Екстрасенс дири новинарски бус


Екстрасенс дири новинарски бус
Плакат от зората на промените у нас, публикуван във в. „Демокрация“
13 Юни 2012, Сряда


Преди 20 години
В зората на демокрацията у нас покрай всички останали промени



в обществения ни живот, „на светло“ излязоха необезпокоявани цяла армия от врачки и баячки, които в тоталитарни времена развиваха дейността си в нелегалност. До техните услуги се юрна да прибягва мало и голямо. А от тогавашната преса разбираме, че дори се стига дотам екстрасенс от Габрово да „издирва” открадната кола на в. „Демокрация”. Така в броя си от 9 юни 1992 г. изданието пише:

„Около 5 ч. сутринта вчера крадци са отмъкнали микробуса на в. „Демокрация”, след като са изключили сигналната система. Откраднатата кола е „Фиат Дукато” и е превозвала нощния екип на вестника”... Интересното в случая е, че след като чула съобщението по радиото за откраднатия микробус – от Габрово се обади екстрасенската Милка и съобщи точните данни, където се намира откраднатата кола. Според нея микробусът е бил скрит в подземен гараж на ул. „Скопие” в столицата и колата щяла да бъде там до 10 ч. днес, след което крадците щели да поемат в посока Видин. Наш екип отиде на посочения адрес, но уви, оказа се, че екстрасенската не може да свърши работата на полицията – на посоченото място нямаше и следа от подземни гаражи”.

Интересни данни предоставя ежедневникът в същия си брой за престъпността в онези преходни години в българската столица:
„За миналата седмица са регистрирани 710 престъпления на територията на София, в това число 3 убийства. Най-масови са кражбите на общинско имущество (123 – разкрити 41), от домове на граждани (109 – разкрити 19), на МПС (90 – разкрити 8) и т. н. За периода са разкрити 81 извършители на престъпления.

От тях само 4 са задържани в арестите на РПУ, а 50 престъпници са освободени след разпит! Зачестяват случаите, при които прокуратурата освобождава лица с висящи дела, задържани престъпници и укриващи се лица. Най-типичен е случаят с 18-годишния Иван А., който за периода 1986-1992 г. е извършил 65 кражби и има заведени 6 дела. Задържан при поредната кражба от органите на полицията за едно денонощие, Иван А. е освободен от заместник районния прокурор”.

Както години по-късно настоящият ни премиер, а тогава главен секретар на МВР, Бойко Борисов отбелязваше: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Но въпреки всички тези коментари, и до днес тази практика не е прекратена.  



През годините


14 юни 1853 г. — Умира Захарий Зограф

13 юни 1865 г. — Четата, в състава на която влизат Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Юрдан Юрданов — Инджето, Петър и Тодор Шиварови, преминава река Дунав

13 юни 1903 г. — Роден е именитият български композитор и фолклорист Филип Кутев

10 юни 1871 г. — В Браила, Румъния, излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”, издаван от Христо Ботев

9 юни 1923 г. — В Царство България е извършен Деветоюнският преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски

10 юни 1926 г. — Обществото на народите отпуска на България бежански заем

10 юни 1964 г. — Създаден е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, първоначално като Висш педагогически институт — филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“



В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
чери
14.06.2012 06:54:22
0
0
Врачки, гадатели,екстрасенси, професори по история, журналисти, политици, знахари - армия от тунеядци, прехранваща се от доброволното невежество , отчаяния отказ от разум на все по-провалящата ни се нация! Никой не може да те накара насила да им вярваш, освен собствената ти простотия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки