В Бургас режат дървета заради шезлонги на плажа


В Бургас режат дървета заради шезлонги на плажа
Димитър Караненов и кмета Димитър Николов (вдясно) са си дружки още от времето на червения градоначалник Йоан Костадинов
13 Юли 2012, Петък


На кого пречат дърветата в Морската градина на Бургас? Е как, на плажуващите, естествено!


Автор: Севдалина Пенева Снимки: Георги Ваташки

Хората вече няма къде един чадър да разпънат, на един шезлонг да се излегнат, тъй е отесняла вече плажната ивица на крайморския град. В името на щастието летовнишко, преди дни общинарите започнаха сеч на „стари тополи“ по крайбрежната зона в парка. Но не в цялата, а само зад хотел „Приморец“.
Кръстена като „санитарна“, сечта е оголила прилична площ (колкото за едно заведение, примерно) в северния край на озелененото пространство зад хотела, точно до един от входовете за плажа.

На грозната гледка се натъкна екип на „Десант“. Два огромни, прясно съсечени дънера се намират в долния край на алеята, която е почти на самия морския бряг, в зоната между „Приморец“ и бившата дискотека „Нептун“ на Централния плаж. Някои от дърветата явно са били отрязани преди повече време, заедно с повалените тези дни, те оформят каре, подобно на бъдеща строителна площадка.

Понеже районът денонощно се охранява от „Общинска полиция“ и Жандармерия (видно от снимките), решихме да потърсим информация в Община Бургас. Опитахме да се свържем и със собственика на хотела Димитър Караненов. Отговорите им не подлежат на коментар, затова ги цитираме без редакторска намеса.

„На вашия вестник отговарям само писмено или в моя офис. Аз съм в чужбина в момента. Тия дървета са работа на общината. Това е санитарна сеч. И не са към хотела, а към Морската градина. Нищо общо нямаме с тях. Има си хора в общината, които отговарят за това, питайте тях!“, тросна се Караненов по телефона, но поне ни насочи към отдел „Озеленяване“ в общинската администрация.
След дълги опити да осъществим връзка с шефката на този отдел Светлана Танева, зададохме писмено въпросите си до пресаташето на кмета Димитър Николов – Стефан Минчев. Приложихме и снимки.

От името на общинския пресцентър той ни изпрати следния любопитен текст:
„Заради факта, че Централен плаж – Бургас е може би единственият в страната, който предлага безплатни чадъри, шезлонги и възможности за спорт, той и прилежащата му част от Морската градина са много по-посещавани от обикновено. Във връзка с безопасността на бургазлии и гостите на града в района са изрязани 5 стари тополи, 2 от които се виждат на вашите снимки.“

Значи посещенията на бургаския плаж водят до сеч на дървета, ясно е. Затова – ние от „Десант” умоляваме най-вече гостите на града – не ни посещавайте толкова често, молим ви, за да остане цяла Морската ни градина.




В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки