Чесънът – чудото на природата


Чесънът – чудото на природата
14 Юни 2012, Четвъртък


Парливият зеленчук е универсален антибиотик и помага за лечение и профилактика на редица заболявания

Автор: проф. Христо Мермерски

Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци, известен в целия свят с лечебните си качества. От всички растения, които природата е създала, няма друго, което да съдържа в себе си толкова много полезни съединения и да е в състояние да подпомогне на организма да преодолее за кратко време редица много опасни заболявания.

Според най-новите изследвания 10 скилидки на ден от този ценен дар на природата са добър стимулатор на имунната система при произвеждането на повече клетки – бойци срещу инфекциозните заболявания, а също така и срещу рака. В много изследвания е установено, че чесънът понижава кръвното налягане и нивото на холестерина в кръвта. В настоящия момент Научният институт  за рака в Бетезда работи по откриването на раков антиген в него. Досега в него е установено наличието на 17 микроелемента. Най-голямо е количеството на йода. Съдържанието на витамините В, D и С също е доста високо.

В народната медицина чесънът е известен като отлично средство за регулиране на храносмилането, за дезинфекция на дихателните и храносмилателните пътища. Той оказва съдоразширяващо и укрепващо действие върху малките кръвоносни съдове и капилярите. Доказано е, че при консумирането му се понижава количеството на захарта в кръвта и че има диуретичен ефект.

Засега е установено, че една от най-ценните му съставки е химичното съединение алицин, което е основна съставка на чесновото етерично масло. То притежава силно фитонцидно действие. Според д-р Джейн Харли от САЩ алицинът е в състояние да убие или предотврати развитието на над 20 вида бактерии, включително стрептококите и салмонелата.

Част от алицина се излъчва през белите дробове и действа отхрачващо. За съжаление, по време на готвене това вещество се разрушава и губи антибактерицидните си качества. Затова, когато го ядем с цел лечение, чесънът трябва да се приема само в суров вид. Факт е, че след 2-минутно сдъвкване на 1 скилидка чесън се унищожават бацилите в устната кухина.

Луковицата му съдържа витамините А, В1 и хормони, с действие върху половите жлези. Чесънът е добро средство за предпазване от атеросклероза и от грип. Народната медицина го препоръчва още при коклюш, краста, екземи, косопад. В храненето е доста разпространен като подправка за салати, сосове и основни ястия, на които придава пикантен вкус. След консумирането му неприятният мирис може да се отстрани с дъвкане на магданозени листа.

Трябва да се знае, че в големи количества е противопоказен за заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчката и при увеличена стомашна секреция.



Как да се лекуваме с чесън

● Еликсир на младостта: Виолета Господинова от Етрополе смята, че с чесън в комбинация с други продукти може да се направи еликсир на младостта. Той е особено полезен за страдащите от задух и за хора с наднормено тегло, чийто организъм е изтощен. Еликсирът подмладява кръвта и подобрява тонуса.

Начин на приготвяне: 400 грама чесън се изчиства от люспите и се смила на машинка за месо, после се прибавя сокът на 24 лимона. Сместа се слага в съд с широко гърло, което се покрива плътно с парче прозрачен плат и така престоява 24 дни. Преди употреба съдът се разклаща.. Една супена лъжица от сместа се разбърква в половин водна чаша и се изпива на глътки. Взема се един път преди сън.

● При бодежи: Половин литър винен оцет и пет глави счукан на каша чесън се смесват със 100 грама черен пипер на прах и с тази смес вечер преди лягане се разтрива болното място.

● За профилактика при грипна епидемия: 100 г счукан чесън се смесва с равно количество мед и се приема по 1 супена лъжица преди лягане с малко топла вода.

● За дезинфекциране на рани: Неголеми рани могат да се дезинфекцират, като се намажат в края с чиста марля, напоена със сок от чесън. (Възможни са раздразнения на кожата, при които процедурата трябва да се преустанови).  

● За отстраняване на пигментни петна, брадавици и мазоли: Счуканият чесън се смесва с мед, бял восък и сок от бяла лилия. Мехлемът се разтопява на водна баня и се вари в продължение на 10 мин. при непрекъснато бъркане.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки