Снахата на Тато изчезва в любовен триъгълник


Снахата на Тато изчезва в любовен триъгълник
Радко Радков
20 Юни 2012, Сряда


Три дни цялата Държавна сигурност търси под дърво и камък Маруся Мирчевска и поета Радко Радков



Автор: Борис Цветанов

Беше един от двамата последни класици на българската поезия (след него остана само Валери Петров). Един от най-големите български патриоти. Радко Радков беше единственият творец в света, удостоен безпрецедентно и по изключение два пъти с Наполеоновата награда „Солензара“ на Френската академия на науките (за драмите си в стихове „Теофану“ и „Всенародно бдение за Апостола“). Единственият българин, получил тия отличия в Сорбоната и в Ловния дворец на френската аристокрация. Единственият българин Кавалер на френската култура, носител на Кръста на френската академия на науката, литературата и изкуството.

Той е и единственият българин, който се обръща към папата на латински: „Ваше Светейшество, спасете моя сънародник“ по повод процеса срещу Сергей Антонов. Когато във Ватикана представят пиесата му „Похвално слово за Словото“  през 1985 година, папа Павел Втори става, прегръща го и казва: „Аз си мислех, че гледам пиеса на класик, съвременник на Шекспир!“. След това два часа двамата си говорят на латински, като в повечето време Радко реди мислите си в рими.

Бил е прероденият Овидий. И това не са негови думи. Казал го е на Людмила Живкова един индийски гуру. Той се пошегувал като узнал от самата Людмила, засмял се: „ Аз и сега съм заточеник“... Той като е бил много близък с нея в златните години на българската култура, градските легенди го представят за неин любовник. Лъжа е. „Любовта ми към Людмила беше братска“, казваше навремето Радко.

Видения съпътстваха живота му от 21-годишен. Бил е студент в Духовната академия. След смъртта на Людмила поддържал връзка с духа й, знаеше тайната на убийството й. Тодор Живков интуитивно е долавял опасност в негово лице и е казвал на Димитър Стоянов, министър на вътрешните работи: „Върти се около Людмила едно попче. Лошо й влияе... ха-ха-ха...“ Че беше пиянде, си беше вярно.

„Пиех по 15 големи водки – казваше не без гордост той – отделно – и вино...“ Довърши го преди две години и половина не алкохолът, а стомашен кръвоизлив от лекарствата, които вземаше, за да се отърве от пристрастяването си към него.
Известен като рицар и легендарен любовник, Радко Радков бе имал краткотраен роман със снахата на Тато Маруся Мирчевска. За тази история той разказваше (предавам думите му така, както съм си го записал в разговор преди 15 години):

Влизам в Софийския клуб на дейците на културата. До кафенето на писателите. Беше след смъртта на Людмила. Влизам, гледам – всички зяпнали като хипнотизирани в най-красивата жена, която са виждали в живота си. А аз стоя като парализиран, изчервявам се, защото тази жена пък като хипнотизирана гледа мен... Идва след малко. Тя е Маруся Мирчевска. „Вие ли сте Радко Радков? – пита. И продължава: – Людмила ми е говорила за вас. За нея вие сте най-великият поет за всички времена и народи“!

И после, защото ние стоим един срещу друг, хипнозата продължава: „Я чуйте, не е тука за нас, имам пари, я да ви заведа в „Хавана клуб“ на „Витошка“ – искам да разбера дали е била права“. Отиваме. Тя поръчва коктейли. Божествени. И тя – божествена. Час и половина декламирам. И тя вдига ръце: „Исках да ти кажа – преминава на „ти“ – мои стихове, но след това, което чух, не мога. Ти си гений! Не знам дали след тая вечер изобщо ще мога да пиша стихове!“ „Никакъв гений не съм – отвръщам, аз съм едно пиянде от Търново, особено безнадеждно, безпарично пиянде след смъртта на Людмила...“

Тръгвам да я изпращам. А тя: „Знам, че ме искаш, ама няма да стане – ей ги ченгетата зад нас още от Клуба на дейците на културата, апартаментът ми се подслушва, аз съм една темпераментна... Я слушай – хич не ми пука – давай в асансьора...“ И влизаме в асансьора. Само натискаме копчетата – надолу – нагоре... Ченгетата вардят...“
Използват един удачен момент да изчезнат яко дим. И цялото МВР е вдигнато на крак.

Изтича информация, която стига и до Тодор Живков. Тато мигновено свива сармите на Димитър Стоянов: „Аз ли да те уча – нали е поп, търсете го из манастирите, нали е от Търново, търсете го из вашия край...“

Радко Радков продължава разказа си: „Ченгетата мислеха, че сме в Капиновския манастир или в „Света Троица“. А ние се бяхме скрили в „Св. пророк Илия“ над Горна Оряховица. Както Лора и Яворов в Драгалевския манастир. Игуменката Пелагия извади от шкафчето си моите „Царски сонети за любовта“ и каза: „Любете се, мои птички“... Блестяща жена, изобщо не й мина през ума, че вършим грях...“

Любопитен момент – Колю Димитров от Държавна сигурност, когото Димитър Стоянов натиснал, му се опънал: „И да знам къде е, няма да ви го дам! Радко е изключителен талант, а талантът е национален капитал.

Там в манастира „Св. пророк Илия“ поетът отново получава видение – осенило го чувството, че в сънищата си бил вече виждал Маруся. Вървят с Людмила по кварцова алея и насреща им се задава красиво, красиво момиче...“
Романът има продължение.

Случаят става известен на хора от ЦРУ. Замислена била една от най-големите антибългарски провокации. Владимир Живков и Маруся трябвало да бъдат отвлечени, а пред света представени като „избрали свободата“. Това щяло да бъде ударът на века. За целта трябвало отново да се демонстрира „кръшкане от пътя“ на Маруся заедно с Радко. ДС трябвало да се втурне по „горещите следи“. Игуменката Пелагия, известна с това, че не цепи басма никому и е на „ти“ с Тато, щяла да получи бележка от Радко „Прикривай ни, сестро“.

Уверена че наистина й пише поетът, защото бележката щяла да бъде придружена и от сигнално копие на новата му стихосбирка, тя щяла да размотава агентите на ДС. И докато монахинята и други приятели на Радко като Колю Димитров „бавят топката“, упоени чрез специални способи, отвлечените Владимир и Маруся вече ще са в трюма на специален кораб, който ще ги закара в Истанбул, където квартири на ЦРУ – дал Бог.

Колкото за Радко, за него се предвиждало да бъде запратен в чувал с тежести на дъното на някой язовир. От ЦРУ дори се консултирали с живеещия в Испания по това време гений на тайните операции Отто Скорцени. Навремето той бил този, който инсценирал „избор на свободата“ от сина на Сталин Яков Джугашвили, като го заснема упоен в шезлонга на терасата на прочут хотел в Алпите.

С промит с наркотици и специални психотронни средства мозък Владимир Живков щял да даде изявление пред журналисти. Бил подготвен за всеки случай и негов двойник, ако няма резултат от психотронното оръжие. Благодарение на съвместни усилия и на Първо, и на Второ главно управление замисълът бил осуетен в зародиш.

Не се наемаме да кажем с увереност кое е вярно в тази история, но е факт, че около една копродукция на „Бояна филм“ с Холивуд доста време под прикритие на филмов деец в София се е подвизавал агент на ЦРУ. Който е имал тесни контакти с Маруся Марчевска.
Иначе след романа в манастира Маруся заминава първо за Москва, а след време за САЩ.
Над Радко Радков години е упражняван системен тормоз. Той опитва и да се самоубие. Но  Бог не му дал така да напусне земята.

В годините на демокрацията лирикът нямаше пари дори за хартия за раздрънканата си пишеща машина. Дрехи назаем от приятели е вземал, за да участва в телевизионно предаване, в което е поканен.
Така си отиде унижен и оскърбен и вече забравен...



Маруся Мирчевска Манастирът „Св. пророк Илия“ над Горна Оряховица

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
някоя си
09.08.2022 11:57:19
0
0
567https://renetatrifonova.wordpress.com/2021/07/23/%D0%B2-%D0%BF%D878-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BB/
Радко Радков беше с Маруся Мирчевска 1974г на Преображенският манастир.
Радко е посетил Маруся в САЩ, срещнали са се, разочаровал се е от физиката й, остаряла и надебеляла, изгубила финес и чар. По неговите думи "заприличала на съветска колхозничка, досущ като булката на Хручов", почти Лоена топка.
2
Hronist
08.02.2013 20:00:49
0
0
Radko Radkov niama shans da se vijda s Marusia, zaradi neinia otkaz ot vsiakakyv vid blizost. Marusia v tozi period tugiva za deteto, koeto i e otneto i pravi otchaiani opiti da go vidi. Vsichki neini usilia se provaliat i za da byde spriana e izselena v bivshia SSSR s reshenie na BG Kom. Praviletlstvo.
Radko napisva sobstvenoruchno v edinichen ekzempliar nad 40 soneta, posveteni na Marusia, koiato e obojaval, no bez vzaimnost ot neina strana. Imali sa samo razgovori svyrzani s hristianstvoto, kym koeto Marusia se obrushta izcialo.Tezi nad 40 soneta sa izkjliuchitelno postijenie na bulgarskata poezia i sa zapazeni v original. Predostaveni sa za suhranenie v arhiv, koito se pazi izvyn teritoriata na Bulgaria.Izdadel koito proiaviava interes moje da se obyrne za poveche informacia otnosno publikacia na maroussiaclub@yahoo.com. Zasega originalite, posveteni sobstvenoruchno ot Radko Radkov na Marusia ne sa izdavani
1
преводачка, близка на Атанас,
23.06.2012 04:58:53
2
0
Радко беше обикнал Маруся като поетеса и личност с необикновена съдба, наричаше я "Дете". Между тях нямаше никаква физическа близост. Маруся беше много сдържана. Това са несправедливи,слухове. Някой ги съчинява, за да бъде настроен Владимир срещу нея със задна дата. Радко дори не познава Маруся, в периода когато съпрузите живеят заедно.

След похищението и ареста на Маруся в края на 1984 никой не смее да контактува с нея, освен една художничка, един поет и един музикант. Близка съм на близък приятел на Радко и си спомням, че поетът Радко нямаше никакви шансове за каквато и да е близост с Маруся. Запознава се с нея през януари 1985. Не е правил и такива опити, от уважение към страданието и като майка. Посвещава и стихове в един много тежък за нея период. В този период Маруся е изолирана, живее аскетично и започва да търси Бог за спасение на детето и което и е отнето. Радко знаел библията и са имали разговори, както и с художничката. Радко никога не е посещавал Маруся, и само оставял стихове за нея, за да подкрепи духа й, за да може поетесата да издържи на репресиите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки