Скандал за мюсюлманско гробище взе главата на кмет


Скандал за мюсюлманско гробище взе главата на кмет
Незаконният дом на покойника трябва да бъде съборен, категорични са от ДНСК
11 Юни 2012, Понеделник


ДНСК бута Дома на покойника в ардинско село, забрана има и за погребенията там

Автор: Гергана Костова

Кметският наместник в ардинското село Стояново Никола Антонов подаде оставка заради скандал с незаконно гробище между две други родопски селища – Паспал и Мусево. Преди да се оттегли от поста си, той обяви, че причината за това му решение е сериозен натиск и вмешателство в работата му от страна на областната администрация в Кърджали и на местните ходжи в района.

Нервите му пък се опънали до край след инцидент по време на погребение на 20 май. На тази дата за малко не се стигна до физически сблъсък между две яростни агитки за и срещу експлоатацията на траурния комплекс и опечалените близки на умрял, дошли да заровят тялото му в земята, от друга страна.
За да тушират напрежението на място бяха изпратени полицаи и един здравен инспектор от РЗИ. В същото време към медиите започнаха да валят опровергаващи се взаимно съобщения.

Според част от местните, полицаите били пратени от областна управа да попречат на ритуала да бъде изпълнен. От полицията пък обясниха, че са реагирали на сигнал за извършено закононарушение. В крайна сметка опечалените вкопаха в земята покойника си, както им повелява мюсюлманската традиция.
 

Скандал с 10-годишна давност

В района на Паспал и Мусево живеят помаци и турци. Заради спецификата на погребенията според тяхната вяра, телата да се заравят без ковчег, местните хора трябвало внимателно да подберат такъв терен за гробище, който да не е под наклон и задължително да е далеч от източници на питейна вода. Още преди 10 години, когато станало ясно, че селските гробища вече са запълнени, ходжата избрал терен, който да е на еднакво разстояние от Паспал и Мусево.

Преди две години там се появил и Дом на покойника. Нито сградата, нито пък самото гробище имат необходимите по закон разрешителни. Обектът не е регистриран в РЗИ, както изисква и Законът за здравето. Така строежът се оказва незаконен и ДНСК – Южен Централен район в Пловдив, на чието подчинение е Кърджалийска област, разпорежда премахването му.


Рисковете за питейната вода
Според становище на Басейновата дирекция в Пловдив въпросният терен е в близост до 6 местни водоизточника и съществуващият наклон крие риск от просмукване на замърсяванията в питейната вода. По тази причина още на 2 ноември м.г. след поредната проверка РЗИ-Кърджали издава заповед с изрична забрана там да се погребват покойници.

Общинската администрация  в Ардино предписва на населението да не ползва каптираните местни извори, а да се включи към водоснабдителната мрежа на село Паспал. При проверка на контролните органи през февруари т.г. обаче става ясно, че тази мрежа е технически неизправна и не може да се използва.

За отстраняване на нарушенията е издадено предписание на кмета на община Ардино. Към 29 май т.г. е изпълнена част от него – възстановен е водопроводът от извора до резервоара и е ремонтиран самият резервоар. Но не е представена необходимата съгласувателна и разрешителна документация от Басейнова дирекция – Пловдив.

Докато не приключат процедурите, не се обособят санитарно-охранителни зони и не бъде изградено ново водоснабдяване, забраната на регионалната здравна инспекция за извършване на погребения е напълно основателна и следва да се спазва, твърдят в областната администрация.
Заради допуснатото погребение през май, на кмета на  Ардино Ресми Мурад е съставен акт за административно нарушение по чл. 44 от Закона за здравето.

Според областната администрация в Кърджали кметският наместник на село Стояново Никола Антонов е нарушил изричната забрана на РЗИ за ползване на гробищния терен и е позволил там да се извърши погребение, въпреки разпоредбите на здравните власти. Антонов е пренебрегнал задълженията си да съблюдава закона и не се е съобразил със становищата на контролните органи. А те са категорични, че гробището е незаконно, както извън закона е и домът на покойника, който следва да бъде съборен, обясниха от Областна управа.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки