Динята – питието на пустинята


Динята – питието на пустинята
05 Юли 2012, Четвъртък


Летният плод подобрява жизнеността  и е полезен за стомаха



Автор: проф. Христо Мермерски

Неслучайно наричат динята „питие на пустинята“. Тя е незаменим освежаващ плод в сухи и топли райони.
Действа ободряващо при висока температура. Още от древността се използва при силно изтощение след прекарано тежко заболяване под формата на сгъстен сок от плода („мед от дини“) с голямо захарно съдържание.

Сочният плод се препоръчва и при високо кръвно налягане. Има диуретичен ефект, който се дължи на повишените стойности на калия. Затова и сокът на този плод се използва като ефикасно лечебно средство при възпаление на бъбречното легенче, камъни и пясък в бъбреците, възпаление на пикочните пътища.
Употребява се още срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура. Намира приложение при възпалителни процеси на черния дроб и жлъчния мехур, както и при пясък и камъни в него.

Поради наличието на голямо количество желязо и фолиева киселина, диневият сок се препоръчва при анемии. Тъй като е с ниско съдържание на захароза, плодът е полезен и за диабетици.
При редица заболявания, особено при затлъстяване, се препоръчват динени разтоварващи дни. Отвара от динени кори, освен че подпомага отделянето на течности от организма, подхранва чернодробната тъкан с лесно усвоими захари.

Консумирането на дини подобрява жизнеността на полезната микрофлора в червата и съдейства за отделяне на холестерола в кръвта. А целулозата на плодовото месо подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, което е много полезно при запек.
Съдържащите се в плода витамин С и фолиева киселина оказват противосклеротично действие. Затова дините са добро профилактично средство срещу атеросклероза при възрастни хора.

Този плод се състои предимно от вода, различни захари, витамини, минерални соли, баластни вещества и органични киселини, които им придават специфичния свеж, приятен вкус. Захарите в тях са три вида – глюкоза, фруктоза и захароза. Те са много полезни, защото лесно се усвояват от организма и бързо доставят енергия на жизненоважните органи.

Това е особено важно за бързорастящия детски организъм. Най-добре е нуждата на детето от захар да се задоволи с тези плодове, вместо с рафинираната бяла захар. Количеството на плодовите захари и тяхното съотношение в дините зависят от сорта, поливането, торенето и климатичните условия. В по-топлите южни райони дините са с по-висока захарност. При консумацията на 250 г от този плод, организмът получава 25-30 г захари.


Рецепти за лечение с диня

За пречистване на бъбреците от камъни и пясък: Средно голяма диня се срязва на две половини. Посипва се обилно със захар. Слага се във фурната и се пече до свиване на кората. Полученият сок се прецежда през марля и се пие 3-4 пъти дневно преди ядене. Ако с първата опечена диня не изхвърлите камъка и пясъка, то процедурата се повтаря.

При ентероколит: 3 супени лъжици прясна динена кора се поставя в емайлиран съд и се залива с 3 чаени чаши студена вода. Вари се на тих огън под капак около 30 минути. Прецежда се и се разделя на 4 части. Пие се 30 минути преди ядене.

При миомни възли: Черните семки от диня се счукват на ситно и се разтварят в студена вода в съотношение 1:10. На всеки 4 часа се пие по 1 супена лъжица в продължение на поне 3 дни.
За пречистване на черния дроб: 10 резена динени кори се нарязват на дребно, заливат се с 1 литър вода и се варят 15 минути. След като сместа изстине, се пие по ½ чаена чаша 3 пъти на ден на гладно.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки