрано някъде из България) 8 да речем цял живот са били червени, ама и те хляб на вересия си взимат. А бакалина – от ГЕРБ. Ясно е как вече ще гласуват...

И не обещанията за просперитет, европейски заплати и японски почивки, а тъкмо бедността на народа е единствената цел и на червените, които са социална партия, ама само в политическата си програма; и на жълтите, които си оправиха положението за по-малко от 800 дни, та сега и децата им са добре; и на кафяво-лилавите, дето все са отгоре; и на сините, дето реваха по площадите, докато не си уредиха и внуците – за всички тях бедността на народа е ключ към успеха.

Щото, ако си бяха казали честно какво искат за себе си и какво го чака народа, щеше ли някой да трие подметки до урните?
И понеже РЗС направи тази услуга на ГЕРБ – само гласувалите да имат право да работят на изборна длъжност, бащиците не се забавиха да им върнаха жеста. И внесоха в проекта за промени в изборния кодекс корекции, с които се променя определението за парламентарно представените партии като се набляга на тези, дето са минали 4-процентната бариера за скок в парламента.

И понеже другарите на Янев още на първата година след парламентарния си живот отслабиха брачно-партийните окови на парламентарната си група, то новата формулировка им пасва като абитуриентски костюм. Не е нужно да имат парламентарна група към датата на насрочване на изборите. И Янето доволен, и ГЕРБ съгласни!
И така си осигуряват гласовете на своите „коректори” – нали по думите на един депутат, избран с гласовете на РЗС, те не били във властта, само я подкрепяли и били „коректив“ на ГЕРБ. На практика обаче те плътно са се намърдали под неговата сянка и добре го крепят при нужда.

Сега управляващите полагат усилия да лишат законно колкото се може повече редови граждани от правото им на глас. Понеже скандалът с хилядите българи, които не успяха да гласуват през есента на 2011-та, защото попаднаха в забранителните списъци, бе огромен, сега от ГЕРБ са измислили нова схема на преброяване на дивите зайци, т. е. правоимащи гласоподаватели.

Забранителният списък например трябва да се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от пет дни преди изборния ден. Избирателите, които смятат, че неправомерно са попаднали в него, ще имат на разположение само 24 часа, за да поискат отстраняване на грешката. И понеже българската администрация работи със скоростта на разсеян охлюв, който е объркал пътя, познайте колко души ще успеят да вдигнат бариерата, спусната пред гласуването им.

Съгласете се, че в рамките на въпросното едно денонощие човек може да легне болен, да вдигне сватба, да му спрат интернета, да му отвъртят бушона и да не може да си направи електронната справка и какво ли още не. И ако после един такъв поданик на китната ни държава вземе, че кандидатства за някоя изборна длъжност, според вижданията на РЗС – хоп, резето пред кариерата му трябва да хлопне! Нали така? Щом не е гласувал...

В момента червените го играят опозиция. Ама късно загряха какви да са промените в Изборния кодекс. „Късно е, либе, за китка” – би рекъл дядо Славейков. Щото когато бяха на власт, говориха едно, а правиха друго. Сега, когато са в опозиция – реват, сякаш никога не са натискали и те лостовете на властта. Но ако те бяха спечелили изборите, дали тогава щеше да им хрумне, че „ЦИК си е позволявала да дописва закона“. Ама това си е техен проблем.
Нашият е, че още не сме извадили червения картон на всички пребоядисващи се партии и политици. Защото всъщност „баницата” я даваме ние.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки