Стотици българчета преписват Паисиевата история


Стотици българчета преписват Паисиевата история
Страници от „История славянобългарска“, която навърши 250 години от написването си
26 Юни 2012, Вторник


На 19 юни в страната ни беше дадено началото на националната програма за честването на 290 години


Автор: Десант

от рождението на Паисий Хилендарски и четвърт век от създаването на неговия епохален труд „История Слявянобългарска“ – книгата, която постави начало на Българското възраждане.

Знак за световното признание на великия българин, написал първата ни летописна хроника, е включването на неговата кръгла годишнина и в календара на ЮНЕСКО за 2012 година.
Националната кампания за отбелязване на двата юбилея ще продължи до края на 2012 г. под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Нейният старт обаче бе даден от заместничката му Маргарита Попова, която представляваше институцията на тържествената съборна света литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

И докато в страната честването на двата юбилея тепърва ще набира сила, в Асеновград обявиха финала на Паисиевите дни в общината с откриване на паметна плоча на Хилендарския монах. Иначе родопският град претендира, че именно в него е приключил земния си път видният възрожденец. Към него се запътиха и учени да търсят гроба му.

А в това време стотици млади хора – ученици и студенти, спонтанно се заеха да преписват малката му книжица. 100 деца от училище „Св. Софроний Врачански“ от Враца повториха делото на своя патрон – първият преписвач на историята. Десетокласници от СОУ „Черноризец Храбър“ във Велики Преслав също са се заели с тази мисия. Стотици се присъединиха към инициативата на добричкото читалище „Йордан Йовков“ да творят преписи на легендарната ни летопис.

Покрай организираното от великотърновски студенти преписване на „История славянобългарска“, освен младежи, химикалките грабнаха и доста възрастни хора. Публично преписване се извърши и в Брацигово, в което се включиха и служители от социалните институции и общинската администрация, възпроизвеждайки всичките 82 страници на оригинала, при това със същите калиграфски знаци и  старобългарски букви. И в Троян шестокласници от СОУ „Васил Левски“ също се отчетоха със свой препис.

Тази инициатива намира все повече последователи и дотолкова масово обхваща вече цялата страна, че стана причина в деня, в който честването на годишнините на Паисий и неговата история бе официално оповестено да започне, в сайта „Не!новините“, известен с пародирането на актуалните събития, да се появи текст,  че в МОН се е зародила идея всеки четвъртокласник да направи препис на Паисиевия ръкопис „в рамките на 2 учебни срока, а после да я предаде на по-малък ученик, който следващата година да я препише пак“.

Шегата настрана, но както е тръгнало, като нищо това може да се превърне и в истина. При това без министерски разпореждания.



Студент преписва част от Паисиевата история по време на акцията във Велико Търново

В категории: Културен Десант , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петя
09.07.2012 09:31:19
0
0
Паисиевата история се преписва и от български деца,живеещи в чужбина
Чрез кампания, лансирана на 21 февруари, Международен ден на майчиния език,ацоциацията на българските училища в чужбина(АБУЧ),събра 10 преписа, които ще бъдат връчени на 26 юли т.г.на Народната библиотека“Св.Св.Кирил и Методий“
Преписите са от българските училища в Мадрид, Хатива,(Испания) Лондон,Виена, Чикаго,Париж, Атина,Кипър, Шарлот (САЩ)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки