Празник на гърнетата „овкуси“ Добруджа


Празник на гърнетата „овкуси“ Добруджа
26 Юни 2012, Вторник


Над 120 гозби от добруджанската кухня по стародавни рецепти, предавани от поколение на поколение, подредиха участниците


Автор: Пламен Николов Снимки: Автора

на единствения по рода си кулинарен фестивал за автентични ястия „Празник на гърнетата”. Той се провежда в китното добруджанско селце Зимница. 

Историческите превратности в съдбата на Добруджа са вплели в нейните кулинарни традиции елементи от турската и румънската кухня. Затова и на   този пищен пир от гастрономически вкусотии, наред с традиционните ястия от бита на добруджанските българи, които иначе преобладаваха, посетителите пълнеха очи и преглъщаха слюнки, наслаждавайки се на изкусително ухаещите  манджи от кухнята и на други етноси – цигани, татари, липовани, власи, турци.

Над 400 любители на кулинарните традиции надничаха над пъстрите съдини, подредени върху дългата цели 24 метра изложбена трапеза. Върху нея в тави, чувени и гърнета, каквото е условието на феста, се киприха погачи, каварми (така в Добруджа се нарича вид млечна баница), питки, мекици, баници от ръчно точени кори и всякакви други гастрономически изкушения.

А между тях въздухът насищаха с аромати на подправки разнообразни блюда, приготвени по най-различни кулинарни техники – пълнено пиле с булгур, бакла, черен боб-пача, галушки (вид печено тестено ястие),  дедичко (местното наименование на бабека), охлюви с ориз, лозови сарми в гювеч, спаначени сарми с агнешко, пълнен заек, заешка капама… Една вкусна палитра от най-невероятни ястия. Не липсваха и десертите за почитателите на сладичкото – наложен тиквеник, пистил, соуклук (ще рече мармалад с вода), динен мед.

Най-малкият участник на това нетрадиционно изложение, чийто инициатор – фирма „Добруджанска зимница”, основно се занимава със селски, екологичен и културен туризъм, бе 6-годишният Иван Петров от Телериг. Въпреки крехката си възраст, той може да се похвали със собственоръчно направени сандвичи, на които минава за изтънчен майстор. Веселина Георгиева, която още е само на 11 години, пък приготви на място жетварски таратор и катък, забъркан от  истинско овче кисело мляко с домашно сирене.

И както се полага на празник, пък бил той и на гърнетата – готварските, разбира се, не онези, дето се използват за други цели (сещате се какви), не мина без много музика, песни и танци. С повдигане градуса на настроението на присъстващите, които останаха с празни лъжици край богато наредената изкусителна трапеза, се заеха групите за автентичен фолклор при читалищата „Йордан Драгнев” – с. Крушари, „Стефан Караджа” – с. Телериг и „Свобода” – с. Гурково. А малките палавници от клуб „Златна ябълка” към добричкото СОУ „Климент Охридски” показаха традиционни игри и броилки.

Децата от ОУ „Отец Паисий” в с. Лозенец пък използваха случая да се похвалят с ръчно изработените си сувенири в ателието „Млад приложник”. А майсторите-ковачи Мирослав и Георги Милеви от Добрич демонстрираха пред събралото се мнозинство автентична техника за ръчно коване на метал.  



11-годишната Веселина Георгиева от Телериг забърка на място жетварски таратор и катък от истинско овче кисело мляко с домашно сирене Децата от клуб „Златна ябълка” към СОУ „Климент Охридски” показаха традиционни игри и броилки

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки