СИРИЗА обещава „мирна революция" в Гърция


СИРИЗА обещава „мирна революция
Държавата трябва да има решаваща роля в основните сектори на икономиката, смятат от СИРИЗА
15 Юни 2012, Петък


Партията ще отмени спасителния план, ще национализира банките и ще замрази приватизациите


Лидерът на гръцката лява радикална партия СИРИЗА Алексис Ципрас обеща да извърши "мирна революция" в Гърция и да направи така, че програмата на МВФ и ЕС да "остане в историята" след парламентарните избори в Гърция в неделя. Партията обещава да отмени спасителния план, да национализира банки и да замрази приватизациите.

37-годишният Ципрас спечели голяма подкрепа сред младите, повече от половината от които са безработни, а възходът му се превърна в основна тема за коментиращите гръцката политика. СИРИЗА бе смекчила посланието си срещу спасителния план след 6 май, но бързо се върна към старата офанзива. Агенциите за проучване на общественото мнение показаха, че при всяко ново агресивно изказване рейтингът на Ципрас се увеличава.
Споразумението за спасителния план има за цел да доведе обществото до бедност и отчаяние и, разбира се, ще преустанови всички дискусии за растеж, каза той в неделя по време на митинг на остров Хиос.

Достигайки по-далеч от ядрото от млади привърженици в градовете, СИРИЗА сега се цели по-възрастните избиратели и хората в провинцията. Телевизионните клипове на СИРИЗА също се промениха - вместо изпитите лица на средностатистически гърци, които страдат от намаляването на заплатите и пенсиите, сега те показват как другите партии отричат спасителните пакети, а след това ги гласуват в парламента.
Представители на партията признават, че и те са били изненадани от внезапния възход.

Междувременно продължава масовото теглене на пари от гръцките банки, като само за последните 15 дни вложители са изтеглили над 4 млрд. евро. Банките са задръстени от молби за теглене на суми от над 20 хил. евро на ден, тъй като с наближаването на изборите в неделя тревогата и несигурността стават все по-големи. Банкови служители твърдят, че 40% от парите, изтеглени от гърци в последно време са се насочили към банки в чужбина, а 60% се пазят в сейфове, възглавници и под дюшеци.

От началото на 2010 г. гърците са изтеглили над 72 млрд. евро от банките. Надеждите са изборите на 17 юни да излъчат правителство, за да се спре изтичането на капитали от страната.



Алексис Ципрас

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки