Доц. Пламен Павлов: Кощунствена гавра с историческата истина


24 Юни 2012, Неделя


В съботния си брой от 16 юни т. г. вестник „24 часа“ публикува възмутително интервю на т. нар. социален антрополог


 Харалан Александров – известен като предан член на антибългарското творение „Отворено общество“, рожба на мразещия славяните до дъното на душата си унгарски евреин Джордж Сорос. Коментар по темата четете на стр. 27. А ето и мнението на видния наш историк доц. Пламен Павлов по повод уникалните твърдения на Александров.

Несериозно е човек, претендиращ да е антрополог като Харалан Александров, да изказва позиции, които се разминават не само с историческата истина и съвременното национално мислене, но и с нашите традиции. Да се твърди, че Османската империя е била усещана от българите като своя държава, и че историографията е виновна за неразбирането на тази „истина“ е просто кощунствено.

Не отговаря на фактите и неговото твърдение, че българската архитектура е реплика на османската. Цариградската архитектура, която може да се срещне в българските земи, е синкретична. Тя е дело преди всичко на християнски майстори. Дълбоко невярно е, че българи считат Цариград за своя столица. Българската колония там има големи заслуги за развитието ни като народ, но това става въпреки Османската империя, а не заради нея. Как ли би реагирал Георги Раковски на такива писания като тези на Александров?!

Най-скандалното внушение на антрополога е, че нашата национална идентичност е версия на османската. Тук трябва да се отбележи, че такава няма – това е една спекулация на Митхад паша, а после на младотурците. В същото време не бива да се забравя, че българската  идентичност се формира още през първите векове на нашата ера.

Носенето на фесове не е знак на принадлежност към Османската империя. Това е една мода, която е цариградска и се следва от много християни. Но никога няма да видим българските революционери като Ботев или Левски с фес. Той се е носил от определени кръгове от българска интелигенция.

От такива непроверени твърдения Харалан Александров прави извод, че трябва да приемем всички османо-турски названия за свои. Той е най-малкото некомпетентен да прави такива обобщения, каквито са неприемливи за българската общественост. Не мога да приема и твърдението му, че името на  връх Мусала е автентично. Аз адмирирам телевизия СКАТ, която от дълго време подкрепя идеята, че появата му е историческо недоразумение. Цялата топонимия на Рила е с български езиков произход. Лично според мен върхът трябва да носи името на св. Иван Рилски.

Но Харалан Александров директно аплодира действията на ГЕРБ, които спряха преименуването на местности и селища под пряката диктовка на турското посолство. Това е толкова скандално, че изисква нота от страна България, защото представлява намеса във вътрешните работи на нашата държава. Никакво отношение не може има Анкара затова как да се наричат български градове и местности. По същата логика ние можем да претендираме, че Къркларели трябва да се казва Лозенград, каквото е българското му име.



В категории: Коментари , Горещи новини

11
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
11
Кубрат
26.06.2012 07:52:54
0
1
Абе лумпени! Поне вземете и прочетете въпросната статия http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1423449 и ако имате малко акъл и можете да разсъждавате задълбочено разберете огромния смисъл на това, което ви казва един от най-смислените и интелигентни хора на ашето време - Харалан Алкесандорв!

Тон е говори за това, че сме ПРИЕЛИ Османската империя, а за това, че българите са се адаптирали към ситуацията и благодарение на това са преживели възраждането си!

Съжалявам ви колко сте примитивни и как вашата малоценност е прикрита зад псевдо национализъм!
10
Читател на Десант
25.06.2012 14:04:46
0
0
Оказва се, че този педал и турски агент Харалан Александров, тъй наречения социален антрополог, бил съветник на президента Плевнелиев. Този наш загубен президент не си ли проверява хората, толкова е жалък и объркан горкия, една марионетка на Бойко!
9
много точно казано за този тур
24.06.2012 17:47:37
0
0
Каква гнусна личност, ако може да се нарече
"личност", бил този социален антрополог Харалан
Александров от НБУ?! Срамно явление, гнусто, наистина
нещо като Азис в науката! Как е възможно да има такива
българи като Харалан Александров и да преподават на
нашите деца, слуги на Сорос и на турците! Ами, защо не
отиде да преподава в Анадола? Тя и онази българска
туркиня Йълдъз Ибрахимова/ само какво име?!/ с
отвратителния глас, като къркорене на тоалетно
казанче, каза на конференция в Анкара, че...българският
фолклор произлизал от турския! Представете си! И тази
туркиня е създадена като певица в България и някои
глупаци я честват заради предателството и много
противното й пеене.
ЦИК
Писал/а на: 24.06.2012 18:47
Вестник Десант
8
българин
24.06.2012 17:45:37
0
0
Каква гнусна личност, ако може да се нарече "личност", бил този социален антрополог Харалан Александров от НБУ?! Срамно явление, гнусто, наистина нещо като Азис в науката! Как е възможно да има такива българи като Харалан Александров и да преподават на нашите деца, слуги на Сорос и на турците! Ами, защо не отиде да преподава в Анадола? Тя и онази българска туркиня Йълдъз Ибрахимова/ само какво име?!/ с отвратителния глас, като къркорене на тоалетно казанче, каза на конференция в Анкара, че...българският фолклор произлизал от турския! Представете си! И тази туркиня е създадена като певица в България и някои глупаци я честват заради предателството и много противното й пеене.
7
ЦИК
24.06.2012 15:47:55
0
0
[bouncing]
6
ЦИК
24.06.2012 15:46:59
0
0
3%
5
Eмилия Василева, София
24.06.2012 14:30:15
0
0
ЧЕТА И ПРОСТО НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ НА НАПИСАНОТО! ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ИМАМЕ ПОДОБНИ
"УЧЕНИ" КАТО ТОЗИ ХАРАЛАН АЛЕКСАНДРОВ ОТ НБУ/ ТАМ НАИСТИНА ИМА МНОГО СЛУЧАЙНИ И ПРОДАЖНИ ХОРА, НО ИМА И НЕМАЛКО СВЕСТНИ!/, А ТОЗИ ЧОВЕК Е ПРОСТО КУПЕН ОТ ТУРЦИТЕ, ЗА ДА НИ КЛЕВЕТИ И ДА СЕ ПОДИГРАВА С ВСИЧКО БЪЛГАРСКО. МНОГО ЖАЛЪК, НЕДОСТОЕН ЧОВЕК Е ТОЗИ ГОСПОДИН ХАРАЛАН АЛЕКСАНДРОВ!
4
Читател
24.06.2012 14:06:02
0
0
Този Харалан Александров е наистина гей, гледах го по телевезията, много предвзет и много мазен, лигав. Изглежда, че е купен от този унгарски евреин Дьорд Шорош, който е враг на България, а също и от Анкара,сега много наши подобни "псевдоучени" като Харалан Александров от София, проф Матанов от СУ, или Иво Христов от Пловдив станаха турски подлоги. Анкара ги купи, за да клеветят България и да се гаврят с хилядолетната ни култура. Срамно и позорно, Хараланчо,жалко турско мекере! Гнусно същество - нещо като Азис в науката!
3
Бащино огнище не оставяй, наро
24.06.2012 11:02:26
0
0
Челечето хараланчо обяви, че работи по правителствена програма, което никак не бива да учудва това му директно отявлено, но и непочтено към българския народ, протурско изявление. Като си припомни човек в кои антибългарски медии се подвизава този иждивенец на гърба на българите, не бива да се чуди, какви ги каканиже и в чии интерес. Жал е за студентите му. Ако прихванат нещо от него, язък е ученето им, ако пък са хора на място и милеят българското, е редно да го гонят още от вратата на лекционната зала да не влиза в нея и да се обърнат с петиция до университетското ръководство да им осигури някой почтен преподавател, а не тази турска подлога!
2
House M.D.
23.06.2012 14:13:53
0
0
Видният гей Харалан пак се изказа смело. Явно не му стига, че в ануса му постоянно е нечий пенис.
1
България
23.06.2012 12:31:11
0
0
"Да се твърди ,че Османската империя е била усещана от българите,като своя държава и ,че историографията е виновна за не разбирането на тази "истина" е просто кощунство "-доц. Пламен Павлов
Поздравления за тв.СКАТ и в-к"ДЕСАНТ" за тяхната обективност във всичките им публикации.Поздравления и за не подкупните им журналисти,доказали са се като истински българи патриоти,родолюбци и истински националисти,които работят в името на България!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки