Цената на златото край Крумовград


Цената на златото край Крумовград
Документът на здравната инспекция в Кърджали, удостоверяващ, че Законът за концесиите не е спазен
17 Юни 2012, Неделя


Преди десетина дни от района на Ада тепе край Крумовград, където в момента текат археологически проучвания,


Автор: Десант

долетя новината за открити останки от древно селище на върха на възвишението, близо до известното от години тракийско светилище. Знае се също, че там се намира и най-древният известен досега в Европа рудник за добив на злато, който учените датират от времето на Троянската война. Дори, както „Десант“ вече писа, се смята, че изящните  златни щитове на участниците в този легендарен военен конфликт са били изработени именно от това крумовградско злато.

Сегашните разкопки се финансират от фирмата, която придоби тридесетинагодишна концесия за разработване на тукашното златно находище „Хан Крум“ – скандалната канадска компания „Болкан минерал енд майнинг" ЕАД. Ада тепе е едно от шестте концесионирани участъка.

След разправиите, които се разразиха миналата година покрай липсата на ОВОС за цялата територия на концесията и протестите на местните срещу първоначалния проект за добив на благородния метал по вредната за хората и околната среда цианидна технология, тези дни бе разкрита и още една нередност.

От кабинета на евродепутата Слави Бинев извадиха на бял свят документ, който уличава в престъпна небрежност не само канадския инвеститор, но и представители на нашето правителство, които са предоставили концесията, без да са спазили законите в страната ни.

Примерът визира неспазване на изискването на Закона за концесиите, съгласно който трябва да се издаде здравно заключение за съответния инвестиционен проект – в случая за „добив и преработка на злато съдържащи руди в участък Ада тепе на находище „Хан Крум“.
А че такъв документ дори не е поискан да бъде изготвен е видно от приложения отговор на Регионална здравна инспекция – Кърджали.

Очевидно предполагаемите 25-27 тона злато, които се очаква да се извадят от местните залежи, напълно са заслепили очите и на чужденците, и на нашенци. Жалкото е само, че със злато човек не може да си купи нито здраве, нито природа. А е повече от ясно, че именно с тях ще платим цената на златото...



Този макет на Ада тепе показва на какво ще заприлича хълмът, когато бъде издълбан от чужденците

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки