Произходът на името българи


Произходът на името българи
„Зиези от когото са българите“ – латински хронограф. Думата vulgaris често е била превеждана като синоним на ранните българи
20 Юни 2012, Сряда


Според хипотезите на различни историци българите идват от Далечния изток и са ударните бойни отряди на Атила.

Автор: д-р инж. Иван Симеонов

Живели са в Алтай, Памир, Афганистан, Иран, Кавказ и преди една сравнително малка част от тях да дойде на нашите земи са имали мощна държава на териториите на днешните Украйна и Русия – тъй наречената (не случайно) Велика България.

Със сигурност може да се твърди, че за първи път за българите се споменава по времето на римското управление на нашите земи. По продължителност то е точен еквивалент на турското владичество. Общото между тях е изобилието на латински (езикът на римляните) и турски думи в езика ни – по няколко хиляди. И друг път сме обръщали внимание върху този факт. Ето някои по-характерни думи с латински произход: каруца, овца, пастир, пастор, морал, култура, вино, палма, принцип, устие, опция, персона, плюс, премия, пенсия, популярен, коментар, конкурс, аула, композиция...

Без никакво съмнение римляните са поставили основите на съвременната Европейска цивилизация (още една хубава латинска дума). Келтите от днешните Франция, Белгия, Швейцария например в резултат на романизиране са станали галоромани, т.е. – преминали са към латинската езикова група. Както сполучливо отбелязват и самите френски историци, Рим е създал една нова нация – френската.

Древната империя има заслуги и към немската нация. Поради лошо за тях стечение на обстоятелствата, римляните сравнително бързо напускат земите на сродните германски племена и те не са се  романизирали, т.е. успяват да съхранят индивидуалността си. Впрочем многобройните сродни, но иначе разноименни племена, едва ли общо са се наричали германци до идването на римляните. Много вероятно е точно римляните да са ги нарекли така.

Германитас и германус, освен сестринство и братство, означава и близко родство и подобност. В случая – сродни, близки племена. Няма как свикналите на ред и точност римляни да не са забелязали и своевременно маркирали тази твърде характерна черта на тези племена.

Стигаме и до траките. Те са населявали, освен днешна България, и целия Балкански полуостров на север от днешна Средна Гърция. Това са няколко десетки племена, говорещи един език или диалект. От нашите предшественици (траки, славяни, прабългари) единствено траките са имали физически и културен контакт с римляните.

Славяните и прабългарите са дошли след тяхното оттегляне. Но изобилието от думи, съответстващо на едно петвековно присъствие в нашите земи, остава. Следователно, преди да „изчезнат”, траките са се постарали да предадат езиковите си познания на славяните, а те от своя страна – на прабългарите. Е, това е абсурдът, който погледнато внимателно и критично няма как да не привлече вниманието.

Понеже следата на изследването е езикът, даките, които са тракийско племе, са силно романизирани и в резултат на това, подобно на французите, са преминали в романската езикова група. Нещо повече, в престараването си те са взели и името на Рим – Румъния. На юг от Дунава, т.е. по нашите земи, романизацията не е така силна. Сред нашите безспорни родственици – в сегашна Украйна и най-вече в Русия пък тя е почти нулева.

В латинския има много характерна дума – vulgaris (вулгарис). Сред множеството значения фигурира и „общонароден“. В многобройните тракийски племена римляните виждат един общ народ и вкарват думата в обръщение. Спорно е дали гърците са взели думата (вулгарос) от римляните или е обратно, въпреки че гърците влагат в нея смисъла „българин“, т. е. крайния етап на развитието на думата вулгарис. По всичко личи, че римляните са нарекли така всички тракийски племена.

Не случайно българите се появяват в Римската епоха. Вероятно и траките бързо са възприели и са се  идентифицирали с това име. Много е вероятно част от тракийските племена по нашите земи, идентифицирали се вече като българи, да са напуснали пределите на Римската империя и да са потърсили свободата. След време, в резултат на агресията на хазарите и на родовия спомен, разбира се, да са потърсили отново родните земи. Затова са приети приятелски от заварените тук племена, с които са явно родственици – без сътресения и катаклизми, неминуеми иначе при подобни обстоятелства.

Тази хипотеза допълва и не отрича останалите. Работа е вече на тесните специалисти – по езика, по миграцията и т.н. – да кажат доколко е основателна.



В категории: Горещи новини

11
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
11
Авторът
11.12.2012 16:37:54
0
0
За сведение този материал в моят блог преди да го закрия заради негодници от същата кръвна група на изявилият се помориец от сой/ха-ха , той ако е от сой, аз какво да кажа/имаше 8000 читатели Сега сигурно щяха да са 10 000.......
10
Ненуждаещ се от забелязване на
11.12.2012 16:26:15
0
0
Не ми е ясно, защо продължаваш да се занимаваш с мен , а после плачеш , че си обиден ,като някаква благородна девица. Не си ли разбрал, че в моите области дори да си обърна и да бягам срещу тебе, не можеш да ме стигнеш Намери си друг обект, аз не съм подходящ.
Излез открито, уж си от сой , а си страхливец. Такъв ти е соят явно.Не е важен соят/ най-малко пък аз мога и по двете линии да кажа ,че не съм/ ,важно е ти какъв си. За себе си съм спокоен, дал съм премного, не съм лъгал и мамил никого . Помисли за себе си. И не мърси качествените ми материали, които явно не разбираш, както и тези ,които преписвош Ти си......напиши си го сам ако си смел и искрен ,О Белчо!
9
Доказан и в химията и в истори
11.12.2012 16:12:04
0
0
О Белчо, О Белчев! Направил си си автопортрет. Аз съм признат навсякъде, където съм бил и не се нуждая от някакви посредственици меко казано, да ме забележат. Това си е твое качество. Още повече от въображаем сой. Изясни го.




















8
помориец от сой
11.12.2012 03:41:48
0
0
Абе какво се занимавате с това недоразуменние, което всячески се опитва да бъда забелязан и оценен без никакъв принос към никакъв поставен въпрос. Елементарни съждения върху които човек може само да се изплюе. Нищо повече!
7
ivansimeonow
30.07.2012 10:14:46
0
0
В предния коментар да се чете претапят траките, а не славяните
6
ivansimeonow
30.07.2012 10:11:45
0
0
Хайде Ник, като четете историци и можете да мислите,, изтълкувайте ми една тяхна Мъдрост Идват славяните, грабят и бягат отвъд ДУнава./ в резултат претапят славяните/Та въпросите са всъщност два
1/ Как е станало претапянето на траките?
2/ Колко повече са били славяите от траките?
Виждате ли какво пишат историците! На тази база мога да бъда атакуван и от космоса
5
30.07.2012 09:59:07
0
0
НЕ ,НИЩО НЕ ИЗДИША, ВСИЧКО СИ Е НАМЯСТО, ПРОСТО НА МЕСТА Е СЪКРАТЕНО И ДОНЯКЪДЕ СЕ ГУБИ ВРЪЗКАТА. Може да издиша при някой неразбрал или злонамерен, но това си ни е национална чертичка, ето сега става дума за нация. Може ли някой да даде определение за нация, с уговорката и аз ако се наложи, да поработя след това по проблема
4
ivansimeonow
27.07.2012 11:13:40
0
0
Към Ник: добре е преди да седне да пише човек, внимателно да прочете. Обект на материала не са етноси, а имена. В тази връзка , с етносите, смятам, че вече сме достойни за нобелова награда и вие също, опитайте!
3
Ник
21.06.2012 18:37:00
0
0
Доста глупав материал,дори за мен,който не съм историк,но имам възможност да чета историци,да сравнявам и да мисля.То няма нещо,което да не се атакува в този матрял,но за сведение на автора,латинци,римляни,турци и пр-НЕ СА ЕТНОСИ!ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИТЕ. ТЕ СА ЕТНОС!ТРАКИТЕ СА ЕТНОС!А БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ!ТРАКИТЕ,СЛАВЯНИТЕ,ПРА-БЪЛГАРИТЕ И ПР.СА РАЗЛИЧНИ ИМЕНА НА ТРАКО-БЪЛГАРИТЕ!НА БЪЛГАРИТЕ,В КРАЙНА СМЕТКА!ТеОрията на П.Добрев отдавна издиша,по простичката причина,че той сочи Родината на Българите,това място,което те са достигнали по времената на разселване и завевателните си походи! аЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА,КОЙТО ИСКА ДА НАУЧИ,ЩЕ ПОТЪРСИ И ЩЕ ПРОЧЕТЕ!А,десантчиците,без да се обиждат,да не бъдат всеядни в исторически контекст,разбира се!
2
доста пресилено е това за трак
20.06.2012 21:27:11
0
0
Първо: траките, както и българите като цяло са от арийската група. Между другото прародината на траките е около езерото Балхаш (днешно наименование), а китайците ги наричат усуани. И досега в Таджикистан има хомогенна група население червенокоси - отличителен белег на келтите като цяло. А траките са келти. Най-простия пример е гайдата - тя се среща най-вече там, където са запазени традиции на келтите - Шотландия, Ирландия, Бретан, Португалия, Родопите. Има и сходство в танците - вижте типичните подскоци и тропаници в българските и ирландските танци.
Второ: Рим е империя и административното, законовото и военно устройство по-скоро може да се сравни с днешните САЩ. Рим не е единна държава, а федерация, с различни степени на включване. Даже функционират едновремено различните религии на държавно ниво, както и парични знаци. Между другото и в ЦАЩ всеки щат сече и собствени монети.
1
20.06.2012 10:47:43
0
0
napisano e Rimsko upravleniye mislya 4ee gre6no tryabva da se napi6e Rimsko robstvo
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки