Хубава си, моя горо, обрасла с частни интереси


Хубава си, моя горо, обрасла с частни интереси
Цеко Минев няма да остане на сухо, какъвто и обрат да настъпи с лобисткия закон
22 Юни 2012, Петък


Един откровено лобистки закон падна, за да бъде предоговорен – естествено пак в полза на управляващите

Автор: Ани Петрова

Ако някой се пита защо беше цялото това театро с приемането от мнозинството на недъгавия Закон за горите и връщането му от президента Плевнелиев, то това ще е депутат от ГЕРБ.

Закономерно! Въпреки гласуването под строй, в групата на управляващите има народни представители, които – ако употребим терминологията от детските приказки – много слушкат и много папкат, както и други, които вече се ослушват защо толкова много и безпрекословно трябва да слушкат. Неколцина от втората категория вече се върнаха по родните си места, но все е останал някой, който се пита: Защо ручахме жабетата?
Глупав въпрос! Такъв депутат не заслужава втори мандат, нито кметско място дори.

В ГЕРБ обичат сценариите
Неслучайно кукловодите на мнозинството имат слабост към униформите, строевата подготовка, командно-щабните учения и дори към песента „Батальонът се строява за последен път”.
В този смисъл всичко, случило се със скандалните, според еколози и политолози, поправки в Закона за горите не е нищо повече от учение, което ще донесе повече дивиденти след боя. За генералите, естествено... Друг е въпросът, че наистина имаше и бой, макар и между полицаи и протестиращи.

Вече реализираният сценарий може да се преразкаже с не много думи: Законът за горите бе станал неудобен за босовете в ски бизнеса, защото не разрешаваше безконтролното изсичане и строителството на лифтове, влекове и писти, без промяна в предназначението на горския фонд.

По този повод всемогъщият Цеко Минев – председател на Федерацията по ски, (съ)собственик на Първа инвестиционна банка и на съоръженията на Витоша и край Банско – реши да накаже хиляди скиори и цяла зима не пусна в действие ски съоръженията на Витоша.
Правителството видя несгодите пред бизнеса и страданията на скиорите и внесе в парламента удобни промени в Закона за горите. Но демокрацията е в излишък....

Диалогичност за лична употреба
Истината е, че демокрацията никога не може да бъде в излишък, но пък за сметка на това може да бъде употребена в изгода на управляващите.

Премиерът Борисов много добре и много отдавна знаеше, че предлаганите промени в Закона за горите ще предизвикат силно обществено недоволство; че опозицията ще го упрекне в налагане на лобистки закони; че ще се чуят критики в този дух дори от Брюксел. В този смисъл противниците на Борисов не криеха картите си и това му даде възможност да изиграе своите по един блестящ начин.

Първо: Законът бе приет по традиционния за ГЕРБ груб и безцеремонен начин, без никакво вслушване в критиките на опозицията.

Второ: Природозащитниците излязоха на улицата и дори влязоха в стълкновения с полицията, а опозицията призова за президентско вето и заплаши да прати поправките в Конституционния съд.

Трето: Премиерът прие представители на протестиращите и обяви, че разбира и дори споделя тревогите им. После телепатията между „Дондуков” 2 и „Дондуков” 1 се прояви с пълна сила и президентът наложи вето на закона.

Четвърто: Жители на курортни селища и ски центрове „спонтанно” (срещу 50 лв.) излязоха да демонстрират в подкрепа на върнатия Закон за горите, защото щели да останат без бизнес и поминък.

Пето: Предстои предоговаряне. Както и пазарлъци. И дори уточняване на нов сценарий – максимално благоприятен за имиджа на премиера Борисов (все пак идват избори) и достатъчно пластичен за потребностите на силните в бизнеса със зимни спортове.

Печелившите са повече от един
Цеко Минев няма да остане на сухо, въпреки че ще му се наложи да предоговаря условията си и да се съобразява с по-тесен в раменете Закон за горите. Но ако говорим само за зимните спортове, „бонуси” ще има и за стопаните на Боровец и Пампорово.

А там много силно присъствие има дългогодишната приятелка на премиера Цветелина Бориславова. Между другото, нейният бизнес нюх е не по-малко силен от изключителната интуиция, с която Бойко Борисов оцелява и все още преуспява в политиката.

Един от парадоксите в сценария със Закона за горите е позицията на президента Плевнелиев. Погледнато формално, и при това второ свое вето той демонстрира еманципираност от бившия си началник в правителството и защитава обществения интерес. Но погледнато нормално, май всичко е формално. Нещата продължават да се случват по сигнал от отсрещния тротоар, на който се е белнала сградата на Министерски съвет.

Опозицията поиска президентско вето и го получи. Това би могло и вероятно ще се отчете като политическа победа, но на практика е поредното доказателство, че в българската политика се случва това, което иска Борисов.

В този смисъл олеква твърдението на някои политолози, че Борисов управлява според това, което вижда по телевизиите. На заден план остава дори откритието, че шефката на БТВ Вики Политова притежава 190 400 акции в ПИБ – банката на Цеко Минев.   


ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Борисов: Ходете да карате ски в Австрия!
След ветото на президента, аз няма да дам на депутатите да гледат този закон до тогава, докато не дойдете с ясни предложения. Ходете на ски в Австрия, ходете където искате, нека там да инвестират, тук вие ще ми кажете откъде ще ви дойдат заплатите и пенсиите. Не искате да добиваме газ, не искате да имаме туризъм, аз толкова мога.

Затворихме Белене, затворихме Бургас-Александруполис, нека тези, които ви казват, че ще се дигнат приходите, да кажат откъде ще ги вдигнат като дойдат на власт. Щом така ви харесва, така да бъде. Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви. Освен здравомислещите хора, които считат, че не е лошо в България да има и зимен туризъм. Прекрасна природа, никой повече от тези, които инвестират в подобни сфери не пазят дърветата от сеч.
От стенограмата на срещата с природозащитниците


Мирослав Найденов: Няма да правим повече добрини
Законът се връща в НС и ще има нова процедура – в комисии и отново на второ четене.
Нашите мотиви бяха ясни, ни искаме да дадем възможност за алтернатива заетост за развитие не само на ски спортове в малките общини. Младото поколение там расте без възможности и без достъп до тези богатства, които имаме. Тези, същите, които бяха на протеста вчера и днес не направиха нищо за развитието на природата или спорта.

След като местните общности стоят пасивни и чакат – ние с този закон повече няма да се занимаваме. Нека като дойдат следващите те да направят инвестициите в спорта. Ние си получихме наказанието за този опит да направим това добро.
На пресконференция след ветото на президента



КОНТРА

Единици застанаха зад изсичане на горите в Банско и Разлог

Стотици жители на общините Банско, Разлог, Добринище, Якоруда и Благоевград блокираха в неделя главен път Е79 край Симитли на режисиран протест срещу наложеното от президента Росен Плевнелиев вето на Закона за горите.
Демонстрантите поискаха промяна в плановете за управление на природните паркове, тъй като са правени преди 10 години и са малко „поостарели”. Другото им желание бе промяна в нормативната уредба, която затруднява инвеститорите в планинските населени места.

На организирания от правителството протест присъства и народният представител от управляващата партия Любен Татарски, заедно с кмета на Разлог Красимир Герчев. Той бе категоричен, че по този начин хората изразяват гражданска позиция и че не е упражняван натиск върху тях, за да протестират.

На друго мнение обаче бе координаторът на ГС „Сила” в Благоевград Людмила Манова. Тя заяви, че на всеки един от протестиращите му е платена сумата от 50 лева.
„Как не ги е срам да идват тук и да предават България? Малките хотели в Банско и Разлог загиват, умряха, семейният бизнес отдавна вече е мъртъв там, защото големите финансови акули го изядоха. Това ли пазят тези хора?", коментира тя и се опита да осуети протеста, заедно с група членове на сдружението.


ВТОРА КОНТРА

И организацията на Цеко Минев протестира

„За“ скандалните изменения в Закона за горите се обявиха и от коалиция „Природа за хората и регионите”. Те платиха на десетки автобуси с хора, които да се изсипят пред Народното събрание, за да протестират в сряда. За да разчистят терена, от Столична община въведоха временна организация на движението в центъра на столицата и дори временно закриха „синята зона“ в района на шествието. Докараните под строй цигани споделиха пред медиите, че са дошли на митинга, тъй като „искат гората да работи“.

“Природа за хората и регионите“ е известна като псевдоекологична организация, чиито спонсори са Цеко Минев и „Витоша ски“. Нейни членове се оказаха настоящият културен министър Вежди Рашидов, строителят на хотели в Банско от „царската“ кохорта Владимир Каролев, бившият шеф на БТС Стефан Груев и други тъмни субекти.



Ние не сме „еколози”, а граждани на България, уточняваха протестиращите „Орлов мост”, трети ден от протестите Виж сега, от ЕС ми дишат във врата и не мога да ги бия. Вземи наложи едно вето

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки