За да не спират „Дънди“, затрупаха извор до „Златния хълм“


09 Юли 2012, Понеделник


На 17 юни т. г. в публикация на „Десант“, озаглавена: „Цената на златото край Крумовград“,


Автор: Диана Славчева

съобщихме за откритите неотдавна на върха на Ада тепе останки от древно селище.
По време на провежданите в момента разкопки,    финансирани от канадския концесионер на  златно находище „Хан Крум“ край Крумовград – „Болкан минералс енд майнинг", археолозите продължават да попадат на интересни обекти и находки, пръснати навсякъде из заплашения от  пълно унищожение хълм Ада тепе.

Наши читатели ни информираха, че съвсем наскоро в долната част на възвишението са разкрити останките от още едно древно селище. За него се предполага, че е още по-старо от първото, като и двете най-вероятно са били обитавани от древните рудари, експлоатирали от ХV до VІІІ в. пр. Хр. най-старата златна мина в Европа, на която сега канадците са хвърлили око.
Разкопките тук ще продължат почти до края на годината, след което „Болкан минералс енд майнинг" се канят да започнат рудодобива.

Хълмът Ада тепе край Крумовград е известен като „Златният остров“,  подобно на повечето си събратя в Родопите, минава за свещен. Само през м. г. оттук бяха изровени 5 тона древна керамика. А доказаните златни залежи, които крият недрата му, са около 27 тона. Именно тях сега канадците ще се опитат да измъкнат, унищожавайки силуета и снагата на възвишението, пълно не само с благородния метал, но и с множество културно-исторически съкровища.

За да не се притесняват чужденците и да не се слага прът пред напредването на концесията им, неотдавна пък е бил затрупан бликнал в подножието на Ада тепе, вляво от шосето по посока Едрино, извор с бистра живителна вода. Но той набързо е бил затапен, без дори да се изследва водата му, за която хора от близките селища предполагат с голяма доза увереност, че е била минерална, тъй като земните пластове в района са с много богат на минерали геоложки  състав.

Това е поредният пример за угодническото държание на родните властимащи, които са готови за жълти стотинки да продадат България и всичките й богатства на подхвърлящите ми по тридесетина сребърника чужденци.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки