Хайтов кът в телевизия СКАТ


Хайтов кът в телевизия СКАТ
29 Юни 2012, Петък


В навечерието на десетата годишнина от кончината на акад. Николай Хайтов, на 29 юни (петък) в зала „Петя Дубарова“


Автор: Десант

на бургаския културен център „Морско казино“ ще се проведе вечер, посветена на писателя-родолюбец. Тя се организира от дъщеря му - писателката Елена Хайтова, и нейния съпруг и колега Никола Гигов.

Темата ще бъде „Огненото слово на Хайтов“, след което всеки един от тях ще представи новата си книга. Никола Гигов - „Послание от вековете“, в което става дума за Орфей, Спартак, Родопите, историята и това, че камъните ни задължават, с техните знаци, да търсим славата на своето минало.
Елена Хайтова пък ще представи второто издание на книгата си „Безумният Орфей“, в която се говори за безумството на храбрите хора, За западните ни покрайнини, за Николай Хайтов и за поддържащата му теза, че „в историята не се влиза с разум, а с безумство“.

И двете книги представят идея на именития български писател за нашето минало и връзката му с настоящето.
Преди това обаче, наследницата на автора на „Диви разкази“ и съпругът й ще направят Хайтов кът в сградата на телевизия СКАТ в Бургас. В него ще бъде изложен един меден съд, който в Родопите се нарича капаклия. Хайтов много го обичал и само той ядял от него, когато ходел в Смолян, затова децата му са го запазили като скъп спомен от баща си. В капаклията той си правел задушените родопски манджи „по мераклийски“.

В него Елена и Никола ще сложат пръст от Яврово и от Смолян и ще засадят здравец, за здравето на потомците и на приятелите на писателя в Бургас. В къта ще бъдат изложени още родопски терлици и месал. Все неща от бита на родопчани и към които Хайтов е имал влечение.

„По този начин ще положим основата на един родопски кът, а може би и на бъдеща музейна сбирка. И символично ще прегърнем морето от името на планината“, каза пред „Десант“ Елена Хайтова. Според нея точно това е мястото, където трябва да се направи тематичният кът, защото СКАТ приема Хайтов за патрон и отделя много внимание на жизнения и творческия му път. Това според нея ще бъде поздрав от Родопите за телевизията, за Хайтов и за многобройните негови приятели.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки