Общинска земя в Ямбол за без пари


Общинска земя в Ямбол за без пари
Ямболският кмет Георги Славов безпрецедентно призна, че предложените от него цени са в пъти по-малки от реалните
03 Юли 2012, Вторник


Защо не?! Но само за хора на ГЕРБ. Безобразието предотврати съветник от НФСБ

Автор: Валентин Вълчев

Съветникът от НФСБ Неда Карска сложи прът в колелата на кметската каруца, натоварена с поредните „подаръци“ за мераклиите да станат чорбаджии на апетитни земи – общинска собственост в Ямбол.

Поредната сесия на ОбС, която се проведе на 13 юни, освен че продължи традицията за претупване на дневния ред по бързата процедура, даде поредното доказателство за дълбоко вкоренения в мнозинството от ГЕРБ безпардонен почин да третира общинската собственост като бащиния.

Така кметът Георги Славов внесе за гласуване своя докладна на тема: „Определяне на пазарни цени на общински земи, върху които е било учредено право на ползване, въз основа на общински актове“. Става въпрос за земи, които преди 15-20 години са били предоставени на желаещи да ги ползват за задоволяване на семейни нужди от селскостопанска продукция: зеле, домати, картофи и други скромни благини. Надраснали битовите трапезни неволи, днес правоимащите се ориентират към по-изгодни икономически хоризонти и заявяват апетитите си да турят ръка  върху тези терени от „категория земя при неполивни условия ІV“.

Следствие избуяването на тези им мераци, в общинската администрация се струпват цели 8 молби за закупуване на въпросните парцели – все неполивни, все  неплодородни...
С две думи – само за ядове!

Законовата основа на ползвателите да закупят тези земи – общинска частна собственост – се мъдри във влязлото в сила изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) от 2007 г. Защо едва сега, пет години по-късно, започва процедурата по продажбата им – може само да се предполага. Една от най-вероятните хипотези е свързана с... предстоящите догодина избори: благодарните хора ще трябва да се отплатят по подходящ начин на своите благодетели, но това е друга тема.

Сега за „неплодородните земи ІV категория“, от които с много мъка, труд и пот на челото страдалците биха могли да изкарат по един чувал от така любимите на премиера картофи, колкото да презимуват.

Тези „неплодородни земи“, които се намират в района на южния изход от Ямбол към Елхово, от известно време – съвпадащо с мандата на управлението на ГЕРБ в Ямбол – попадат в... новата индустриална зона на града! Екстрите към тях са прекараните вече ток и водопроводи, а също и прекрасен път, който осъществява удобна и бърза връзка през ГКПП Лесово с Турция. В същия този район вече има построени десетки модерни и скъпи стопански обекти с проспериращ бизнес за милиони.

Осемте поискани и предложени за продажба парцели са между 392 кв.м и 1196 кв. м; а цените им съответно 516 лева и 970 лева! Такова е експертното мнение на лицензирания оценител, което кметът е приел безусловно и е включил в предложението си. При това – абсолютно законно: конкретният случай попада в хипотезата на чл. 35, ал. 4, т. 2 от Закона за общинската собственост, когато лицата, на които може да се извърши продажба на имоти – частна общинска собственост без търг или конкурс... са определени в цитирания вече по-горе ЗСПЗЗ.

И предвид това продажбата се извършва от кмета на общината. Но преди това е необходимо първо ОбС да определи оценките.
Този именно законов текст стана и същински повод съветникът от НФСБ Неда Карска да изрази основателното си съмнение в почтеността на тази продажба и недоверието си, че действията на кмета са в някакъв обществен интерес. Защото по принцип земите в тази нова ямболска индустриална зона вече достигат продажна цена между 2000 и 20 000 лева, което всъщност е
истинската им пазарна оценка.

„Да се продава нещо за 400 лева, което реално струва 15 000-20 000 лева, си е направо подарък!“ – контрира Неда Карска направеното от кмета предложение и внесе искане да се оттегли тази точка от дневния ред и да се направи нова оценка на обявените за продажба парцели – този път съобразена с пазарните реалности.

Свикнал на перманентно включен диалогов режим, в който последната дума да е негова, кметът Славов побърза да възрази: „Да не се правят квалификации, че общинската администрация прави подаръци. Да, цените в този район са в пъти по-високи, но експертът-оценител е определил тези цени и общинската администрация не може да направи друго предложение“.

Подобно признание от страна на ямболския градоначалник е безпрецедентен случай в работата на Общинския съвет – от нерви ли, от гузна съвест ли, или дори от неочаквано появили се наченки на срам – той все пак призна: в пъти по-високи реални цени... След което – пак почти без прецедент – оттегли предложението си.



Общинският съветник от НФСБ определи предложената продажба на апетитните терени като подарък

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки