Банкнотен хаос и свежи пари от американски моряци


Банкнотен хаос и свежи пари от американски моряци
Паметната плоча на Пенчо Славейков на къщата, в която е починал в Комо, Италия
27 Юни 2012, Сряда


Преди 91 години
Пенчо Славейков е един от малцината български



литературни дейци,които за малко са били номинирани за престижната Нобелова награда. За съжаление, заради преждевременната му смърт, това предложение на шведския проф. Ал. Йенсен не е разгледано от Нобеловия комитет. Големият поет умира на 10 юни 1912 г. в италианския град Комо.

Далеч от родината смъртта застига и Петко Ю. Тодоров, когото туберкулозата отнася в гроба на 14 февруари 1916 г. в Швейцария. Тленните останки на тези две величави фигури на литературния ни небосклон са пренесени и препогребани в София през 1921 г. Сведения за това намираме в броя от 23 юни 1921 г. на „Вестник на жената”:

„Погребението на двамата най-крупни за нашата литература писатели – Пенчо Славейков и П. Ю. Тодоров – починали в чужбина, се извърши вчера, 22 т. м. 3 ч. след обяд. Ценейки голямата заслуга на великите покойници, цяла културна София взе участие в това погребение. Обширният свод на катедралата се оказа тесен да побере множеството почитатели, дошли да изпратят скъпите покойници до вечното им жилище”.

Преди 20 години
За това как преди 20 лета сме успели да ударим спирачки пред прага на „банкнотен” хаос и как това е било скрито от обществото разбираме от овехтелия вече брой на вестник „Демокрация” с дата 22 юни 1992 г.:

„Остър недостиг на банкноти е имало в страната през септември 1991 г., заяви пред журналисти управителят на БНБ проф. Тодор Вълчев. Националната банка е била изправена пред сериозна дилема миналата есен във връзка с рязкото увеличаване на заплатите и засилените инвестиционни процеси през годината. Тогава тайната е била опазена от журналисти, но сега може да бъде съобщена, защото според проф. Вълчев след успешния ход на реформата сме далеч от избора – парична реформа или безразборно печатане на пари”.

Оставайки на финансова вълна, от страниците на демократичната газета става ясно също, че американските моряци, акостирали по родното Черноморие, са оставяли на вечер по четвърт милион в заведенията и магазините по крайбрежието ни:

„Миналият понеделник, когато моряците от поредното посещение на американски военен кораб във Варна слязоха на брега, редица чейнч бюра са се видели в чудо – не им достигнали левове, за да извършат обмяна на валута. В магазините американците са търсели предимно стъклария и сувенири с национален колорит. Но най-много пари изглежда са пръснали, за да се уверят във висшата класа на представителките на най-древната професия. Говори се, че само за първата вечер на „Златни пясъци” моряците са се охарчили с над 10 000 долара”.

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – София


През годините


22 юни 813 г. —Българската войска, водена от хан Крум, побеждава армията на Византия в битката при Версиникия, край дн. село Маломирово (Ямболско)

23 юни 1913 г. —Българската армия започва да търпи тежки неуспехи по време на Междусъюзническата война на фронта с Гърция, загубвайки Дойран. До средата на юли гръцката армия окупира последователно Кавала, Кукуш, Сяр, Неврокоп, Банско, Разлог, Ксанти, Дедеагач и Гюмюрджина

24 юни 1893 г. — Умира Жельо войвода

24 юни — Еньовден и Ден на българското лекарство

26 юни 1879 г. — Княз Александър I Батенберг полага клетва пред I Велико народно събрание в Търново и поема управлението на Княжество България

27 юни 1947 г. — С постановление на Министерския съвет се отнемат близо 2/3 от земите на манастирите в Народна република България

28 юни 1858 г.  — В Болград, Бесарабия, е създадена първата българска гимназия от Възраждането — Болградската гимназия



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки