Варна посреща туристи с багери и безводие


Варна посреща туристи с багери и безводие
Лятна варненска идилия
18 Юни 2012, Понеделник


Едни и същи проблеми се повтарят всяко лято по родното Черноморие

Автор: Илияна Христова

Тези дни в градчетата и курортните комплекси по Черноморието със зрелищни церемонии, атракции и фиести бе открит туристическият сезон. А природата изля всичкия си летен благодат над главите на летовниците, дарявайки ги щедро с жарко слънце и почти нетърпима жега. Време само за плаж.

Но във Варна кефът на курортистите бе помрачен от спирането на водата – тъкмо в разгара на най-усилните горещини. Кранчетата пресъхнаха след поредица от водопроводни аварии, сполетели морската столица в края на миналата седмица. Не остана квартал, който да не пострада от безводието, като най-тежка бе ситуацията в центъра – повече от 36 часа абонатите на монополното водоснабдително дружество ВиК бяха принудени да се снабдяват с вода и напитки от магазините. Опашки се извиха и пред чешмите, от които блика минерална вода.

Развитието на туризма уж винаги е било приоритетно за България. Но само на думи. Практиката показва друго. Чуждите туристи, които вече наводниха Варна например, станаха свидетели на изумителни гледки – шадраван, който блика направо от плочките на ларгото; багер, който пречи на всякакви опити за разходка; подлез, от тавана на който шурти вода; сервитьори, които разнасят пържоли в пластмасови чинии, защото заведенията нямат с какво да измият посудата... Както се казва: „Добре дошли в България”!

От водното дружество се оправдаха със старите тръби, които често се пукали и предизвиквали аварии. Че и ГЕРБ няма намерение да оправи варненските водни проблеми, пролича още на старта на управлението им. Тогавашният регионален министър и настоящ президент Росен Плевнелиев назначи за управител на местното ВиК Веселин Русев, който преди това ръководеше частното водоснабдително дружество „Златни пясъци”. То пък беше клиент на държавното, но Плевнелиев не счете това за конфликт на интереси.

Гостите на града „се радват“ и на още една специфична тукашна особеност. Пътят за “Златни пясъци” е в ремонт и така ще е поне още известно време. Тежки машини полагат липсващия асфалт, разнася се прах, мръсотия, задръстванията са огромни.
Така е всяко лято – един и същ път се кърпи и разваля. Туристите оредяват, но пък общинарите са доволни.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки