Черешите влияят благотворно на имунната система


Черешите влияят благотворно на имунната система
28 Юни 2012, Четвъртък


Вкусният плод е особено полезен за множество процеси в организма. Използва се широко също и в козметичната индустрия

Автор: проф. Христо Мермерски

Според д-р Гулд, професор по онкология от Уинсконсинския медицински факултет в Медисън, черешите съдържат алкалоидното съединение перил, което е едно от най-добрите за лечение на рак на млечната жлеза.

При проведените изследвания това химично съединение е показало, че блокира формирането на канцерогена на редица ракови заболявания – на стомаха, гърдите, кожата, черния и белия дроб. Засега още не е установено колко перилова киселина съдържат черешите, но се смята, че консумирането на повече от 500 г дневно оказва положителен ефект в борбата с това ужасно заболяване.

Друго ценно качество на черешите е, че те съдържат значително количество витамин А и С, а също така и изключително полезния куерсатин. Всички те са отлично средство срещу свободните радикали.

Черешите се смятат за едно от най-добрите средства за намаляване на агонизиращите болки при подагра и артрит. Опитите, проведени с 10 жени в Университета в Дейвис, Калифорния, са показали интересни резултати. Те са изяждали 45 едри череши вместо закуска. Установено е било значително понижаване количеството на солите на пикочната киселина.

В този университет е проведен и друг, също така интересен опит. В него са участвали 18 жени и 2 мъже, които са яли само 45 череши на ден. Резултатите от изследванията, проведени месец по-късно, показали не само значително намаляване на пикочната киселина, но и най-важното – силно понижаване на пикриновата киселина при болни от подагра. За да има резултат при черешовата диета, плодовете трябва да се консумират в свежо състояние и добре узрели.


Какво съдържа тя
Черешата принадлежи към сем. Розоцветни. Дървото достига височина 20 метра и цъфти през април. Плодовете му узряват от май до юли в зависимост от сорта. Те са костилкови със сочна месеста част.

Сочните червени плодове имат богато съдържание на захари, целулоза, багрилни и танинови вещества. Органичните киселини са слабо застъпени. В тях има още витамин С, каротин, витамин В1, В2, РР и редица минерали – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.

Благодарение на съставките си черешата се използва в народната медицина като пикочогонно и противодиарично средство, за пречистване на кръвта и за стимулиране на храносмилателния процес.

Високото съдържание на алкални и алкалоземни елементи спомага за поддържането на киселинно-алкалното равновесие в организма. Плодовете на черешата предотвратяват възпалителните процеси по чревните лигавици. В костилките се намират гликозидът амигдалин и ензимът емулсин, който предизвиква разпадането на амигдалина.

Така се добива горчиво масло, подобно на бадемовото, което намира приложение в козметиката и парфюмерията. В кулинарията от черешите се приготвят мармалади, конфитюри, желета, компоти, сиропи, вино.
Хранителната и лечебната стойност на този плод е позната от далечни времена. Днес са известни над 1000 облагородени сорта череши, които са с близки по количество съставки, допълващи обеднялото през зимата меню.

Високото съдържание на витамин С влияе благотворно на имунната система, както и на умствената дейност. Апетитните червени зърна съдържат още фолиева киселина, която е необходима за нервите, мозъчната дейност, за кръвта, растежа и т. н. Съдържащият се в тях  калций е необходим за нервните функции, зъбите и костите.

По-киселите сортове череши възбуждат апетита, активизирайки слюноотделянето и секрецията на смилателните сокове.
Черешовият йод е подходящ при базедова болест, а желязото и медта – за кръвообразуването в детска възраст и клетъчното дишане. Плодът помага при отслабването чрез субстанции, свързващи и неутрализиращи мазнините, така че те да не преминават през чревната стена в кръвта, а да се отстраняват като отпадъци.

Отвара от листа и цветове, а също и настойка от счукани костилки, се употребяват за лекуване на жълтеница и нарушения на сърдечната дейност, като от костилките се добива и масло, действащо антиспазматично.

Черешите влияят много добре при лечение на астма, подагра и бъбречни заболявания. В Древна Гърция са ги препоръчвали на болните от епилепсия, а черните сортове – за премахване на бъбречни заболявания и заболяване на жлъчката.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки