С мирис на милиони от групата на лобистите


С мирис на милиони от групата на лобистите
Огнян Донев е и съсобственик на вестниците „Труд” и „24 часа”
07 Юли 2012, Събота


В дъното са особените отношения между Дянков и здравния министър

Автор: Ани Петрова

Това е много интересен ход и ето защо. Тази комисия беше съставена на 23 март, още по времето, когато министър бе д-р Стефан Константинов. В нея участват 13 депутати на квотен принцип - 6 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 2 от „Коалиция за България”, 1 от „Атака”, 1 от Синята коалиция и 1 независим. Комисията трябваше да приключи работата си в 30-дневен срок, т.е. до 23 април. След това този срок беше удължен един път, а сега – и втори.

Запознати с нейната работа казват, че разплитането на „кълбото” е много сложно заради особените взаимоотношения и зависимости между вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на здравеопазването, неговите заместници, ръководството на Здравната каса.

Нека припомним, че  скандалът с цените на лекарствата започна с отстраняването на зам.-министъра на здравеопазването, отговарящ за лекарствената политика, д-р Гергана Павлова – бивш служител на „Софарма” и на Огнян Донев. И още – че огромната част от 378-те млн. лева, които дължат болниците, са от неизплатени задължения към фармацевтични фирми.

Д-р Гергана Павлова беше назначение на Симеон Дянков, поне по думите на бившия й шеф д-р Стефан Константинов. Друг е въпросът, че напоследък позициите на Огнян Донев (съсобственик на вестниците „Труд” и „24 часа”) изглеждат отслабени, поне в светлината на войната му с медийната групировка на Дилян Пеевски.
Само преди седмица многотиражен жълт вестник, свързван с Пеевски, пусна като безплатно приложение книга със заглавие:

”Престъпната империя: Донев-Павлов”.
Става дума за стотици милиони – както в книгата, така и когато се разследват причините за надутите цени на лекарствата. Затова и работата на парламентарната комисия се удължава отново и отново. Сред членовете й има уважавани парламентаристи, които наистина държат да стане ясно в чии джобове са отишли милионите в повече, дадени от българите за лекарства с наду-ти цени.

Един от членовете на комисията – д-р Ваньо Шарков – настоява тя да се съобрази с отправеното по-рано през годината искане от страна на Синята коалиция Сметната палата да направи одит на лекарствената политика за периода 2008-2012 г.



Симеон Дянков д-р Гергана Павлова

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки