Земя на вампири, тъщи и развратни царици


Земя на вампири, тъщи и развратни царици
Оппаааа, това не е Созопол, май...
09 Юни 2012, Събота


Комплексирана нация - кресливи медии

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Мери Шели и Едгар Алан По пасти да ядат! Хауърд Лъвкрафт е пълен аматьор! Стивън Кинг – оставка! В сравнение с мрачните кървави оди по съвременните българските медии, гореспоменатите „майстори на ужаса” могат да се скрият някъде.

Последните шедьоври с марка „БГ журналисти” удариха така страховито родния читател, слушател и зрител, че той напълно забрави, че държавата ни едва крета, управляващите се чудят какви тъпотии да си изсмучат от пръстите, а по наш адрес се присмиват дори и  съвсем баталясалите гръцки комшии. (А може би точно това е целта?)

Първо да отскочим във времето година и нещо назад, когато темата беше „Мощите на Свети Йоан Предтеча на острова до Созопол”. Многократни осанни се извиха до небето, а до ден днешен не съм забелязал някой да е прочел или чул някакво що-годе приемливо потвърждение по въпроса.

Тогава решението беше взето твърдо и по сталински – няма нужда от обосновка, няма проблем с това дали са истински или не. Съвсем в стила на последното българско правителство.
Не че авторът на тези редове е някакъв отчаян иконоборец и светиняругател, но е чувал много пъти, че по целия свят има толкова мощи на светци и толкова парчета от Светия кръст, че могат да се съберат кости за 4-5 мотострелкови полка и дърво за една средноголяма европейска планина.

Истеричният вой в наши дни е на тема „Созополски вампири”. Професора обича да се шегува сладкодумно, вече би трябвало и репортери и публика да са свикнали с това. Но на кого му трябва да се занимава с такива незначителни глупости, като уродливата мизерия в духовното развитие на обществото ни, полумъртвата ни икономика, жалката ни международна и още по-извратената ни вътрешна политика или полумъртвата ни икономика?

„Пиши, блъскай, мама му стара”, както съветва Бай Ганьо, интересни теми все ще се намерят – я вампирясали монаси в Созопол, я извънземни в Сусурлево... Професора коментира археологическите находки по свой си, Професорски начин.
Преди години, когато при разкопките в Созопол беше намерен скелет на жена, затрупан с камъни, Професора се изцепи недвусмислено: „Вероятно е била тъща”. Пак по повод откриването на дамски накити, Той веселяшки обясни, че на мястото изпращали знатни придворни дами, които хойкали с рицари, че дори и прегрешили императрици.

Репортерските коментари по този повод бяха оглушителни. Кой знае, може би пък, защото по-голямата част от заетите с журналистика у нас са дами и предполагам, че романтиката на едно заточение заради страстно увлечение ги довежда до неописуем екстаз.

Не ми е думата за Професора, обаче, изобщо не. А за тези медии, оправдаващи напълно песента на едни български рапъри: „Жълта преса и партия жълта. Тая плюе, а оная гълта”. Пръв сред най-изявените гълтачи беше онзи, който прогони земеделците от жълтите павета в София, нарече ги гадни селяни и ги прати на къра, да си режат сланинката на вестник. След многоминутно лензене, той прописка любимата си фраза „Имаме новина! Имаме новина!”

Новината беше, че скелетът, за когото Професора се съмняваше, че е прободен с кол след смъртта си, за да не върши лоши дела, е „монах-пиянде” (правописът и стилът спазен). Забележете, думата „вампир”, всъщност, не е произнесъл никой от откривателите на костите, дори и самия Професор.

На следващия ден вакханалията стана пълна и 90% от медиите изгубиха и последните останали у тях капки здрав разум – „Изскочи и жената на вампира”, „Вампирът от Созопол бил женен”, „Булката на вампира ясна”, „Изкопаха и жената на вампира”...

Сред запенените бризги слюнка единици дадоха ухо и публикуваха думите на Професора: „Едва ли тези хора са били вампири в истинския смисъл на думата. По-приемлива е версията да са били интелектуалци или може би знахари, за които се смятало, че са вещери. В миналото на интелектуалците не се гледало с добро око, защото смятали, че те се отклоняват от църковния канон и навлизат в дебрите на езичеството.”

Уж уважаван и стар вестник даже изрева „Ще стане ли Равадиново местният Бран?” (замъкът на граф Дракула). Без на някого от така наречените „автори” на заглавието да му мине през ума, че замъкът над Равадиново всъщност е частен, неговият собственик беше съден за рекет и оправдан и какво, за Бога (ако сте фенове на вампиризма – “по дяволите”) би накарало държавата, в лицето на археолозите, копаещи в Созопол, да иска да има нещо общо със скандалния бизнесмен-чорбаджия на „местният Бран”?

С такива медии и хора, работещи в тях, аз смятам, че напълно достойно конкурираме колегите от съседна Македония, които не позволяват на Балканския полуостров да се случи нещо, без древната и основополагаща човешката цивилизация държава да има пръст в него.

Колкото е по-комплексирана една нация, толкова по-кресливи са й медиите.



В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
14.06.2012 06:44:38
0
0
И лъжепрофесори,сеячи на заблуди.....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки