А къде е легендарният Капитан Петко войвода?


А къде е легендарният Капитан Петко войвода?
Барелефът на Хайтов в с. Куклен
07 Февруари 2019, Четвъртък


И как Хайтов накара цяла България да запее песента за „капитанина“

Автор: Димитър Пейчинов

Току-що първите слънчеви лъчи на ранната септемврийска утрин са докоснали къщите и земиците на градчето Куклен. Тих ветрец се е понесъл от връх Руен по стръмните родопски ребра към равна Тракия. Ранобудни жители на градчето са се устремили към лозовите масиви, а други пердашат към автобусната спирка – за големия град край тепетата.

По алеята на паркчето, от запад към културния дом, възрастна кукленка води за ръце две внучета. Така стигат до барелефа на акад. Николай Хайтов и по-малкото дете прави крачка към него, стискайки китка цвете...

- Чичко Хайтов ме гледа! Той ходил ли е на детска градина?
- А къде е Капитан Петко войвода? – любопитства братчето му.
-  И моят внук така ме разпитва, минавайки оттук. Кара баща си да му чете есетата от „Шумки от габър“. Но много обича и „Ако бяха живи“ , където Хайтов разказва за родителите си. Пък нали с него са от едно село – Яврово. А вие пък сте от тракийско потекло, нали? - спира се до  бабата една нейна позната.

Право е детето. Тук, редом със сина на Родопа – Хайтов, трябва да е и този на Тракия – легендарният Капитан Петко войвода...

С този филм Хайтов предизвика България да запее песента „Петко льо, капитанине“. Щом се спомене името на писателя, идва и образът на войводата. Както в паметта народна, така и в отвъдното. Те са неразделни...

Не скривам: при видяното и чутото край барелефа му в Куклен, изтървах сълзите си. Немедлено ме жегна мисълта на биографа: „...Когато войводата потъва в гроба, една загадъчна усмивка застива на лицето му, заедно със своята весела тайна... Неговият огнен дух, вместо да гасне, все повече свети и сгрява сърцата ни...“

В края на лятото на 1878 г. (преди повече от 130 години), по тези руенски ребра на Родопа над Куклен, по пътеката към Голямото кале, а не през тази на Божарица, а може би през римския мост на Мечи дол, крачи и по-точно се катери едрият като хала и пъргав като котка тракийски войвода. Край днешната хижа Руен, в местността Балабаница, където е била селската мандра, го посрещат с прегръдки, песни и гайди дедите ни рупци.

От кукленските гори започват битките на Капитан Петко войвода за освобождението на Родопите. Оттук той и брат му Стайко ще се ловят денонощно гуша за гуша с подтисници и поробители. На територията на община Куклен, край хижа Здравец, ще остави завинаги своите кости Стайко. На Стайкова ливада...

За тези героични битки признателните родопчани ще сътворят, съхранят и запеят чудно хубави благодарствени песни и спомени, които се предават на потомците.

За детската градина на чичко Хайтов

Тя е била там горе, на добре виждащата се от Куклен гърбина на Могилата –  този най-североизточен ръкав на връх Руен, емнал се стремително към равнината. Щом стъпил на крака, чичкото се дотътрил до тази, станала му любимка върлина и от нея за първи път видял Куклен, големия град Пловдив, млатещия снага по равнината трен.

Там, в пазвите на Могилата, под борове и габъри, когато прописва, е писалището му. Върху дамгосан от природните стихии калъплия камък поставил пишещата машина. Там е написал и най-хубавите си произведения, одушевени с обич към живота, природата и майка България.

Другата му „детска градина“, когато поодрипнал, била край изворите на препускащия по нанадолнището, пелтечещия през центъра на Куклен, Мечидолски поток. Той се вглеждал в  неговите сини вирове. Гмуркал е боси крачета в бъбривеца. Захласвал се е по танцуващите трепетликови листенца, свирукал е, акомпанирайки на черноризеца кос.

Привечер, качен на бащината гърбина, е подкарвал воловете към селото. Край този поток слуша разказите на отшелника монах от манастира „Св. Врач“ и ще остави „Козият рог“, обходил световните киноекрани. Без този – неговият, „Козият рог“, трудно бихме оцелели в бъдещето като българи.



Изглед към селото, съседно на родното място на писателя

В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки